CU CĂRȚILE PE MASĂ: Fermierii au recunoscut că SUNT PROBLEME în registrul genealogic LA BOVINE!
agrointeligenta.ro -Programul ajutorului de stat care ajunge în acest an la 6,1 milioane de euro pentru realizarea cărților de rasă, un fel de buletine genealogice și de sănătate a animalelor, este unul cu multe probleme, este una dintre cele două concluzii ale asociaților de bovine și crescătorilor de vaci. A doua concluzie este că acest program finanțat de stat este că trebuie continuat, este util zootehniei, dar procedurile trebuie îmbunătățite.
Membrii și conducerea Asociației Crescătorilor Vaci Bălțata Românească (ACVBR) recunosc că lipsesc multe informații privind bovinele autohtone în cadrul programului finanțat de stat privind cărțile de rasă, dar au lăsat să se înțeleagă că acest lucru este normal. Totodată, reprezentanții ACVBR susțin că ameliorarea genetică, altfel spus rezultatul programului finanțat de la bugetul public, este un program util pentru zootehnie.
Aceste concluzii au fost luate în cadrul conferinței organizată de ACVBR astăzi la Arad, în cadrul unei eveniment de agricultură și zootehnie, tocmai pe tema cărților de rasă. În aceste cărți de rasă sunt trecute datele fiecărei vaci, serviciu pentru care se primește ajutor de stat ce constă în medie cu 110 de lei pe animal, informații referitoare la înaintașii bovinei, starea de sănătate și producția de lapte a vacii.
Reamintim că Agrointeligența a lansat în urmă cu o săptămână o campanie de presă care atrage atenția tocmai asupra acestui program finanțat cu până la 6,1 milioane de euro în acest an. Banii sunt direcționați către șase asociații care reprezintă fermierii și nu ajung la crescătorii de animale. O altă problemă ridicată de Agrointeligența este că aceste asociații iau sume foarte mari pentru controlul animalelor în ferme sau introducerea lor în baza de date denumită Registru genealogic sunt încasate în numele unor fermieri care nu sunt interesate de testări genetice.
Directorul ANZ sprijină programul
„De ce ne este frică, că s-au început să să facă progresii. Cărțile de rasă sunt din 2011”, a spus directorul ANZ. În fiecare an introducem condiții noi ca să creștem calitatea serviciilor. Poziția Ministerului Agriculturii și instituția pe care o conduc este de a continua acest program, care cred că este în asentimentul celor cu sânge de român. Am obținut acreditare RENAR”, a spus Lelior Iacob, directorul ANZ.
În cadrul discuțiilor libere dintre conducerea ACVBR și proprii membri, aceștia au recunoscut că programul are mari lacune. Fermieri din Bistrița, Călărași au atras atenția că sunt probleme legate de lipsa controalelor animalelor, de taxele suplimentare cerute de asociații pentru registrul genealogic sau de nonsensul unor controale la micii fermieri. O altă nemulțumire a fost legată de suma prea mică, de doar 80 de lei pe care statul o dă pentru controlul operativ al producției (COP) pentru fiecare animal.
Zoltan Haller, vicepreședintele ACVBR, a mai declarat că pentru a preîntâmpina viitoarele nereguli, din 2018 vor fi introduse sisteme electronice care va monitoriza activitatea controlorilor din ferme.