• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DECIZIE OFICIALĂ după FURTUNA CARE A OMORÂT OPT PERSOANE!

    Roxana Dobre -

    Președintele României Klaus Iohannis cere măsuri de urgență după ce opt oameni și-au pierdut viața ieri, duminică, 17 septembrie, întimpul unei furtuni puternice care a lovit mai multe județe ale țării. Cel mai periculos episod s-a petrecut în Timiș – acolo unde s-au înregistrat pierderi de vieți, dar și 67 de oameni au fost răniți. 

    Președintele României Klaus Iohannis solicită Guvernului să implementeze de urgență un sistem de avertizare rapidă a cetățenilor în situații de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violență extremă în cursul zilei de duminică arată „vulnerabilitățile” și „ineficiența” sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.

    Potrivit șefului statului, este „inadmisibil” ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii.

    „Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieți omenești și au lăsat în urmă zeci de răniți. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanțe. Totodată, le doresc însănătoșire grabnică celor răniți și le mulțumesc salvatorilor. Protejarea vieții cetățenilor și prevenirea populației în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Administrația Prezidențială.

    Șeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. „Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii precum cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii”, a evidențiat președintele.

    El a adăugat că „pasarea” responsabilității între diversele structuri ale statului nu salvează vieți și nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

    „Dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii. Totodată, pe lângă perfecționarea sistemelor și procedurilor, pregătirea cetățenilor pentru situații de urgență, în care școala să aibă un rol important, este absolut necesară. Numai printr-o campanie continuă de educare și conștientizare a populației putem dezvolta capacitatea de anticipare și reacție a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situații de criză”, a punctat Iohannis.

    Ministrul de Interne spune că a fost cerut deja un astfel de sistem

    Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, referindu-se la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, că premierul Mihai Tudose are o discuție la Palatul Victoria cu reprezentați ai ANCOM, punctând că discuția despre un astfel de sistem de avertizare și soluții pentru implementarea acestuia au fost făcute încă de anul trecut.

    ”Noi am vorbit cu ceva vreme în urmă despre necesitatea identificării unor soluții pentru implementarea unui astfel de sistem. Am spus că sunt discuții cu operatorii de telefonie mobilă. În acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului există o întâlnire cu reprezentanți ai ANCOM și specialiști din ministere cu competențe în domeniu. Sunt convinsă că specialiștii vor identifica o soluție tehnică pentru a identifica un astfel de sistem”, a declarat, la Timișoara, Carmen Dan.

    În context, ea a amintit de aplicația dezvoltată de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, exprimându-și regretul că doar 100.000 de persoane au descărcat-o.

    ”Din păcate, chiar dimineață, am vrut să știu câți au descărcat aplicația. Avem 100.000 de utilizatori. Cred că este utilă și ar fi foarte bine dacă am descărca și folosi această aplicație. Este utilă și gratuită”, a punctat ministrul Camen Dan.

    Premierul Tudose se deplasează în zonele afectate de fenomenele meteo extreme

    Premierul Mihai Tudose va merge astăzi în zonele din vestul țării afectate de fenomenele meteorologice extreme, unde va avea discuții cu reprezentanții autorităților locale și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în scopul evaluării situației din teren și identificării celor mai rapide măsuri de intervenție și de sprijin pentru persoanele și comunitățile afectate. În jurul orei 15.00, prim-ministrul va coordona Comandamentul pentru Situații de Urgență.

    De asemenea, premierul se va întâlni cu reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă și ANCOM pentru identificarea celor mai eficiente soluții de avertizare a populației în cazul fenomenelor meteorologice extreme.

    Într-o declarație pentru o televiziune de știri, premierul Mihai Tudose a anunţat că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii să poată primi informaţii prin sms atunci când există un pericol în zona în care se află. „Sunt toate autorităţile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin reţelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această alertă pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi şi implementat”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.

    Premierul a precizat că a solicitat ajutorul armatei pentru a elibera drumurile. „Este o tragedie. Se face tot ceea ce e omeneşte posibil de autorităţile statului pentru a restaura liniştea şi ordinea în ţara. Doamna ministrul Carmen Dan coordonează centrul de criză de la Bucureşti, toate autorităţile sunt în alertă. Sunt opt decese. Armata a reacţionat rapid la solicitarea de ajutor, participă la misiuni de dejagare a drumurilor, a căilor ferate. Tot ce înseamă forţele ISU, Jandarmerie şi Armată participă la înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice. S-au luat măsuri, se înlocuiesc locomotivele electrice cu cele disel, partea electrică e la pământ. La Bistriţa-Năsăud, spitalul judeţean merge pe generator”, mai spus Tudose.

    Sursă selectivă: www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor