Iată ce le place românilor să mănânce!
agrointeligenta.ro -Cei mai mulţi români consideră legumele ca fiind cele mai sănătoase alimente, însă când vine vorba de mâncarea preferată, preparatele pe bază de carne sunt cele mai apreciate.
Acestea sunt concluziile unui studiu cu privire la obiceiurile alimentare ale românilor, realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.
Luând în considerare alimentele care se găsesc în România, persoanele chestionate în cadrul studiului IRES pun legumele în capul listei (39%) cu cele mai sănătoase alimente. Urmează produsele lactate (21%), fructele şi legumele (deţin poziţii egale – 11%), pâinea şi cerealele (4%). Paradoxal, alimentele autohtone, de la ţară deţin o cotă de doar 1% în clasamentul final cu cel mai sănătos aliment.
Carnea în topul preferinţelor alimentare
Mâncarea pe bază de carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% – supele, 6% – mâncărurile pe bază de cartofi, 5% – sarmalele, 3% – lactatele şi brânzeturile, 2% – paste şi doar 1% fructele.
Potrivit sondajului, reise că că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp, însă în acelaşi timp, 90% dintre ei sunt atenţi la ceea ce mănâncă pentru a nu avea probleme de sănătate.
În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente în primul rând la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.
Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% – micul dejun, 7% – cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.
Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.
Pâinea este nelipsită la micul dejun, prânz şi cină
Atât la micul dejun, cât şi la prânz şi cină, pâinea este alimentul considerat de majoritate (peste 60%) ca fiind cel mai des consumat. Pentru desert, sub 5% din români aleg fructele. Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi aleg prăjiturile, plăcintele, îngheţata, clătitele, gogoşile sau papanaşii şi ciocolata.
Cât priveşte fructele preferate ale românilor mărul şi bananele sunt în topul preferinţelor, urmate de pere, portocale şi struguri. Avocado, nuca şi lămâia sunt la coada listei cu fructe preferate. Când vine vorba de consum, 45% din români consumă zilnic fructele preferate, iar 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.
La legume, roşiile şi castraveţii sunt pe primul loc în preferinţe, urmate de urmate de cartof, ceapă şi fasole. Vânăta, gogoşarul, gulia şi păstârnacul ocupă ultimele locuri în lista cu legume preferate a românilor. Doar 35% dintre români consumă zilnic legumele preferate, iar 4% consumă foarte rar legume.
Sucurile naturale (limonada, socata etc.) dar şi băuturile carbogazoase sunt preferate în defavoarea ceaiului şi berii când vine vorba de băutura răcoritoare preferată.
Ancheta IRES a fost realizată în perioada 14-15 mai pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.160 indivizi cu vârsta de peste 18 ani.