FRAUDĂ CU FONDURI EUROPENE. OIER CONDAMNAT la închisoare și cu SECHESTRU PE ANIMALE!
agrointeligenta.ro -Fraudă cu fonduri europene în sectorul zootehnic ce fierbe în ultima perioadă din cauza diferitelor acuze despre accesul la finanțările nerambursabile, a subvențiilor! Tribunalul Alba a pronunţat o primă decizie într-un dosar de fraudă din fonduri europene în care este judecat un fermier din comuna Noşlac. Acesta a fost condamnat la închisoare şi la plata unor despăgubiri financiare. Instanţa a menţinut sechestrul pe 625 de oi ale inculpatului impus prin ordonanţă a procurorilor DNA.
Aurel Cristian Ungurean este judecat pentru infracţiuni de fraudă din fonduri europene şi fals material în înscrisuri oficiale, a fost condamnat la 1 an, 6 luni şi 20 de zile de închisoare. Decizia a fost pronunţată la Tribunalul Alba în 13 noiembrie 2017. Fermierul este acuzat că, în perioada 2009-2013, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente false (adeverinţe având ca emitent Primăria Noşlac şi contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.
Prin acest demers, inculpatul a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 43.977,11 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul judeţean Alba s-a constitut parte civilă în procesul penal. Instanţa a contopit condamnările şi a decis că inculpatul, care este consilier local PSD, trebuie să meargă la închisoare pentru o perioadă de 1 an, 6 luni şi 20 de zile. Dosarul trimis în judecată de Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia este în rejudecare.
În iunie 2017, Aurel Cristian Ungurean a primit 2 ani cu suspendare, dar cauza a revenit la instanţa de fond ca urmare a unei decizii luate la Curtea de Apel Alba Iulia. Inculpatul a plătit în cursul cercetării penale întreaga sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă, dar pe parcursul cercetării judecătoreşti instituţia a mai descoperit daune de peste 40.000 de lei. ”Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 522,94 lei, reprezentând accesorii aferente debitului principal în cuantum de 43.977,04 lei, care a fost achitat de inculpat. Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 17.304,76 lei, reprezentând plăţi acordate în campania 2010, sumă ce va fi actualizată cu dobânda. Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 24.835,13 lei, reprezentând plăţi acordate în campania 2011, sumă ce va fi actualizată cu dobânda. Desfiinţează în întregime adeverinţa nr. 2194/08.06.2012 şi adeverinţa nr. 2022/14.05.2013, eliberate de Primăria Comunei Noşlac şi falsificate de inculpat”, potrivit deciziei de la Tribunalul Alba.
Instanţa a menţinut măsurile asiguratorii dispuse de DNA în 2016 prin sechestre pe bunuri ale inculpatului, printre care se află şi un număr de 625 de oi. Inculpatul este, astfel, obligat să menţină turma de oi intactă, la numărul stabilit de Parchet şi instanţă, chiar dacă unele dintre animale au murit între timp. Hotărârea Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel. Până la pronunţarea unei decizii definitive, inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Sursa: www.adevarul.ro