• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DANIEL BUDA, europarlamentar: ”Voi informa COMISIA EUROPEANĂ despre SITUAȚIA FUNCȚIONARILOR APIA!”

    Roxana Dobre -

    Premierul Mihai Tudose a transmis funcționarilor agenției de plăți care au protestat astăzi în fața Guvernului că directorii APIA din teritoriu au salarii care le ajung pe cele de ministru. În replică, europarlamentarul român Daniel Buda a cerut șefului de la Guvern să intervină pentru a păstra performanța în agenția de plăți unde funcționarii au reușit o absorbție maximă a fondurilor europene. 

    ”Apropo de salarizare, apropo de nişte manifestaţii din faţa Guvernului, e informaţie publică cât are unul dintre domnii din Piaţă – 12.498 de lei salariul lunar pentru un director de la APIA din teritoriu. Li se pare puţin, nouă ni se pare că e mult pentru un director dintr-un judeţ să ia cât un ministru. Dar să rămânem aici”, a spus Tudose.

    Reacția premierului a ajuns rapid și în atenția oficialilor de la Bruxelles i-ar europarlamentarul (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, i-a transmis să ”nu îi ignore și să nu îi calce în picioare pe funcționarii APIA din țară! De ei depinde absorbția sigură a fondurilor europene din sectorul agricol din România”.

    ”Îi solicit public premierului Mihai Tudose să intervină în stingerea conflictului la nivelul Agenției de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Nemulțumirile acestora legate de reducerile salariale sunt mai mult decât îndreptățite. Dincolo de faptul că v-ați laudat în campania electorală că niciun salariu nu va scădea, vă atrag public atenţia că această instituție, APIA, este cea mai performanță instituție din zona absorbţiei fondurilor europene, într-un sector extrem de important cum este sectorul agricol. România este oricum deficitară la capitolul absorbției fondurilor europene în alte domenii iar incompetenţa și incapacitatea miniștrilor pe care îi aveți în subordine periclitează plățile directe în agricultură. Plăţile directe se constituie în singura sursă sigură de venit pentru fermierii din România, în condiţiile în care, şi aşa, aceştia sunt dezavantajaţi în raport cu fermierii din celelalte state. Acești funcționari, pe care astăzi îi sfidați prin ignoranța dumneavoastră, sunt mereu în tranșeele birocrației și a unei legislații stufoase, în continuă schimbare, fiind în același timp garanții fermierilor în obținerea la timp a fondurilor europene. Blocajul ce se prefigurează în acest sector este de natură să dăuneze grav și cu consecințe incomensurabile sectorului agricol. În cursul zilei de astăzi voi informa Comisia Europeană și pe Comisarul Phil Hogan despre situația din România, solicitându-i totodată să intervină în sprijinul funcționarilor APIA”, a arătat Buda pe pagina personală de Facebook.

    Reamintim că funcționarii APIA au început protestele încă de pe 16 noiembrie după ce un economist din cadrul instituției a realizat o simulare legată de salariile pe care funcționarii le vor încasa de la 1 ianuarie 2018, iar concluzia a fost una de-a dreptul șocantă. Creșterile salariale vor fi infime, la o parte dintre angajați, în timp ce marea masă vor pierde sute de lei.

    Deși salariile brute sunt mai mari, veniturile nete pe care angajații APIA le vor încasa, de la 1 ianuarie 2018, vor fi mai mici. În total, din 23 funcții analizate, de la director de filială județeană și până la funcția de debutant, parcurgând ordonanța prin care Guvernul Tudose a aprobat transferul plății contribuțiilor de la angajat la angajator, doar la cele mai mici dintre funcțiile salariile vor crește cu sume cuprinse între 76 și 164 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”