• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MESAJUL PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS pentru toți FERMIERII DIN ROMÂNIA!

    agrointeligenta.ro -

    Mesajul președintelui României Klaus Iohannis pentru toți fermierii din România. Șeful statului a participat la deschiderea oficială a Târgului Indagra 2017, prilej cu care a adresat o alocuțiune despre situația actuală din agricultură.

    Agrointeligența – www.agrintel.ro vă prezintă integral mesajul președintelui Klaus Iohannis:

    „Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,
    Domnule ministru,
    Excelențe,
    Stimați fermieri și agricultori,
    Doamnelor și domnilor,

    Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea unei noi ediții a Târgului Internațional INDAGRA.

    Mă bucur să văd că și evenimentul din acest an continuă evoluția pozitivă a edițiilor precedente, reușind să aducă împreună un număr tot mai mare de participanți, fermieri şi agricultori, companii românești și străine cu performanțe deosebite.

    Prin manifestări expoziționale de o asemenea anvergură, România se profilează în Europa Centrală şi de Est ca actor important în sectorul agricol.

    Am toată convingerea că România beneficiază de un potențial imens în agricultură, pe care însă trebuie să îl valorificăm în mod inteligent și durabil.

    România deține a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu și porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca țara noastră să se impună ca o veritabilă forță în domeniul agricol și alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile și eliminate unele neajunsuri.

    De exemplu, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creștere cu 17% față de anul trecut.

    Exporturile noastre însă au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole.

    În această privință, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenții, și importăm produse cu valoarea adăugată ridicată.

    De aceea este important ca evoluțiile din agricultură să îmbogățească lanțul valoric, prin dezvoltarea sectorului zootehnic și a industriei alimentare. Evident, acestea sunt probleme structurale cu care agricultura României nu se confruntă doar de ieri, de azi, ci de mulți ani.

    Discuțiile și dezbaterile pe care le-am avut anul trecut, chiar aici la INDAGRA, cu numeroși fermieri și agricultori, au arătat că una dintre problemele importante se referă la fragmentarea proprietății. La noi, fermele mici, cu suprafețe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în țările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafețe de peste 50 de hectare.

    Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică.

    Așa cum am mai spus, satul românesc poate renaște numai prin și împreună cu agricultura. De aceea, îi încurajez pe tineri să-și întoarcă fața către agricultură, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanță în agricultură. Antreprenoriatul, indiferent de domeniu, poate fi cel mai dinamic și sigur catalizator pentru dezvoltarea clasei de mijloc în România.

    Dragi agricultori, dragi fermieri,

    Dumneavoastră știți cel mai bine cât de important este, pentru agricultură, accesul la finanțare.
    Până în 2020, prin Politica Agricolă Comună, România beneficiază de fonduri de circa 20 de miliarde de euro.

    Aceste fonduri europene sunt esențiale, mai ales că România nu ocupă un loc tocmai onorant în privința capitalizării exploatațiilor agricole.

    Mă bucur să constat faptul că, începând cu 2016, au fost făcuți pași importanți pentru normalizarea plăților în agricultură, astfel încât fermierii să beneficieze la timp de plata subvențiilor, atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Acest progres se vede în recoltele record obținute în acest an la grâu, secară, rapiță, orz și floarea soarelui.

    În acest an, Ministerul Agriculturii și-a asumat o țintă de 3,3 miliarde de euro pentru fondurile europene atrase în agricultură. Vă încurajez, domnule ministru, să fiți în continuare determinat să contribuiți la succesul agriculturii noastre, astfel încât în 2018, la INDAGRA din anul Centenarului, să avem și mai multe de sărbătorit.

    Însă, pentru aceasta, dincolo de imperativele din agricultura de astăzi, este important să ne pregătim pentru viitor.

    Este esențial ca România să aibă o strategie a sa în ceea ce privește viitorul Politicii Agricole Comune, mai ales în contextul Brexit-ului și al provocărilor existente la nivel european.

    Doamnelor și domnilor,

    Participarea la Târgul INDAGRA este o foarte bună ocazie și pentru a vedea cât de multă pasiune și pricepere se găsesc în produsele românești.

    Tocmai de aceea avem nevoie ca produsele noastre să fie promovate în mod inteligent, pentru că sunt convins că acestea vor fi tot mai mult apreciate, atât în țară, cât și în străinătate.

    În acest sens, doresc să felicit organizatorii pentru exemplul de excelență pe care îl oferă, și expozanții pentru faptul că participă la INDAGRA cu tot ce au mai bun de oferit.

    Vă urez tuturor mult succes și declar Târgul INDAGRA – 2017 deschis!”


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!