• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • TRIPLU ATAC al dăunătorilor în RAPIȚA ABIA RĂSĂRITĂ din ferma lui AEDIN CELZIN!

  agrointeligenta.ro -

  Fermieri, verificați-vă culturile de rapiță! Rapița abia răsărită este vulnerabilă atacurilor dăunătorilor. Este ”lecția” pe care a învățat-o pe propriile sole agricultorul Aedin Celzin care în aceste zile se confruntă cu un triplu atac al dăunătorilor la rapița abia răsărită.

  Fermierul din Osmancea, județul Constanța, spune că nu este primul an în care se confruntă cu un atac de asemenea dimensiuni la scurt timp după lucrarea de semănat. Spune că ”i se trage” și de la faptul că a fost printre primii care a pus rapița în zona sa, așa că era de așteptat ca la el să apară și primele probleme. ”Sunt primul din zonă care a semănat rapiță și primele probleme cu dăunători tot eu le am. Mai mulți fermieri au semănat, dar nu le-a răsărit rapița. La noi în sole deja au apărut trei dăunători: puricele albastru al rapiței (Psylliodes chrysocephala), viespea rapiței (Athalia rosae), fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro administratorul societății constănțene Micul Agricultor.

  Hibrizii de rapiță de toamnă pentru care fermirul a optat în acest an se pare că sunt produsele de top ale celor două firme de semințe cu care lucrează: ”Am sămânță de la Pioneer – 200 de hectare PT264, și Sherpa de la Rapool pe 150 de hectare. Am semănat toată suprafața de Sfântă Mărie (15 august) și rapița a răsărit undeva pe 20-22 august”.

  Vremea secetoasă l-a împiedicat pe agricultor să își respecte planul pe care îl întocmise înainte de începerea campaniei și nu a reușit să semene decât o treime din tot ce și-a propus: ”Am apucat să semăn doar 350 de hectare cu rapiță numai pe unde m-a plouat, inițial dacă mai era să plouă, ajungeam la 1.000 de hectare, dar dacă nu m-a plouat pe toată suprafața, am semănat doar 350. Am semănat mai puțin pentru că atât ne-a permis vremea”.

  Tratamentul semințelor este nelipsit din ferma lui Aedin Celzin, mai ales că agricultorul cunoaște ”încărcătura” de dăunători din zona în care face agricultură. Acum este pregătit să intervină cu insecticide și pentru a stopa atacul asupra frunzelor, dar și să lupte cu buruienile. ”Rapița cumpărată de la Rapool era tratată cu insectofugicid, iar pe cea de la Pioneer am tratat-o eu cu Nuprid. Urmează ca în cursul zilei de astăzi să am insecticidul Lamdex – Adama, și Leopard tot de la Adama, este un graminicid pentru combaterea samulastrei de orz și de grâu”, ne-a spus fermierul despre soluțiile pe care le va aplica în perioada imediat următoare pe solele din exploatația sa.

  De precizat că Aedin Celzin va aplica insecticid nu numai pe solele afectate ci și pentru a preveni o posibilă invazie: ”Vreau să tratez pe toată suprafața, m-am uitat într-o singură parcelă în care mi-au apărut dăunătorii și urmează să merg și în celelalte parcele, să văd dacă e nevoie să le aplic un insecticid”.

  Un reprezentat al noii generații de fermieri, Aedin Celzin a dovedit în ultimii ani că pasiunea, studiul și noile tehnologii agricole reușesc să aducă profituri considerabile în ferme. Totuși, agricultorul ”nu se aruncă” și își calculează atent fiecare cheltuială, iar când vine vorba despre cultura de rapiță de toamnă, se dovedește extrem de chibzuit și atent la fiecare verigă tehnologică. ”După recoltarea cerealelor – orz și grâu, am dezmiriștit cu Joker la adâncimea de 8 centimetri. Apoi a venit o ploaie și a răsărit o parte din samulastră. Terenul a fost pregătit la începutul lui august, o parte cu Tiger și o parte arat și Tiger și după aceea am așteptat să vină prima ploaie să pot să semăn rapița. A plouat până pe 14 august în jur de 20 de litri în anumite zone, nu peste tot, așa că unde m-a plouat am semănat că aveam terenul pregătit. De Sfântă Mărie am băgat la semănat și a doua zi am terminat lucrarea cu două semănători Horsch Pronto 6DC și Horsch Pronto 8DC. Adâncimea de semănat am avut-o la 3 centimetri, distanța între rânduri 30 de centimetri și am mers pe 57 de boabe germinabile la metru pătrat. Înainte de semănat sau în aceeași zi cu semănatul, am aplicat și 250 de kilograme de complex 18:46:0. Dăunătorii i-am găsit pe sola ce a fost arată, dar cu siguranță și în celelalte parcele mi-au apărut, trebuie doar să mă duc să verific. Aștept să îmi vină tratamentele ca să pot să intru chiar astăzi, dacă nu mâine”, ne-a vorbit fermierul din Osmancea despre tehnologia pe care a efectuat-o până acum la rapiță.

  Deocamdată, zilele acestea, atenția sa se îndreaptă numai către rapiță, urmând ca apoi, luna acesta, să intre și la recoltat la floarea-soarelui și porumb. ”La sfârșitul lui septembrie estimez că intrăm la semănat și la grâu și la orz”, este planul lui Aedin Celzin.

  Deocamdată agricultorul nu și-a asigurat cultura de rapiță pentru că vrea să vadă evoluția pe care o va avea: ”Nu mi-am făcut asigurare pentru că e prea devreme, oricum fac, dar acum e prea devreme, în toamnă mai spre iarnă fac asigurare, cam prin în noiembrie, să vedem cum se dezvoltă.


  Te-ar mai putea interesa

  Bursa cerealelor – creșteri la grâu și rapiță! Prețuri pe tonă azi, în portul Constanța Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară