• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERMIERII IES LA ATAC: ”Ne amenință că NE DAU VARA FOC LA GRÂU și că pun CEARĂ PE PORUMB să ne STRICĂM COMBINELE”

  Andreea Elefterie -

  Val de plângeri ale fermierilor după ce Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat un articol despre oile care distrug tot mai multe culturi. Producătorii agricoli români reacționează și ies în față pentru a-l susține colegul lor, fermierul brașovean Gheorghe Boțoman, cel care a denunțat primul în spațiul public abuzul ce se petrece foarte frecvent pe terenurile agricole din România, în lupta cu oierii care distrug cu bună știință culturile, lăsând oile să pască libere, fără să îi intereseze consecințele.

  După ce pe 4 decembrie, Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat un articol despre poziția luată de fermierul Ghoerghe Boțoman, președintele Federației Naționale Cartoful din România, privind fenomenul nociv al turmelor lăsate să pască pe culturile de toamnă, reacțiile nu au întârziat să apară. Nu doar că articolul respectiv a adunat pentru 40 de comentarii, dar s-a și viralizat printre fermieri ajungând la aproape 900 de share-uri pe Facebook. Nu puțini au fost fermierii care ne-au contactat și direct pentru a-și exprima nemulțumirea, dar și solidaritatea cu Gheorghe Boțoman și gestul lui de a denunța public o situație care ajunge, în multe ferme, să degenereze și să atingă un nivel uriaș al pagubelor.

  Citiți și: 

  CUNOSCUT FERMIER denunță UN ABUZ FRECVENT ÎN AGRICULTURĂ: ”Rog autoritățile SĂ INTERVINĂ!”

  Dintre fermierii care au luat legătura cu noi, pe doi dintre ei îi cunoașteți și sperăm ca poziția lor, una identică cu a președinetlui Federației Naționale Cartodul din România, să ajungă și la urechile ministrului agriculturii, mai ales că în aceste momente, agricultorii se simt nu doar nedreptățiți, dar și uitați de oficialul care promovează intens sectorul oieritului, fără a face vreo referință la evidentele abuzuri pe care unii crescători le fac.

  Între fermierii cunoscuți care au luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro pentru a-și apăra drepturile se află și  Vasile Stanciu din comuna Băneasa, județul Galați, agricultor care s-a confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului cu ciobanii care își aduc oile la păscut pe terenurile sale.

  „Vreau să mă alătur domnului Gheorghe Boțoman, pentru că și eu sunt un fermier și aici exploatez peste 400 ha de teren arabil, într-o zonă unde sunt călcat de ciobani intens și aș apela la Guvern, la cei care pot să ne ajute, pentru că nu mai putem scăpa de această ciumă a ciobanilor. Ne amenință culturile, cum ai plecat de lângă ei, sar peste noi, ne amenință, chiar pun câinii pe noi, nu te poți apropia să-l fotografiezi măcar, să faci o poză cu el. Vreau să fie cunoscută această problemă foarte gravă la nivelul țării cu ciobanii, crescătorii de oi, care beneficiază de subvenție pe pășune, subvenție pe animal, dar nu fac nimic la pășune. Dacă le-ar face un inventar al furajelor pe care le au pentru iarnă, nu ar avea nici măcar jumătate din necesarul pe care îl au la oi. Pentru asta sunt forțați să ne distrugă culturile, să ne calce grâul, să ne calce rapița. Avem angajament Pachetul 4 -Agromediu. Ăsta ne distruge ce semănăm, rapiță, muștar. Ne amenință vara că ne vor da foc la grâu, ne vor pune ceară pe culturile de porumb, de floare, atunci când mergem la recoltat, să ne distrugă utilajele, eu având utilaje performante și foarte scumpe. Mă alătur domnului acesta care iese în față. Mari probleme, în toți acești ani de când mă ocup de agricultură, am făcut la reclamații la Poliție, încât când poliția aude de mine cred că se sperie, dar fără niciun rezultat. Tot ei au căzut deasupra, nu au avut nicio sancțiune. Poate le mai dădea câte o amendă așa, nu se știe dacă o plăteau”, a declarat fermierul.

