• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCANDAL PE PIAȚA GRÂULUI. Tranzacțiile cu cereale sunt în semi-blocaj: „SE FAC PRESIUNI!”

  Andreea Elefterie -

  Scandal pe piața grâului, cea mai tranzacționată cereală și cea care reprezintă o veritabilă monedă de schimb în contractele de arendă încheiate în agricultura românească. Într-un an cu prețuri mici, o nouă problemă dă bătăi de cap producătorilor agricoli nu numai din țara noastră ci, mai nou, și celor din Franța.

  Dacă recent, 63.000 de tone de grțu românesc au fost suspectate de autopritățile egiptene pentru că ar avea un conținut nepermis de semințe de mac, acum în aceeași situație se află grâne provenind din Franța.

  Conform informațiilor transmise de Reuters, politica de import a autorităților de la Cairo este pusă sub semnul întrebării, întrucât după oprirea livrării de grâu de luna trecută din România, o a doua cantitate de grâu, de data aceasta din Franța, este analizată și pasibilă de respingere, din cauza prezenței semințelor de mac. Cantitatea de grâu din Franța analizat în Egipt se ridică la 59.000 de tone, cerealele fiind achiziționate prin licitație de către de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC).

  Ministerul Agriculturii din Egipt a anunțat duminică că Autoritatea pentru carantină analizează grâul din Franța. ”Dacă se va dovedi că există semințe de mac, se va decide respingerea livrării, iar cazul va fi transferat procurorului general„,  a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii din Egipt, Hamid Abdel Dayim.

  Traderii sunt îngrijorați de faptul că o a doua livrare de grâu ar putea fi respinsă de autoritățile egiptene în mai puțin de o lună, după ce transportul de 63.000 de tone de grâu din România a fost oprit și în prezent este revizuit pentru re-exportare, aceste cazuri fiind privite ca urmări a încercărilor Autorității pentru carantină din Egipt de a-și înăspri controlul asupra importurilor.

  Transgrain France, firma furnizoare de grâu din Franța, consideră că este ciudat faptul că Autoritatea pentru carantină din Egipt ”a descoperit brusc acest tip de semințe pentru prima dată în ultimele decenii”. În plus, francezii consideră că poate fi luată în calcul și posibilitatea ca Autoritatea pentru carantină să facă o confuzie cu alt tip de mac existent în Franța care nu este toxic.
  În urma respingerii unei cantități de grâu în decembrie 2015, pe motiv că ar avea un conținut ridicat de cornul secarei, a fost instituit un șir de restricții de aproape un anasupra importurilor, întrucât Autoritate pentru carantină din Egipt a interzis orice urmă a ciupercii în grâu, în timp ce traderii au susținut că aceste standarde sunt imposibil de atins, lăsând Egiptul fără acces la piața mondială a cerealelor.

  După boicotul din 2015, Egiptul a renunțat la politica cu zero cornul secarei și a preluat standardele internaționale pentru a recupera traderii și totodată a renunțat și la a trimite inspectori în străinătate pentru a verifica cerealele. Dar noul sistem a fost cu succes contestat, iar Autoritate pentru carantină din Egipt vrea ca delegațiile de inspectori să meargă din nou în țările exportatoare pentru a verifica livrările de cereale.

  Traderii susțin că firmele străine care fac inspecții în porturile de origine sunt mult mai atente când examinează conținutul de mac.

  ”În prezent există două nave cu grâu românesc în porturile de origine cărora li s-a spus că schimbe grâul din cauza prezenței de semințe de mac. Sunt îngrijorați de ceea ce se întâmplă acum”, a declarat un trader.


  Te-ar mai putea interesa

  România vrea să înființeze o nouă companie feroviară care va transporta și cereale România a importat în 2023 peste 700.000 to de grâu din R. Moldova. Cerealele erau din Ucraina? EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Cât grâu și porumb din Ucraina au intrat în fiecare lună în țară – cifrele oficiale Cotaţiile pentru grâul european au atins noi minime istorice

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie