Culturi profitabileŞtiri agricole

ÎNFIINȚAREA UNEI PĂDURI DE SALCÂM: Tehnologia ialomițeanului ION ANGHEL are eficiență maximă!

Înființarea unei păduri de salcâm este o soluție atât pentru a combate seceta, cât și pentru a avea o sursă sigură pentru lemnele de foc. În plus, salcâmul poate deveni o sursă de venit dacă se optează și pentru valorificare puieților.

Prețul tot mai mare al lemnelor de foc fac din cultura de salcâm o afacere profitabilă chiar și pe spații mici. Fiind o plantă invazivă, care se multiplică foarte rapid, cultivatorii pot vinde în foarte scurt timp material săditor sau își pot înmulți gratuit suprafața plantată.  

Ion Anghel, este un horticultor în vârstă de 44 de ani, din comuna Roșiori, județul Ialomița. Acesta a pornit învestiția în salcâm cu intenția de a-și înființa o lizieră, dar obținând un număr mult mai mare de puieți decât cel preconizat, a început să valorifice surplusul.

„M-am gândit să semăn salcâm pentru că are o creștere foarte rapidă și nu este pretențios. Foarte greu se îmbolnăvește, sunt puțini dăunători care îl atacă. La salcâm nu e nevoie de analize de sol. Salcâmul se dezvoltă în aproape orice sol din România. Eu o să plantez o suprafață de circa 1 ha cu salcâm. Mai mult de asta am și semănat, iar surplusul îl vând. De aici a plecat și ideea. E primul an când pun. Vreau să înființez o lizieră de salcâm. Salcâmul germinând mai greu, în mod normal ar trebui să iasă undeva la 25% din ceea ce semeni, dar anul acesta, fiind niște condiții mai propice, a răsărit undeva la 50%. Fiind la început, nu am plecat să fac o afacere. Am plecat ca să produc puiet pentru mine. Dar dacă am văzut că au răsărit așa de mulți, încerc să îi și valorific, că nu am ce să fac cu ei”, a declarat Ion Anghel.

Deși comenzile sunt relativ reduse, Ion Anghel este optimist și speră ca va reuși să vândă cât mai mult. Prețul puieților variază în funcție de mărimea comenzii, în timp ce costurile de distribuire sunt destul de ridicate.

„Am comenzi la ora actuală undeva la 20% din cantitate, dar sper la mai mult. Vindem puieții la 50 de bani bucata la cantități mai mici. La cantități mai mari, vindem la 40 de bani. În funcție și de cantitate. Dacă vorbim de cantități mai mari de zeci de mii de fire, undeva la 30 de bani bucata. Întâmpinăm probleme la distribuire, deoarece costurile sunt mari și nu pot să distribui prin curierat, dar vedem ce soluție o să găsesc, pentru că o persoană vrea 500 de fire în Olt, altă persoană vrea 100 de fire în Dolj, altă persoană în Constanța”, a spus ialomițeanul.

Salcâmul germinează greu de aceea lucrarea solului este esențială

Ion Anghel are diplomă de horticultor și ne-a vorbit și despre tehnologia pe care a aplicat-o, despre tratamentele necesare și despre lucrările de îngrijire a salcâmului.

„Pentru salcâm, pământul trebuie pregătit foarte bine în primă fază, pentru că el, germinând mai greu, trebuie mărunțit mai bine și o arătură mai adâncă ca să poată rădăcina să meargă cât mai jos. După aceea, în primă fază am dat un erbicid pentru frunză subțire. După nu ai cum să-i prășești, numai prașilă din asta mecanică printre rânduri, de 3-4 ori pe an, ca să fie pământul cât mai afânat. În asta constă toată tehnologia. Și în cazul în care apar dăunători sau boli, făinarea sau altceva, se intervine cu fungicide, pesticide sau altceva. Eu nu am avut probleme de genul acesta. Sunt plantați în toamnă sau în primăvară și după aceea se intervine pentru a nu se îmburuiena terenul. După aceea, când cresc mai mari, trebuie puțin curățați ca să se poată dezvolta pe verticală”, a explicat Ion Anghel.