  Vasile Stanciu nu mai îndrăznește să apeleze nici la autorități în ultimul timp, pentru că din experiențele trecute a învățat deja că nu vor rezolva nimic. Fermierul speră totuși că Guvernul sau Ministerul Agriculturii vor lua măsuri și vor reuși într-un final să împiedice oierii să mai distrugă culturile și consideră de asemenea că numărul câinilor pe care ciobanii îi au ar trebui să fie limitat, cel puțin în cazul în care depășesc perimetrul stânii.

  „(…) Conflicte am avut și recent. Acum îmi pasc culturile pentru care trebuie să iau bani pe Pachetul 4, terenurile pe care am pus muștar. Au pus cânii pe mine, nu puteam să mă apropii de ei, eram singur cu băiatul. Nu am mai mers la poliție, că în toți acești ani degeaba am mers la poliție. Am avut discuții cu ei, i-am rugat să înțeleagă. Pe cel care e aproape de comună l-am rugat, dar mi-a distrus. Văd că ministrul îi ține în brațe, zice că numărul de câini poate să-l stabilească ei. De ce să-l stabilească ei? Poate să aibă și 100 de câini dacă îi ține la stână, nu să-i ia cu ei ca să ne poată ataca. Noi nu avem nimic, cu ce să-i atacăm? Ei ne atacă, ne amenință. Să se ia o hotărâre la nivel de țară, să-i sancționeze și pe ei, să le taie subvenția. Iar referitor la pășune, ei stau cu animale multe pe pășune puțină, pentru că se spune să aibă minim echivalent de 0,3 unități vacă mare pe suprafață, dar maxim nu spune cât trebuie să aibă. Pășunile au ajuns un dezastru, că nu le îngrijesc. Au rămas ierburi din astea pe care nici măcar nu le mănâncă animalele. Sunt doi frați în jurul meu acolo unde am cel mai mult teren, doi frați de care nu poți să dai, că dacă sunt frați când întrebi cine a fost, spune că fratele. Să se ia la nivel de țară o hotărâre, nu se poate. Să ne omorâm? Să mă duc, să intru, să-l lovesc? Nici nu apuc să intru cu combina, că el e la spatele tău, amenințându-mă. Chiar printr-un fermier am primit amenințări. În campanie, stau pe câmp cu utilajele, cu rulotă, că e la 10 km de localitate. Am ajuns să ne fie frică. Trebuie o soluție la nivel de țară, nu se poate așa ceva. Consider că această subvenție pe pășune le-o dă degeaba, nu sunt controlați de nimeni, să vadă cum o îngrijesc, ce au administrat, dacă au distrus. Asta vreau, să sensibilizăm Guvernul, să îl sensibilizăm pe ministrul Agriculturii. Nu avem nimic cu ei, dar să hotărască. Pășunea are nevoie de refacere, nu înțeleg cu poate să pască tot timpul anului, nu pot să înțeleg asta. S-a ajuns până aici de frica lor, că au venit și au făcut gălăgie la Guvern și au ieșit în stradă”, a adăugat fermierul ce lucrează o suprafață de peste 400 de hectare.

  Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți: ”Primăria ia subvenția și oile pasc pe culturile noastre”

  Un alt agricultor nemulțumit de obiceiurile oierilor care nu suportă niciodată consecințele faptelor lor este Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinți. Acesta consideră ca problema nu o reprezintă ciobanii autentici care cunosc foarte bine ce au de făcut, ci cei care sunt doar proprietari de oi și își înființează o stână împreună cu alți proprietari. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, deși oierii lăsau oile să distrugă culturile, tot fermierii să fie scoși vinovați pentru faptul că insultau ciobanii, fără ca aceștia din urmă să fie trași la răspundere pentru faptele lor.

