Creșterea albinelorŞtiri agricole

DOUĂ NEONICOTINOIDE, interzise la comercializare DE JUSTIȚIA FRANCEZĂ! Motivul: Prezintă RISCURI SPORITE PENTRU ALBINE!

Justiția franceză a suspendat vineri autorizația de comercializare a două noi pesticide produse de compania americană Dow, acuzate de o asociație ecologistă că prezintă riscuri sporite pentru sănătatea albinelor, informează AFP, citată de Agerpres. 

Cele două pesticide vizate, Transform și Closer, deja autorizate, potrivit companiei Dow, în 41 de țări, inclusiv în Statele Unite, Canada și Africa de Sud, au primit autorizația de comercializare la sfârșitul lunii septembrie de la Agenția franceză pentru siguranță sanitară (ANSES).

Această autorizație “a fost suspendată până când se va statua pe fondul legalității sale”, a decis Tribunalul Administrativ din Nisa, sesizat de o asociație ecologistă.

”Dow va face recurs la această ordonanță la Consiliul de Stat”, instanța supremă din justiția administrativă franceză, a declarat avocatul companiei americane, Eric Nigri. Avocatul s-a declarat ”uimit” de această decizie, ale cărei ”consecințe imediate sunt, tocmai, un prejudiciu pentru agricultorii francezi care se vor orienta spre alte produse care nu dețin un profil ecotoxicologic atât de favorabil”.

Aceste pesticide sunt folosite în tratamentul contra afidelor din câmpurile agricole și din fermele de fructe și de legume, grație unei substanțe active, sulfoxaflor, descrisă de asociația Generations Futures drept ”un neonicotinoid de nouă generație”, potrivit mai multor studii științifice.

Pesticidele din familia neonicotinoidelor, dăunătoare pentru albine, sunt pe cale de a fi interzise în Franța.

În decizia sa, judecătorul Didier Sabroux a spus că s-a bazat pe principiul precauției, care se aplică ”atunci când există incertitudini în privința existenței și a dimensiunii riscurilor”.

Citiți articolul integral pe www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu