• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CELE MAI BUNE VINURI ROMÂNEŞTI au fost premiate la WINE CULTURE – VIN LA CULTURĂ 2017!

  agrointeligenta.ro -

  Dintr-un număr de 200 de probe, înscrise la concursul Festivalului de vin „Wine Culture” de la Iaşi, mai mult de jumătate au obţinut medalii de argint şi aur. Mai exact, 120 de vinuri au impresionat comisia formată din somelieri, însă patru dintre ele au primit numele de cele mai bune vinuri de colecţie din România şi medalii de aur.

  Crama Cotnari din Iaşi deţine două dintre aceste vinuri. Este vorba despre o Grasă de Cotnari din 1989, de la Revoluţie, şi o Grasă de Cotnari din 1979. Pe locul trei se află un Sauvignon Blanc din 2016 de la Crama Panciu, un vin care, spun reprezentanţii Festivalului, a fost o surpriză plăcută, deoarece au reluat de câteva ori degustarea pentru a se convinge că merită cel mai mare punctaj din concurs. Pe locul patru se află Vinars Mioriţa, vechi de 25 de ani, de la Crama Vincon Vrancea.

  Un concurs nu se poate ţine cu sub 200 de probe, fiind prima ediţie, este foarte greu ca un producător să aibă încredere în deciziile noastre. Am fost 12 somelieri în trei comisii, iar preşedinţii fiecărei comisii a fost câte un specialist de la Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România. Preşedintele acestui Festival a fost profesorul Vasile Cotea. Noi, somelierii, dorim să ne spunem punctual de verere cel mai obiectiv, aşa că am avut specialiştii care să facă acest lucru posibil. Acest concurs a putut fi susţinut numai cu sprijinul consiliului Judeţean din Iaşi, deoarece ei au asigurat cu bani deplasările celor de la Bucureşti. Este greu să aduci pentru trei zile oameni care să-ţi organizeze evenimentul”, a declarat pentru Agrointeligenţa -www.agrointel.ro Marian Timofti, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România.

  Acesta a mai precizat faptul că prezenţa celor patru crame din Italia este de bun augur şi că astfel există concurenţă şi dorinţa de a face vinuri bune. „La anul sunt convins că vor veni iar şi vor veni şi mai mulţi. Iniţial am impus să vină doar cu vinuri de HoReCa, care sunt distribuite în restaurante, hoteluri şi Catering şi doar cu maxim opt vinuri reprezentative ale cremelor. Cu crema cremelor. La acest Festival, fie că ai 2.000 de hectare de vie, fie că ai 200 sau 20, aici în faţa noastră toţi sunt egali”, a mai precizat preşedintele Festivalului „Wine Culture/Vin la Cultură” de la Iaşi.

  Cele mai multe probe au fost date de Cramele Cotnari şi Hermeziu, care au obţinut şi cele mai multe medalii de aur. Numai pentru „Scrisori” şi vinurile din gama „C’est soir” de la Hermeziu, Vasile Lungu, cel care deţine crama, a câştigat 13 medalii de aur şi şase de argint.

  S-au numărat printre premianţi şi cramele: Avincis, Bruno Martine, Cricova, Histria, Ladogana, Gramma, Locci Zuddas etc.

  Menţionăm faptul că cei de la Cricova au participat doar cu o probă de vin şi au câştigat aurul. Motivul pentru care nu au putut participa cu mai multe, a fost că li s-a întors de la vamă maşina cu sticlele de vin, deoarece nu li s-a permis să treacă.

  Din Basarabia au participat mai mulţi producători, printre care şi „Carpe Diem”. Aceştia au povestit faptul că au fost ajutaţi de prietenii lor care au adus cu maşinile personale sticlele de vin la Festival, deoarece la vamă nu se permit mai mult de 5 sticle de persoană. „Am mai păţit aşa ceva în Koreea, însă acolo, până la urmă a intrat în ţară marfa. Din România s-a întors maşina. Bine că este Iaşiul aproape şi am putut rezolva”, spune un reprezentant de la „Carpe Diem”.

  Despre acest concurs internaţional, deoarece s-au premiat şi vinuri din Italia şi Republica Moldova, marele oenolog ieşean, Gheorghe Crăciunescu, a declarat: “Iaşul merita să aibă un astfel de salon al vinului, deoarece cred că pe lângă capital culturală a României, ar trebui să fie şi capital vinului. Pe mine m-a impresionat calitatea vinurilor prezentate aici iar asta mi-a demonstrat încă odată că românii sunt o naţiune viticolă”.

  Corespondență realizată pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro de către Paula Trofin – Ziarul de Iași  Te-ar mai putea interesa

  Fermier moldovean cu 12 ha de cireșe care stau neculese: ”Nu am unde le vinde!” Indagra 2021: Când are loc târgul de agricultură în acest an Comisia Europeană a anunțat cuantumurile tăiate din subvențiile fermierilor români!

  Ultimele știri

  Fermierul Gabriel Mațoi a dat startul campaniei de recoltat la orz. Norocul lui – solul nisipos! Vine canicula, dar nu scăpăm de ploi! Anunţul făcut de şefa ANM, Elena Mateescu! APIA: Se primesc cereri pentru subvenția de maxim 3.400 euro/ha!