Semănatul salcâmului pe cei 50 de ari din comuna Roșiori a avut loc la începutul lunii mai, întrucât pentru a răsări, puieții au nevoie de condiții optime. „Semănatul începe la sfârșitul lui aprilie, începutul lui mai, când se încâlzește afară, pentru că sămânța fiind foarte tare și germinează mai greu, trebuie să aibă condiții optime, să fie un pic silită sămânța ca să poată să încolțească repede. La semănat am folosit o semănătoare pentru păioase. Sunt 2 rânduri unul lângă altul la 12 cm și între cele 2 rânduri sunt 66 cm. Între plante pe rând sunt 5 cm, 2 cm, 7 cm, în funcție de cum a răsărit sămânța”, a adăugat horticultorul.

Sămânța trebuie ținută 3-4 zile în apă caldă

Ion Anghel a vorbit și despre importanța semințelor certificate și motivele pentru care este de preferat folosirea acesteia, deși este mai costisitoare decât sămânța obișnuită.

„Sămânța e cumpărată, sămânță certificată și scarificată, pentru că dacă nu alegi varianta aceasta, trebuie fiartă sămânța, trebuie ținută la o temperatură constantă, 3-4 zile în apă caldă. Așa am ales varianta asta, cu toate că e mai costisitoare. Am cumpărat sămânța de undeva de prin Bihor. Sămânța a fost 23 kg în jurul a 700 lei, cu taxele la curier”, a mai spus Ion Anghel.

În ceea ce privește recoltarea puieților, aceasta are loc toamna sau primăvara, doar în primul an putând fi valorificați. La recoltare ialomițeanul va face baloți de 100 de fire, urmând să le distribuie ulterior.

De recoltat se recoltează în toamnă și în primăvară. Atât se pot valorilfica, pentru că în al doilea an deja se îngroașă, se înalță prea tare și nu mai pot valorificați. Acum, în toamnă, o să împrumut un utilaj de undeva, o să scot și în funcție de comenzile pe care le am, se fac baloți la 100 de fire și după aceea le distribuim”, a explicat horticultorull.

Ion Anghel a vorbit și despre importanța plantării copacilor, mai ales pentru uz personal, având în vedere lipsa de lemn pentru foc din momentul de față.

„Trebuie să încurajăm oamenii să înceapă să-și planteze salcâm, acolo cât de puțin, 500 de metri, 1000 de metri. E foarte important, pentru că având în vedere lipsa din ce în ce mai acută de lemn, lemn de foc mai ales, în viitorul apropiat o să fie o investiție destul de bună. Nu neapărat o investiție din care să se facă bani, ci pentru uz personal”, a conchis Ion Anghel.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Buna ziua domnule Anghel, as vrea si eu sa platentez toamna asta(2019) 200 de puieti de salcam, imi puteti face un pret, sunt dispus sa platesc si curierul, astept cu mare interes raspuns, tot rescpectul pentru ceea ce faceti, multumesc anticipat!

 2. Buna ziua. Am 2 ha de teren si doresc sa infintez o plantatie de salcam pentru consumul propriu.Puteti sa ma ,,,luminati,,, un pic? La ce distanta se planteaza.cat sa fie gaurile de adanci,adica tot ce trebuie facut,si cati puieti trebuie sa cumpar de la dumneavoastra,si pe ce pret,sant din Arges transportul asigurat de mine ,multumesc.

 3. Buna ziua Dl Anghel

  Ați putea să îmi scrieți pe e-mail? As dori sa aflu mai detaliat cum sa îmi plantez si eu o pădure de salcâm (din puieți de la d-voastră sau seminte) și eventual să îi impulsionez și pe alți. As avea cam 80 de ari disponibile.

  Mulțumesc anticipat.

 4. Laudabila initiativa din partea d-lui Anghel. Pentru cei care mai au intrebari … cred ca poza e destul de relevanta. Referitor la indemnul de a planta puieti, as recomanda recitirea articolelor despre lizierele de salcam si implicatia lor in marirea productiei pe suprafetele imprejmuite. Mai mult, costurile nu sunt atat de mari cu plantarea daca se ia in calcul relocarea puietilor rasariti spontan in loturile de pamant necultivat sau prin culturi si plantarea lor in liziere.
  Ca o paranteza, am reusit sa obtin puieti de salcam doar prin plantarea altor plante in diverse ghivece in care am pus pamant luat dintr-o padure de salcam(care probabil contine destul material seminal).
  Mult success!

Scrie un comentariu