Ştiri agricole

PREȚ GRÂU 2017. Ce oferte primesc fermierii și ce indică BURSELE!

Prețul grâului îi preocupă în această perioadă pe acei agricultori care au avut posibilitatea de a stoca im2017acest an. 

Deși sunt așteptări mari pentru această toamnă, prețul grâului nu dă semne de creștere prea mare. Fermierii cu care am discutat acum circa o săptămână s-au arătat chiar dezamăgiți că traderii încă îi ofertează cu prețuri care nu diferă cu mult față de campania de recoltare. Astfel, în județul Neamț, ing. Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi avea pe masă o ofertă pentru grâu panificabil la 60-61 de bani.

La Bacău, agricultorii nu știu cum să mai negocieze pentru că de la o săptămână la alta, prețurile diferă foarte mult. ”Prețul flutueză de la săptămână la săptămână. Nu se stabilizează la un plafon. Am început cu 63 de bani, după aceea a scăzut la 58-60 de bani, vorbesc de grâu, și acum a crescut din nou la 62-63. Sunt cumpărători și la 65 de bani, dar plătesc mai greu”, ne-a declarat inginerul Daniel Ciobanu.

În Constanța, fermierul Gheorghe Lămureanu ne-a declarat că grâul are un preț aproape unitar de 155 euro/tonă dacă este bun de panificație și 145 euro pe tonă dacă are indici care îl plasează în categoria de grâu furajer.

”Prețurile nu diferă la ora actuală prea mult de prețurile care au fost în campanie. La grâul de panificație este 0,63-0,64 lei/kg, rar când dau în funcție de indicii de panficație câte un beneficiar prețuri mai mari. Deci au cam înghețat prețurile la nivelul celor din campanie”, ne-a spus ing. Constantin Bazon din județul Vrancea.

În partea de vest, fermierul Samson Popescu din Timiș arată că diferențele la prețul grâului nu există față de restul țării, deși Banatul a avut secetă: ”La grâu, prețul a fost în jur de 60-61 de bani, acesta a fost prețul de cumpărare. A fost și 58 de bani”.

În Ialomița, inginerul Nicolae Sitaru monitorizează prețul grâului care este în jur de 600 de lei pe tonă: ”Depinde și de calitățile grâului. Se dau și prețuri de 620, 630, 640 de lei. Pe aici e nivelul”.

Aproape de București, în județul Ilfov, în ferma inginerului Ilie Dan, prețul care se vehiculează din partea traderilor este de la 590 de lei pe tonă la 610 lei. Fermierul spune că acum e mai bine, că nivelul a fost acum câteva săptămâni de 565 de lei pe tona de grâu de panificație.

”Deocamdată la grâu, prețul este 130-135 de euro/tonă. Noi operăm printr-o cooperativă. Și prin cooperativă obținem prețuri rezonabile, prețuri peste piață. Dar le negociem în cantități foarte mari, le negociem mai devreme. Obținem un preț mai bun decât dacă fiecare din noi se duce cu o oferă la traderi”, ne-a spus fermierul Vasile Datcu din Brăila.

Pe piețele europene, prețul grâului este influențat de euro. Astfel, grâul MATIF de la Bursa Euronext de la Paris s-a tranzacționat vineri, 8 septembrie cu un preț maximal de 154,75 euro pe tonă pentru cantitățile librate luna aceasta. Un preț de 172 de euro primesc în această perioadă acei producători care semnează pentru grțul cu livrare la termen în mai anul viitor.

În Germania, grâul de cea mai bună calitate primește în această perioadă circa 160 de euro pe tonă.

La bursa de mărfuri de la Chicago, prețul grâului CBoT (Chicago Board of Trade – n.r.) la finele săptămânii trecute a fost de 125,78 de euro pe tonă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. Ca sugestie, ar fi util elaborarea unui material informativ despre modul de formare a preturilor la produsele agricole cotate la bursa.
  Am in vedere nu numai graul dar si porumbul, soia, rapita floarea soarelui etc.
  De exemplu pretul de baza la grau pe plan mondial este CBoT in USD, conditia de livrare FOB port incarcare.
  In functie de conditia de livrare conf. INCOTERMS (implicit navlul si asigurarea eventual) + cotatia futures euro/usd + stadiul si nivelul recoltei zonale, se negociaza preturile pe fiecare piata europeana.
  Un factor perturbator f. important reprezinta politica agrara proprie a fiecarei tari UE amplificat in unele situatii de situatii politice specifice (expl. conflictul armat din Ucraina).
  Aceste detalii sunt fundamentale pentru orice fermier in business cu produsele cerealiere de acest tip.
  Nu de alta, dar veti primi tot felul de informari din teritoriu ca preturile sunt mai mici decat cheltuielile, ca in loc de x tone produse sunt preluate cantitati mai mici etc.
  Trebuie sa fie constientizat fiecare ca atat la cerelae cat si la metale sau combustibili, exista niste reguli si proceduri internationale din care nu se poate iesi sau negocia dupa bunul plac al fiecaruia.

Scrie un comentariu