• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ! Șefa ANM, anunț oficial: DE MÂINE, VREMEA SE SCHIMBĂ RADICAL. CE FENOMEN ESTE AȘTEPTAT DE JOI!

    agrointeligenta.ro -

    Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre furtuna care a măturat vestul țării în această după-amiază, dar despre ce ar trebui să așteptăm ca fenomene meteo în zilele următoare. 

    În această după-amiază, o serie de furtuni a cuprins mai multe județe din vestul țării, cele mai devastatoare fiind cele din Timiș și Arad, unde încă de la primele rafale au fost găsite patru persoane decedate. A urmat apoi un val de alerte de vreme rea – 12 informări în total, timp în care vântul puternic și precipitațiile au fost semnalate în mai multe județe, între care Cluj, Maramureș, Bistrița Nasăud sau Sălaj.

    Prima chestiune pe care șefa ANM a lămurit-o a fost o eventuală legătură a fenomenelor din România cu cele recente, din Italia. ”Săptămâna trecută, când a fost acel ciclon ce a afectat mai ales Italia, România nu a fost afectată. Am avut emisă o informare meteorologică pentru că în partea de vest au fost intensificări ale vântului între 50 și 60 de kilometri la oră. Dar acea informare a fost dublată de atenționări de vreme severă imediată de tip nowcasting”, a spus Elena Mateescu.

    Specialista a explicat cum s-a ajuns la furtuna devastatoare de astăzi: ”În partea de vest a țării s-a format un nor de furtună de tip celular cu caracter distructiv. Practic, o linie de vijelie în condițiile în care masa de aer foarte cald – astăzi în zona Banatului am avut 31-32 de grade Celsius, în mai puțin de jumătate de oră, temperatura a scăzut la 16 grade Celsius. A fost înlocuit destul de vieolent acest aer cald cu o masă de aer mai rece ce a determinat ca viteza norului de la înălțimea de 10.000 de metri (…)  în coborâre să aibă o viteză mare de deplasare – baza norului formată la 600 de metri la suprafața solului a determinat aceste intensificări ale vântului foarte mari – cu peste 30 de metri pe secundă, așa cum s-a înregistrat la stația meteo de la Timișoara, practic 108 kilometri la oră”.

    Dacă baza norului ar fi fost la înălțimi mai mari, această masă de aer ar fi putut să se disipe și nu am fi avut o astfel de intensificare a fenomenului. Vorbim de supercelule care, prin definiție, au un caracter distructiv, un caracter local, și care, din păcate, la viteze mari ale vântului la rafală, așa cum a fost la Timișoara, cauzează căderi de arbori, smulgeri de acoperișuri”, a mai explicat Mateescu.

    După fenomenele extreme de astăzi, vremea se va schimba radical, a anunțat directorul executiv al ANM. Astfel, până târziu în noapte, meteorologii au menținut o serie de informări de tip nowcasting pentru județele Brașov, Harghita, Gorj, Covasna, Bistrița Năsăud și Cluj. ”În continuare în acest zone, începând din această seară, în Banat, în partea de sud-vest a Olteniei, în centrul și nordul României, vor mai fi posibile intensificări ale vântului, manifestări de vreme instabilă și precipitații pe secvențe foarte scurte de tip de 15-20 de litri pe metru pătrat”, a spus Elena Mateescu.

    Săptămâma va debuta cu o vreme instabilă și mai rece în vestul, centrul și nordul țării. În aceste zone, de mâine nu vom mai avea maxime de pesre 20-22 de grade. Numai în sud-est vor mai fi 31-32 de grade Celsius”, a spus șefa ANM.

    Ea a precizat că noapte, odată cu răcirea aerului, ”calmează” vântul, încă zilele următoare vor aduce modificări importante. ”De mâine (luni, 18 septembrie – n.r.) vorbim de o schimbare radicală a vremii comparativ cu prima jumătate a lunii septembrie, când a fost, putem spune, o prelungire a verii. Marți vom avea vreme instabilă, iar miercuri vorbim despre o răcire accentuată în cea mai mare parte a țării, o extindere a ariei precipitațiilor, iar joi, la altitudini mai mari, putem să avem deja precipitații mixte”, a mai declarat Elena Mateescu.

    Specialista a aătat că în acest an am avut o vreme extremă, numai vara fiind un exemplu grăitor, cu trei alerte de caniculă persistentă și cu numeroase furtuni.

    Vă reamintim că astăzi, duminică – 17 septembrie, în județele din vestul țării au fost lovite de o furtună care a provocat moartea a opt persoane (5 persoane în județul Timiș, o persoană la Arad și două persoane la Bistrița-Năsăud). De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în județul Timiș, 12 persoane în județul Arad și 6 persoane la Alba).


    Te-ar mai putea interesa

    Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile