• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cine sunt TINERII FERMIERI care au reprezentat AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ la Bruxelles!

  agrointeligenta.ro -

  Când ești tânăr fermier în România, piedicile sunt mult mai numeroase decât oportunitățile. O situație de care, însă, din fericire, majoritatea agricultorilor și crescătorilor de animale aflați la început de drum nu se lasă descurajați. Este și cazul a nouă fermieri care anul acesta și-au înscris proiectele în concursul lansat de europarlamentarul Daniel Buda și au reușit să impresioneze prin originalitate, entuziasm și seriozitate în cadrul celei de-a patra ediții a Congresului Tinerilor Fermieri.

  Evenimentul, unul organizat anual de către Grupul PPE din Parlamentul European, a avut loc ieri, joi – pe 19 octombrie, și a fost una dintre puținele ocazii în care vocea fermierilor din România s-a putut face auzită în mod direct.

  În momentul în care am lansat în spațiul public concursul de proiecte pentru participarea la acest congres nu am făcut nici un fel de apreciere din punct de vedere politic. Deviza mea întotdeauna a fost că fermierii nu au culoare politică, fermierii trebuie să fie ajutați indiferent de felul în care gândesc sau de modul în care ei abordează anumite chestiuni. PPE a înțeles necesitatea organizării acestui Congres ajuns, iată, la cea de-a patra ediție. Este o bună ocazie pentru tinerii fermieri de a veni, de a-și prezenta proiectele și de a vedea în același timp exemple de bune practice la nivelul Uniunii Europene, bune practice ce pot fi implementate cu succes și la noi în țară. Din prezentările de astăzi, toate proiectele, exceptând cel al exploatației de măslini din Grecia, pot fi implementate și la noi pe diverse paliere, pornind de la creșterea vacilor de lapte, la procesare, vânzarea brânzeturilor, creșterea porcilor – tot ce s-a prezentat aici. Mi se pare foarte bun acest concept, este conceptul pe care noi, în Comisia de Agricultură, încercăm să îl implementăm la nivelul tuturor fermelor din UE, mai ales la nivelul celor mici și mijlocii care trebuie să își creeze pe lângă producție, propriile capacități de procesare și, în același timp, propriile capacități de vânzare. Este mai ușor poate să produci decât să reușești să și vinzi la un nivel de preț sustenabil, care să îți permită ție, ca fermier, să supraviețuiești”, a declarat pentru Agrointeligența, la finele evenimentului, europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură de la nivelul Parlamentului European.

  În cadrul Congresului, din toate proiectele selectate la nivel național, fiecare țară a putut să prezinte un singur proiect, cel pe care îl consideră că are cele mai mari șanse la unul dintre cele trei premii: Cel mai bun proiect, Proiectul cel mai durabil și Proiectul cel mai inovativ.

  Anul acesta, vocea fermierilor români s-a făcut auzită printr-un proiect realizat în asociere, un proiect care pune în valoare două modele diferite de afaceri care, împreună, își cresc valoarea. Este vorba despre o fermă apicola Prisaca Banului din Letca Veche – Giurgiu, condusă de Ionel Ban, și de afacerea de procesare a legumelor și fructelor fondată de Ioana Stancu în localitatea giurgiuveană Prundu. Cei doi și-au unit forțele pentru a veni pe piață cu produse noi, unice, care să aducă valoare adăugată și mai mare muncii lor. Iar primul pas a fost făcut: mierea românească cu binecunoscutele prune uscate după metoda tradițională.

  Alături de asocierea celor doi tineri, România a fost prezentă la Bruxelles și cu alte proiecte care, împreună, fac o radiografie a zonelor spre care se îndreaptă în acest moment noua generație de fermieri. Iar vestea bună este că avem diversitate, că tinerii vor să facă și zootehnie, dar și să cultive pământul, vor să crească albine și vor să crească și iepuri. Și, cel mai important, vor să facă agricultură prin asociere!

  Răzvan Artiudean din comuna Cămărașu, județul Cluj, este unul dintre tinerii crescători de vaci din România. În competiția de la Bruxelles s-a înscris cu proiectul afacerii pe care o conduce și care include un efectiv de 42 de capete de vaci Bălțată Românească și producție vegetală pe aproape 50 de hectare. A ales să meargă pe linia mixtă de Bălțată – și pentru lapte, și pentru carne, și are în portofoliul de fermier două proiecte cu fonduri nerambursabile. Primul pe Instalarea tinerilor și al doilea abia semnat pentru achiziția de utilaje urmează să îi crească randamentul exploatației. În plus, Răzvan Artiudean este membru am Cooperativei Someș-Arieș în cadrul căreia valorifică tot laptele produs la prețul de 1,2 lei pe litru.

  Dănuț Struți din Satu Mare are propria stupină și intenționează să își facă și o fermă de animale. Este în prezent masterand la Facultatea de Zootehnie de la Cluj și vrea să se specializeze pe procesarea și calitatea produselor animaliere. După finalizarea studiilor, tânărul intenționează să acceseze fonduri europene pentru a-și dezvolta afacerea agricolă.

  Florina Grad are 22 de ani, este încă studentă la Zootehnie. A venit la Bruxelles cu proiectul fermei sale de iepuri din rase grele de carne – neozeelandez și californian. În prezent, tânăra are 10 familii de iepuri, fiecare formată din nouă femele și un mascul, și promovează consumul de carne de iepure, o carne sănătoasă, ușoară și foarte gustoasă.

  Adela Chichișan a avut de ales între a defila într-o prezentare de modă la București sau a participa la Congresul de la Bruxelles. Evenimentele s-au suprapus, iar tânăra din județul Sălaj a ales agricultura. Studiază la USAMV Cluj-Napoca și manageriază alături de tatăl său o fermă de bovine. Ales să facă și studii tot în domeniul zootehnic pentru a aduce un plus de informații specializate și actualizate în beneficiul fermei de familie.

  Alin Chiorean este ”creierul” vânzărilor pentru o cooperativă nou fondată în județul Cluj. A convins și alți tineri să se asocieze prin puterea exemplului, iar un beneficiu vizibil și imediat a fost scăderea costurilor de producție. Negociind cu firmele de inputuri, toți membrii cooperativei au făcut economii importante și, în plus, s-au accesat bani pentru promovarea produselor nu doar la nivel local, ci la nivel național.

  Andrei Stancu a luat examenul de Bacalaureat cu media 9,50. A reușit această performanță muncind în afara orelor de la școală și în ferma de legume a familiei. Ce este interesant la afacerea Stancu… este că include cultivarea strugurilor în spații protejate.

  Maria Codrea s-a aflat printre tinerii fermieri români care au participat a evenimentul de la Bruxelles. Alături de familia sa, Maria a reușit să promoveze afacerea cu căpșuni a familiei sale și ajute la valorificarea mai eficientă a producției.

  Cea de-a patra ediție a Congresului Tinerilor Fermieri a adus în prim-plan cele mai interesante și inovatoare proiecte dezvoltate de tineri fermieri din toate cele 28 de state membre. A fost o cursă strânsă în care, la final, au fost acordate cele trei mari premii, astfel:

  Cel mai bun proiect – Sander Thus din Olanda;

  Proiectul cel mai durabil – Johannes Bertl din Austria;

  Proiectul cel mai inovativ – Tejerina Garcia din Spania, proiectul fermei condusă de trei frați – Beatriz, Fernando și Veronica.


  Te-ar mai putea interesa

  Titluri de proprietate pentru proprietari și moștenitori. Termen limită: 20 noiembrie, la primării Fermierii – chemați la APIA să depună cererea pentru subvenția-bonus. Plata, până pe 31 decembrie! Curtea Constituțională, decizie cu impact major pentru toți proprietarii de terenuri din România

  Ultimele știri

  Egiptul a cumpărat 170.000 de tone de grâu din România și Bulgaria. Prețul plătit din portul Constanța APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte Adrian Chesnoiu: Legea arendei este necesară. Au început să se vândă fermele cu totul, nu doar terenurile agricole