• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚ GRÂU 2017. Ce oferte primesc fermierii și ce indică BURSELE!

    Andreea Elefterie -

    Prețul grâului îi preocupă în această perioadă pe acei agricultori care au avut posibilitatea de a stoca im2017acest an. 

    Deși sunt așteptări mari pentru această toamnă, prețul grâului nu dă semne de creștere prea mare. Fermierii cu care am discutat acum circa o săptămână s-au arătat chiar dezamăgiți că traderii încă îi ofertează cu prețuri care nu diferă cu mult față de campania de recoltare. Astfel, în județul Neamț, ing. Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi avea pe masă o ofertă pentru grâu panificabil la 60-61 de bani.

    La Bacău, agricultorii nu știu cum să mai negocieze pentru că de la o săptămână la alta, prețurile diferă foarte mult. ”Prețul flutueză de la săptămână la săptămână. Nu se stabilizează la un plafon. Am început cu 63 de bani, după aceea a scăzut la 58-60 de bani, vorbesc de grâu, și acum a crescut din nou la 62-63. Sunt cumpărători și la 65 de bani, dar plătesc mai greu”, ne-a declarat inginerul Daniel Ciobanu.

    În Constanța, fermierul Gheorghe Lămureanu ne-a declarat că grâul are un preț aproape unitar de 155 euro/tonă dacă este bun de panificație și 145 euro pe tonă dacă are indici care îl plasează în categoria de grâu furajer.

    ”Prețurile nu diferă la ora actuală prea mult de prețurile care au fost în campanie. La grâul de panificație este 0,63-0,64 lei/kg, rar când dau în funcție de indicii de panficație câte un beneficiar prețuri mai mari. Deci au cam înghețat prețurile la nivelul celor din campanie”, ne-a spus ing. Constantin Bazon din județul Vrancea.

    În partea de vest, fermierul Samson Popescu din Timiș arată că diferențele la prețul grâului nu există față de restul țării, deși Banatul a avut secetă: ”La grâu, prețul a fost în jur de 60-61 de bani, acesta a fost prețul de cumpărare. A fost și 58 de bani”.

    În Ialomița, inginerul Nicolae Sitaru monitorizează prețul grâului care este în jur de 600 de lei pe tonă: ”Depinde și de calitățile grâului. Se dau și prețuri de 620, 630, 640 de lei. Pe aici e nivelul”.

    Aproape de București, în județul Ilfov, în ferma inginerului Ilie Dan, prețul care se vehiculează din partea traderilor este de la 590 de lei pe tonă la 610 lei. Fermierul spune că acum e mai bine, că nivelul a fost acum câteva săptămâni de 565 de lei pe tona de grâu de panificație.

    ”Deocamdată la grâu, prețul este 130-135 de euro/tonă. Noi operăm printr-o cooperativă. Și prin cooperativă obținem prețuri rezonabile, prețuri peste piață. Dar le negociem în cantități foarte mari, le negociem mai devreme. Obținem un preț mai bun decât dacă fiecare din noi se duce cu o oferă la traderi”, ne-a spus fermierul Vasile Datcu din Brăila.

    Pe piețele europene, prețul grâului este influențat de euro. Astfel, grâul MATIF de la Bursa Euronext de la Paris s-a tranzacționat vineri, 8 septembrie cu un preț maximal de 154,75 euro pe tonă pentru cantitățile librate luna aceasta. Un preț de 172 de euro primesc în această perioadă acei producători care semnează pentru grțul cu livrare la termen în mai anul viitor.

    În Germania, grâul de cea mai bună calitate primește în această perioadă circa 160 de euro pe tonă.

    La bursa de mărfuri de la Chicago, prețul grâului CBoT (Chicago Board of Trade – n.r.) la finele săptămânii trecute a fost de 125,78 de euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!