• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 7 probleme în SĂNĂTATEA VACILOR care trec DE LA PĂȘUNAT ÎN STABULAȚIE!

    agrointeligenta.ro -

    Odată cu sezonul rece, vacile de lapte și de carne care s-au bucurat de pășune sunt trecute în stabulație. Această tranziție poate avea efecte directe asupra sănătății bovinelor, spune Loredana Mocanu, administratorul firmei de consultanță în zootehnie Catlor Consulting.

    Este bine de știut cu ce serie de probleme ne confruntăm în sezonul rece și care afectează direct starea de sănătate și pot determina diferite afecțiuni la bovine”, ne spune Loredana Mocanu de la Catlor Consulting Brăila (date de contact).

    Viroze respiratorii – răceala la bovine

    Răceala poate apărea și la vaci. Aceasta afectează cu precădere tineretul taurin cu imunitatea scăzută mai ales în sezonul rece. Ca si recomandări pentru răceala vacilor ar fi BOVIPAS și tratamentele specifice afecțiunilor respiratorii respective – antibiotic+antiinflamator.

    Pododermatite la bovine

    Apar cu precădere în perioada de stabulație. Ca și recomandări ar fi curățarea ongloanelor și copitelor asociate cu băile cu formol. Se va acorda o atenție deosebită taurilor de reproducție întrucat această problemă influențează negativ dorința de monta.

    Șchipătura la bovine

    Reprezintă o altă afecțiune podală ce apare în perioada de stabulație și care afectează picioarele în zona chisitei cu o inflamare și sensibilizare a acesteia. Animalul prezintă pe lângă șchiopătură și durere la atingere și dificultate la ridicat și șezut. Tratamentul se aplică în funcție de diagnostic pus pe seama cauzei mecanice sau neuronale.

    Cetoza (acetonemia) la bovine

    Este o afecțiune metabolică cu consecințe asupra stării de sănătate determinând implicit scăderea producției de lapte. Aceasta apare la începutul lactației datorându-se cantităților prea mari de furaje suculente în ratie și cantitate mică de fibroase. Animalul prezintă un apetit capricios și degajă un miros puternic de acid butyric (fructe fermentate).

    Alcaloza ruminală la bovine

    Are ca rezultat dezechilibrul rației furajere când aceasta conține prea multa cretă furajeră sau făină de oase. Acestea din urmă se depun în rumen având ca rezultat mișcări intestinale puternice manifestându-se prin așa-numita ” febră a laptelui” vizând vacile cu producție mare de lapte aflate după a treia lactație.

    Acidoza sau diareea spumoasă la bovine

    Apare ca urmare a dezechilibrului rației furajere manifestată prin scădere în greutate ți stare generală proastă. Se recomandă administrarea de STOP PLUS de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile, sau bicarbonat de sodiu 100g /cap/zi și calciu furajer. Preventiv se pot vaccina cu 2-4 săptămâni înainte de fătare cu vaccinul lactovac cu protecție și asupra vițeilor.

    Tricofiția la bovine

    Este o afecțiune dermatologică atopică ce afecteaza zonele sensibile abdomen, bot, urechi. Se recomandă vaccinarea cu Tricoben imediat după fătare 4 ml adult și 2 ml vițel cu repetare la 7, maxim 14 zile.

    O altă recomandare a specialiștilor pentru tranziția de la pășune în adăpost a vacilor vizează efectuarea dehelmintizarii, adică a tratamentelor împotriva viermilor intestinali, pulmonari, hepatici, renali, sangvini. Deparazitările sunt de preferat să fie efectuate cu 7 zile înainte de intrarea în stabulatie pentru a se preveni infectarea adăpostului în urma eliminărilor. Se administreaza la vacile lactante produsul Eprizero cu timp de asteptare 0. ”Este la fel de important să se efectueze o curățire mecanică amănunțită a adăpostului și efecuarea de acțiuni de dezinfecție, decontaminare și deratizare”, subliniază Loredana Mocanu.

    ATENȚIE! Pentru orice schimbare în starea de sănătate a animalelor dumneavoastră, luați legătura cu medicul veterinar sau tehnicianul veterinar cu care colaborați, apoi urmați sfaturile și administrați tratamentele indicate de specialist.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Cât costă un extras de carte funciară eliberat online

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!