• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCANDAL PE PIAȚA GRÂULUI. Tranzacțiile cu cereale sunt în semi-blocaj: „SE FAC PRESIUNI!”

  Andreea Elefterie -

  Scandal pe piața grâului, cea mai tranzacționată cereală și cea care reprezintă o veritabilă monedă de schimb în contractele de arendă încheiate în agricultura românească. Într-un an cu prețuri mici, o nouă problemă dă bătăi de cap producătorilor agricoli nu numai din țara noastră ci, mai nou, și celor din Franța.

  Dacă recent, 63.000 de tone de grțu românesc au fost suspectate de autopritățile egiptene pentru că ar avea un conținut nepermis de semințe de mac, acum în aceeași situație se află grâne provenind din Franța.

  Conform informațiilor transmise de Reuters, politica de import a autorităților de la Cairo este pusă sub semnul întrebării, întrucât după oprirea livrării de grâu de luna trecută din România, o a doua cantitate de grâu, de data aceasta din Franța, este analizată și pasibilă de respingere, din cauza prezenței semințelor de mac. Cantitatea de grâu din Franța analizat în Egipt se ridică la 59.000 de tone, cerealele fiind achiziționate prin licitație de către de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC).

  Ministerul Agriculturii din Egipt a anunțat duminică că Autoritatea pentru carantină analizează grâul din Franța. ”Dacă se va dovedi că există semințe de mac, se va decide respingerea livrării, iar cazul va fi transferat procurorului general„,  a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Egipt, Hamid Abdel Dayim.

  Traderii sunt îngrijorați de faptul că o a doua livrare de grâu ar putea fi respinsă de autoritățile egiptene în mai puțin de o lună, după ce transportul de 63.000 de tone de grâu din România a fost oprit și în prezent este revizuit pentru re-exportare, aceste cazuri fiind privite ca urmări a încercărilor Autorității pentru carantină din Egipt de a-și înăspri controlul asupra importurilor.

  Transgrain France, firma furnizoare de grâu din Franța, consideră că este ciudat faptul că Autoritatea pentru carantină din Egipt ”a descoperit brusc acest tip de semințe pentru prima dată în ultimele decenii”. În plus, francezii consideră că poate fi luată în calcul și posibilitatea ca Autoritatea pentru carantină să facă o confuzie cu alt tip de mac existent în Franța care nu este toxic.
  În urma respingerii unei cantități de grâu în decembrie 2015, pe motiv că ar avea un conținut ridicat de cornul secarei, a fost instituit un șir de restricții de aproape un anasupra importurilor, întrucât Autoritate pentru carantină din Egipt a interzis orice urmă a ciupercii în grâu, în timp ce traderii au susținut că aceste standarde sunt imposibil de atins, lăsând Egiptul fără acces la piața mondială a cerealelor.

  După boicotul din 2015, Egiptul a renunțat la politica cu zero cornul secarei și a preluat standardele internaționale pentru a recupera traderii și totodată a renunțat și la a trimite inspectori în străinătate pentru a verifica cerealele. Dar noul sistem a fost cu succes contestat, iar Autoritate pentru carantină din Egipt vrea ca delegațiile de inspectori să meargă din nou în țările exportatoare pentru a verifica livrările de cereale.

  Traderii susțin că firmele străine care fac inspecții în porturile de origine sunt mult mai atente când examinează conținutul de mac.

  ”În prezent există două nave cu grâu românesc în porturile de origine cărora li s-a spus că schimbe grâul din cauza prezenței de semințe de mac. Sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă acum”, a declarat un trader.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Rusia și Ucraina limitează exportul de cereale până în iunie. Ce strategie aplică marii exportatori de la Marea Neagră Subvențiile fermierilor români, discutate astăzi la Bruxelles! Ședință de foc cu ministrul Oros! Un cioban a murit după ce s-a aruncat sub un camion ca să salveze o oaie prinsă de roțile acestuia!

  Ultimele știri

  Salsa® – Startul culturii tale de rapiță către performanță! 107 hectare cu porumb au ars într-un incendiu stins după 12 ore! ULTIMA ORĂ! Decizie la APIA pentru fermierii cu culturi distruse și animale omorâte!

  Căutare în articole