  „Sunt proprietari în zona de câmpie sau cel puțin cum este la noi, în sudul județului Mehedinți, au început să ia 15-20 de oi, formează o stână mai mulți și plătesc un cioban de pe aici care să le păzească. Primăria are 200 ha de islaz, dar absolut nimeni nu face nimic să-l curețe, să-l întrețină, subvenția o iau pe islazul ăla și sunt numai buruieni și oile pasc pe culturile noastre. Acum nu numai toamna. Ele pasc și porumbul când e mai mic, și floarea soarelui o distrug când e mai mică, și mazărea, grâul, rapița, tot. Nu avem voie să ne luăm de ei, pentru că s-a mai întâmplat ca proprietarii care muncesc pământul să se ia de ei și până la urmă tot ei au ajuns în instanță ca și vinovați, nu ciobanul, pentru că l-au insultat, nu l-au bătut cum au făcut unii. Că l-a insultat, săracul de el, dar el a distrus culturile și dacă ai făcut sesizare la poliție sau la primărie, spune că nu poate să evalueze, că nu e suma mare. Ba da, este. Mai ales toamna, culturile au răsărit, e umiditate mare în sol, cultura e distrusă de oaie, o bagă în pământ, o distrug efectiv. Distrug plantele pentru că oaia având o copită mică intră în pământul moale îmbibat de apă și a distrus cultura”, a explicat fermierul.

  Agricultorul din Mehedinți așteaptă ca ministrul Petre Daea în mod special să ia măsuri în privința oierilor, nu doar să promoveze oile românești, considerând că acest lucru ar trebui să se regăsească pe lista priorităților ministerului.

  „Trebuie să facem ceva, să facă până la urmă domnul Daea (ministrul agriculturii Petre Daea n.r). Dacă tot merge prin toată țara cu oaia să o promoveze, cu toate că sunt multe alte probleme în agricultură care ar trebui rezolvate și promovate, dar dacă vorbim despre sectorul oilor, să caute problemele – cine primește subvenția, să caute probleme proprietarul oilor, cel care are oi, ăla să-și îngrijească pajiștile. Și am văzut comentarii cum spuneau că noi, cei din sectorul vegetal, am arendat terenurile ca să le lucrăm. Dar cine îi oprește pe acești proprietari de oi să arendeze ei terenurile și să pască oile pe terenurile lor. Să vadă ce înseamnă să plătești o arendă arendatorului, să plătești impozitul pe terenul ăla și să mai faci și investiția, să faci credite pentru utilaje, pentru inputuri și să vină un nemernic să îți distrugă culturile. Adică trebuie să facem ceva, că altfel nu se poate. Dacă vor să aibă animale, să arendeze terenuri așa cum arendăm și noi, cei din sectorul vegetal și să le însămânțeze cu iarbă, cu fânețe pentru oi, pentru animale și să nu avem nicio problemă. Deci ăsta e punctul meu de vedere. Astea sunt prioritățile pe care trebuie să le puncteze Ministerul Agriculturii, ministrul agriculturii, să se vadă că rezolvă problemele. Noi știm că este sănătoasă carnea de oaie. Cui nu-i place, nu o mănâncă. Dar cum spuneam, ce facem cu sectoarele celelalte din agricultură? Le lăsăm așa? Sau e o strategie a lui ca să nu-și pună ciobanii în cap cu ce se întâmplă cu subvențiile pentru animale. Știe că cei care nu au animale primesc subvențiile și sunt subvențiile pe cap de animal, subvențiile pe pajiște. Aici trebuie să rezolve problema. Aici sunt problemele cu adevărat și proprietarii de oi, nu am nimic cu ciobanii, ciobanii care sunt la munte din tată în fiu, ei știu că nu trebuie să distrugă, dar au apărut astfel de proprietari de ei pe care nu îi interesează, sunt foarte mulți care au oi și au dat terenul în arendă și ei îi trimit”, a mai spus Cornel Stroescu.

  Reamintim că Agrointeligența-www.agrointel.ro a adus în atenția opiniei publice cazul fermierului Gheorghe Boțoman, cel care conduce Federația Națională Cartoful din România care nu a mai putut tolera abuzurile și a răbufnit pe Facebook. Agricultorul a postat o imagine în care se vede cum o turmă de oi este lăsată să pască pe un teren unde abia a răsărit cultura însămânțată în această toamnă.


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea se schimbă radical! Temperaturile scad – județe cu ploi, vijelii și căderi de grindină Alertă meteo de furtuni și vijelii cu căderi de grindină în 19 județe Fermieri, verificați conturile! APIA a efectuat noi plăți din subvenții

  Ultimele știri

  Fabrica de compost a lui Puiu Ilisei, în flăcări. Pagubă de 400.000 – 500.000 de euro O primărie a anunțat plata subvenției de 1.500 euro la Programul Tomata. Data la care banii sunt în conturi Fermierii, chemați la APIA pentru subvenția la motorină!