• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un fermier din Covasna scoate 8 tone de grâu la hectar fără irigaţii şi îşi laudă vecinii

  agrointeligenta.ro -

  Într-un an bun, Borcsa Geza din Târgul Secuiesc (Covasna), obţine peste 8 to/ha de grâu. O asemenea producție, agricultorul a obţinut-o, chiar într-un an, când media la grâu în România era de 3.300 kg/ha.

  “Sămânţa folosită la semănat, dar şi tehnologia utilizată asigură succesul unei recolte bogate. Noi folosim sămânţă de calitate, din mai multe soiuri, aducem şi din Ungaria, cumpărăm şi din ţară. Dar, în general sămânţa de calitate, elita, o cumpărăm din Ungaria”, spune Borcsa Geza, agricultor de mai bine de 30 de ani.

  Firma Zea Mais, înfiinţată în 2005, pe care o administrează Borcsa Geza deţine în satul Catalina (judeţul Covasna) 110 hectare de teren agricol. Compania funcţionează în regim de fermă – pe lângă culturi de grâu, porumb, sfeclă şi cartofi, se desfăşoară şi activităţi zootehnice. Tot în cadrul fermei sunt crescute vaci de lapte şi oi.

  În 2012, seceta a creat probleme agricultorilor din zonă, iar producţiile la hectar au fost mai mici decât în anii precedenţi. Anul trecut, producţia de grâu la hectar a fost mai slabă de circa 5.000-6.000 de kilograme, în funcţie de soiul utilizat.

  Rotaţia culturilor la patru ani

  „Producţia obţinută depinde foarte mult de soiul utilizat. La grâu, suprafaţa cultivată este de aproxmativ 28 de hectare. În cadrul fermei facem rotaţia culturilor la patru ani. Trebuie însă se menţionez ca la noi în zonă, toţi fermierii au, în general, recolte foarte bune, an de an. Sunt oameni harnici şi care muncesc mult”, spune Borcsa Geza.

  Şi la porumb, fermierul din Covasna obţine recolte extrem de bune, cultivând an de an aproximativ 20 de hectare. Acum doi ani a obţinut 11.000 de kilograme la hectar. Anul trecut, din cauza secetei a obţinut doar 4.000 de kg/ha. Trebuie menţionat că terenurile fermierului nu sunt irigate. Sămânţa pentru porumb a fost cumpărată de la firmele din ţară şi s-au folosit numai hibrizi de calitate.

  La cartofi, ferma din Catalina obţine în anii buni o recoltă de peste 30 tone/ha.Anul trecut însă seceta a redus recolta la 8 tone/ha. Cu toate acestea fermierul speră ca 2013 să fie un an agricol bun, fără secetă devastatoare ca în 2012. La cartofi, producţia se face şi pentru vânzare şi pentru sămânţă.

  Şi la sfecla de zahăr, Borcsa Geza se laudă cu producţii foarte bune obţinute în anii fără secetă. De exemplu a ajuns la producţii de 45-50 tone/hectar. Anul trecut, producţia a fost diminuată de secetă la 32 tone/ha. Întreaga cantitate de sfeclă de zahăr este contractată, an de an, de fabricile de zahăr.

  Deşi deţine utilaje agricole performante, fermierul spune că are şi pentru anii viitori un plan investiţional.

  „Urmează să cumpărăm încă câteva utilaje performate, tractoare etc. Utilajele performante, la fel ca şi sămânţa de calitate sunt foarte importante pentru a putea obţine recolte bogate şi de calitate”, a menţionat Borcsa Geza.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!” Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Căutare în articole