Fonduri europeneŞtiri agricole

CE BANI EUROPENI MAI POT ACCESA FERMIERII PÂNĂ LA FINELE LUI 2017!

Bani europeni pentru fermierii români! Directorul Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a trecut în revistă, marți, 7 noiembrie în fața Comisiilor reunite de Agricultură din Parlament, care sunt Măsurile și Submăsurile pe care agenția le va lansa în luna decembrie. 

”În luna decembrie vom lansa Submăsura 4.1 a destinată pomiculturii la nivel național, vom lansa submăsura 4.1 a pentru teritoriul ITI și sperăm noi ca imediat ce APIA va termina plata subvențiilor, pentru că toate aceste lucruri sunt făcute într-o logică și într-un lanț care vine să se completeze, să lansăm și Măsura 6.5  – Schema pentru Micii fermieri. Și, bineînțeles, în luna decembrie submăsura 16.1 pentru grupurile de producători”, a arătat directorul AFIR în Parlament, acolo unde întreaga echipă de conducere a Ministerului Agriculturii și a instituțiilor direct subordonate au prezentat realizările pe care le-au îndeplinit în anul 2017.

Sumele destinate măsurilor menționate de șeful AFIR, pentru anul 2017, sunt: 

-85.000.000 de euro pentru Submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” – la nivel național;

-12.290.531 de euro pentru Submăsura 6.5 ”Schema pentru micii fermieri” ;

– 6.676.044 de euro (Etapa I + Etapa II) pentru Submăsura 16.1 “Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse. 

Extrem de așteptată de producătorii agricoli este în special Submăsura 6.5 ”Schema pentru micii fermieri” de care pot beneficia acei fermieri care au accesat cel puţin un an Schema Simplificată pentru Micii Fermieri din cadrul Pilonului I (campania 2015) aferentă Cererii unice de finanţare de la APIA. De asemenea, pentru a putea accesa submăsura 6.5 pe fermierul trebuia să notifice APIA că dorește retragerea din Schema Simplicată menţionată mai sus în anul 2016.

Sprijinul acordat prin submăsura 6.5 reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul era eligibil să o primească în cadrul schemei simplificate din Pilonul I. Submăsura 6.5 are ca scop facilitarea comasării terenurilor și presupune transferarea definitivă către alt fermier a întregii exploataţii, inclusiv drepturile de plată corespunzătoare.

Condiţiile de eligibilitate pentru accesarea submăsurii 6.5 sunt următoarele:

  • Solicitantul a aplicat cel puţin un an schema pentru micii fermieri din Pilonul I, iar în momentul depunerii cererii în cadrul acestei sub-măsuri, acesta face dovada retragerii din schema aferentă Pilonului 1;
  • Solicitantul trebuie să deţină în proprietate, terenul ce urmează a fi transferat;
  • Solicitantul să se angajeze să transfere definitiv/să fi transferat definitiv către alt fermier întreaga sa exploataţie (cel puţin terenurile sau terenurile și animalele care au făcut obiectul sprijinului în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I) şi drepturile de plată corespunzătoare;
  • Contractul de transfer definitiv al terenului, nu poate fi reziliat de nici una din părţi, mai devreme de durata minimă de 20 de ani.

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!