• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • TÂNĂR FERMIER: ”DAU LAPTELE LA PORCI. AM REFUZAT SĂ MAI ACCEPT 90 DE BANI PE LITRU de la PROCESATOR!”

  Andreea Elefterie -

  Un tânăr fermier ia atitudine împotriva prețului mic ce se oferă crescătorilor de vaci de lapte care nu au efective marei! Radu Ionuț, un crescător în vârstă de 37 de ani, din localitatea Tudor Vladimirescu, județul Brăila a decis să se opună nedreptăților de care au parte producătorii de lapte și refuză să mai predea laptele procesatorilor până când va primi un preț mai bun pentru acesta.

  Având un efectiv de 20 de capete de vaci de lapte și o producție de aproximativ 300 litri/zi, fermierul brăilean nu avea altă variantă decât să vândă laptele obținut cu un preț de 90 bani/litru. Radu Ionuț speră să schimbe asta refuzând să mai predea laptele procesatorilor, așa cum explică într-o postare de pe Facebook.

  De azi nu mai predau laptele la procesator. Nu mai accept pretul de 0,9 lei pe litru. Trebuie să fim cât mai mulți uniți. Să putem schimba cumva aceasta nedreptate”, subliniază fermierul în postarea de pe site-ul de socializare.

  Radu Ionuț a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că prețul laptelui nu crește nici măcar pe timpul iernii iar, în condițiile actuale, fermierii nu au niciun profit, ci doar reușesc să își acopere cheltuielile.

  Așa am avut toată vara și problema e că nici în iarnă nu a fost mai mult. Foarte mic prețul într-un cuvânt. Altceva nu am ce să spun. Foarte mic prețul, alte lucrări foarte scumpe. La 90 de bani cu cât vindem litrul, acesta este costul pentru producția laptelui. Nu câștigăm nimic”, a explicat crescătorul de vaci de lapte.

  Prețul laptelui nu a crescut deloc în ultimul an și deși în unele județe sau ferme mai mari producătorii reușesc să își valorifice producția la prețuri mai bune, în Brăila lucrurile au rămas neschimbate.

  La fel a fost și anul trecut. Am avut acum 3-4 ani, am avut un preț de 1,4 lei. Dar de atunci nu a mai crescut, cu toate că acum prețul a mai crescut la lapte prin alte județe și în alte ferme mai mari a ajuns undeva la 1,7 lei/litru și noi tot cu 90 de bani am rămas”, este supărat fermierul.

  Pe lângă faptul că procesatorii oferă un preț mic pe litrul de lapte, nu se ține cont nici de calitatea acestuia. Astfel, indiferent de tipul de lapte pe care producătorii îl oferă, toți primesc același preț. Pentru că refuză să mai accepte condițiile procesatorului, producătorul brăilean s-a văzut nevoit să dea tot laptele porcilor.

  Am avut o discuție cu procesatorul și i-am spus că am un lapte bun, pentru că am vacile înscrise în Registrul genealogic. Li se iau iau probe, aduc un rezultat la lapte, densitate, grăsime. Am un lapte foarte bun. Chiar și el a spus că am laptele cel mai bun dintre toți de la care colectează și am cerut un bonus și nu mi-a dat. Indiferent de calitate, că e prost sau bun, 90 de bani primim (…). Vindeam direct la procesator, cu contract. Dimineața și seara venea și îl colecta de la poarta fermei. Am dat laptele la porci, că nu aveam ce să fac cu el”, a mai spus Radu Ionuț.

  Dezamăgirea fermierului vine și din partea colegilor producători de lapte, care în loc să i se alăture în această luptă împotriva nedreptăților la care sunt supuși, rămân indiferenți. Brăileanul a explicat că dacă ar fi mai uniți, ar reuși să schimbe ceva, iar prețul laptelui nu ar mai fi de doar 60 de bani/litru în unele zone.

  Nu cred că mi se mai alătură cineva. Domnul Costel Caraș (fermier din Brănești, Ilfov – n.r.) a avut și el acum câteva zile o postare de genul acesta și până la urmă s-a supărat și și-a închis și contul de Facebook din câte am înțeles, din cauză că nu i s-a alăturat nimeni. Să nu mai predăm laptele în bătaie de joc, acesta ar fi singurul mesaj pentru fermieri. Să nu-l mai predăm o săptămână, două, trei. Trebuie să se schimbe ceva. Dar, din păcate, suntem prea puțini. S-ar schimba ceva, dar noi suntem prea destrămați, nu avem timp, ziua suntem ba pe utilaje, ba pe la alte treburi. Muncă multă, bani puțini, timp liber la fel, puțin. Oamenii sunt și temători și sunt și bătrâni care au o vacă, două și pe care chiar nu îi interesează, se mulțumesc cu puțin chiar dacă costul de producție al laptelui e mai mare. Eu sunt mai aproape de oraș și am un preț de 90 de bani, dar cei care sunt la 30-40 km de oraș, au 60 de bani”, a adăugat fermierul Radu Ionuț.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Prețul mielului de Paști la o stațiune de stat – 22,03 lei/kg în viu Florin Barbu, veste bună pentru crescători: Vom lansa un ajutor nou în acest an

  Ultimele știri

  Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie ADAMA introduce noile ambalaje ecologice de un litru