TOPUL CELOR MAI PROFITABILE LEGUME. RECOMANDĂRILE UNUI FERMIER cu EXPERIENȚĂ!
agrointeligenta.ro -Investiția într-o afacere cu legume rămâne o variantă aleasă de producătorii agricoli, fie că vorbim despre spații mici sau suprafețe mai mari. Despre afacerea cu legume, cum poate fi ea înființată și care sunt capcanele ei ne-a vorbit unul dintre cei mai cunoscuți legumicultori din România, Gheorghe Vlad, din bazinul legumicol Vidra-Vărăști.
Legumicultorul din Vidra s-a lovit până acum de toate problemele ce țin de o afacere cu legume, iar una dintre ele sunt veniturile care variază de la un anotimp la altul. Astfel, cel mai mare profit se înregistrează în perioada primăverii atunci când prețurile legumelor cresc, iar consumul acestora este mult mai „Dacă se gândește să facă spații protejate cu încălzire pentru perioada iernii, este foarte costisitor și nu se regăsește decât dacă are o structură cu sticlă acoperită. Cele cu folie permeabilizează foarte ușor căldura și pierde, sunt costuri foarte mari și nu reușește să țină un microclimat favorabil în perioadele foarte reci. Dacă gândește să facă o cultură liberă începând cu luna lui februarie, martie, aprilie până la sfârșitul lui octombrie, sunt mai avantajoase pentru că nu necistă alte costuri. Astăzi când discutăm, în România sunt undeva la 7000 ha de solarii. Noi le spunem spații protejate inclusiv dacă sunt și sere cu încălzire, le spunem spații protejate calde și reci ca să nu mai existe acea confuzie: dacă are folie este solar, dacă are sticlă, este seră. Nu, este foarte greșit, pentru că astăzi se fac construcții moderne, tipicul serelor. Dacă există posibilitate financiară, se pot adapta instalații de încălzire. Nu există, rămâne aceeași seră care este funcțională în spații reci”, a spus legumicultorul.
Cum alegeți legumele pe care le cultivați
Alegerea plantelor care vor fi cultivate reprezintă cea mai mare dilemă a fermierului, pentru că de aici derivă o serie de costuri specifice. Pot fi crescute o multitudine de zarzavaturi. De regulă, toată lumea alege să cultive salată, ridichii, roșii și catraveți. Însă care sunt cele mai rentabile legume?
„Ca și culturi, cele mai avantajoase și dacă faci seră, sunt tomatele, castravetele, ardeiul gras, indiferent că este galben, roșu, verde, și ardeiul capia. Ele sunt mai bune la prețuri vizavi de valorificare. Ca și întreținere, ele sunt plante termofile, necesită o mai mare atenție. Dacă se dorește în perioadele când în octombrie se închide această cultură, dacă observăm, aici este o cultură a doua de ardei capia, după luna lui octombrie, sunt culturi de plante care se pot semăna, cum este salata, ceapa verde, ceapa din arpagic, se pune și din sămânță și ele răsar la 5 grade. Pentru că iernile acum, și observăm că schimbările climatice sunt mai avantajoase până în luna februarie, răcirea se produce, practic, este o întârziere a iernii și avem o iarnă foarte scurtă, 30 de zile. Cred că o perioadă cu 3 ani în urmă cam toate iernile nu au durat foarte mult, mai mult de 30 zile”, a mai spus Gheorghe Vlad.
Agricultura nu este o activitate de weekend, susține legumicultorul, ci mai degrabă este o muncă migăloasă, care cere multă atenție. Iar dacă ai o afacere cu legume, trebuie să știi că nu mai există weekenduri libere sau concedii prelungite, pentru că recolta din solar nu ia niciodată vacanță.
„O familie dacă vrea să facă legumicultură în spații protejate, să înțeleagă că nu se face de weekend. Una dintre persoane va rămâne efectiv pentru a întreține cultura și una dintre ele poate să își țină un job lejer, pentru că nu este atât de strident să fie permanent în 500 metri. Cu cât te extinzi nu mai vorbim de joburi, ci vorbim de preocuparea directă efectiv în 1000 metri ca suprafață de spații protejate”, a explicat Gheorghe Vlad.
Cea mai indicată cultură pentru începători este cea de roșii
De asemenea, recomandarea specialiștilor este ca aceasta să fie și prima lor opțiune.
„Pentru începători sfatul meu este cultura de tomate, dar cu o singură condiție. Să planteze anticipat în luna lui martie cu o puțină încălzire. Adică chiar dacă ai ceva costuri în plus, dacă plantezi la sfârșitul lui martie, preconizarea recoltării este undeva în luna iunie, început până în 15, iar prețurile sunt mai favorabile. Dar dacă plantezi în martie și vrei să faci o cultură până toamna și sfaturile și indicațiile sunt să pună culturi cu ciclul prelungit ca să nu mai fie nevoiți să facă defrișări și alte costuri, pentru că astăzi avem semințe și hibrizi care pot fi cultivați pentru 9-11 luni, cantitatea este mult mai mare și în comerț o parte a valorificării ca volum de marfă, că nu ai un volum foarte mare, atunci ai rentabilitate. Mă repet, roșia este una din culturile cele mai rentabile, dar cu insistență și costuri mai mari, este o muncă mai aparte, pe când la ardeioase și la celelalte, castravetele și vinetele, nu este așa de insistentă ca la tomate”, a povestit legumicultorul.