• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MESAJUL ȘEFEI de la DIRECȚIA DE AGRICULTURĂ BUCUREȘTI pentru CONSUMATORI!

  Roxana Dobre -

  Produsele agroalimentare românești au o zi națională, sărbătorită pe 10 octombrie. Mihaela Loredana Gherasimescu – director executiv al Direcției pentru Agricultură a Municipiului București spune că prin această sărbătoare se dorește îmbunătățirea statutului producătorului român în lanțul alimentar și încurajarea consumului de produse agroalimentare și tradiționale. 

  În scopul încurajarii consumului de produse agroalimentare și tradiționale, ziua de 10 octombrie este dedicată prin excelență promovării produselor agroalimentare românești și producătorului român – menținător al obiceiurilor locale, al portului popular și al deprinderilor păstrate din vechime, consacrate prin tradiție.

  ”În ultimul timp atenția acordată produselor agroalimentare și tradiționale se traduce de fapt tocmai prin aplecarea către producătorul român care oferă pe piața românească produse de calitate, obținute după rețete tradiționale și prin practici agricole care nu afectează mediul înconjurător. Aceste produse agroalimentare contribuie la dezvoltarea economiei locale, prin valorificarea/consumul acestora, iar veniturile se reîntorc la producător care își poate menține astfel preocuparea și obiceiurile aproape și în legatură directă cu natura – sursă de hrană sănătoasă și sigură”, arată șefa Direcției pentru Agricultură a Municipiului București.

  Pentru a defini clar noțiunile abordate, conform noutății legislative (Legea 168/2017), prin produs agroalimentar românesc, se înțelege produsul obținut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România și are inscripționat pe etichetă drapelul României.

  Este foarte important, mai menționează Mihaela Loredana Gherasimescu, să promovăm aceste produse pe zona tuturor segmentelor de piață, în rândul tuturor consumatorilor care tot mai mult constientizează aportul benefic al consumului de produse agroalimentare și tradiționale. Acestea nu sunt întotdeauna la îndemâna consumatorului iar contextul socio-economic actual nu favorizează aceasta categorie de produse.

  Evenimentele organizate în jurul zile de 10 octombrie, reprezintă tocmai modalitatea de a pune față în față, într-un loc dedicat, atât producătorul cât și consumatorul, în scopul promovării produselor românești, a păstrării tradiției și obiceiurilor stravechi dar și a întoarcerii consumatorului către ceea ce ne caracterizează în materie de gastronomie românească. În plus, este foarte importantă, așa cum subliniază directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Municipiului București, cultivarea gustului tuturor consumatorilor, indiferent de vârstă, pentru ceea ce este românesc, fie că ne referim la calitatea produselor agroalimentare și tradiționale fie la frumusețea portului și dansului popular. ”Dincolo de toate, vorbim despre mândria de a fi români!”, conchide Mihaela Loredana Gherasimescu.

  Vă reamintim că pe 10 iulie președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat Legea privind instituirea zilei de 10 octombrie — Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Inițiativa legislativă îi aparține vicepreședintelui Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Alexandru Stănescu, actul normativ fiind aprobat în Parlament pe 13 iunie.

  Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persone fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului, potrivit legii.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Protejează frunza stindard și spicul cu cel mai nou triazol de la BASF. Protecție maximă împotriva bolilor foliare și ale spicului! Stiripesurse.ro: Oros refuză să publice lista consilierilor personali Mesajul șefului APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții în acest an!

  Ultimele știri

  APIA: 4.825 de fermieri înregistrați în sistem pentru subvențiile din acest an Radu Damșa, Soloverde: Ne restrângem suprafețele bio. Am vândut grâul ecologic la preț de grâu convențional! Preţul grâului a ajuns la 250 de euro/tonă! Porumbul este contractat cu aproape 230 euro/tonă!