Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

NOI REGULI pentru PLATA SUBVENȚIILOR: Mai mulți BANI PENTRU TINERII FERMIERI!

Vot în Parlamentul European! Europarlamentarii de la Bruxelles au aprobat marți, 12 decembrie, regulile de simplificare a politicii agricole a Uniunii Europene, ce ar urma să intre în vigoare anul viitor, cu 503 voturi la 87 și 13 abțineri. Noile reguli vor permite organizațiilor recunoscute ale fermierilor să planifice producția și să negocieze contractele de furnizare în numele membrilor lor fără să încalce regulile UE privind competiția. Negocierile colective au fost permise până acum doar în câteva sectoare cum ar fi laptele, uleiul de măsline, carnea de vită sau cerealele, precizează Parlamentul. Această reformă a regulilor agricole UE trebuie aprobată de Consiliu înainte de a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Pe de altă parte, fermierii vor putea să se protejeze mai bine față de volatilitatea pieței și de riscurile naturale cum ar fi condiții meteo neprielnice, boli ale plantelor sau animalelor. „Măsurile de stabilizare a veniturilor fermierilor vor fi mai bine adaptate nevoilor lor, inclusiv prin creșterea compensațiilor din partea asigurărilor pentru recolte, animale sau plante și din partea fondurilor de întrajutorare ale fermierilor. Comisia va putea răspunde mai rapid decât până acum în cazul unor crize prin accesarea unor măsuri excepționale de sprijin pentru fermieri”, se arată într-o comunicare a instituției.

Extrem de important este instrumentul general de stabilizare a veniturilor, care poate fi folosit, în ipoteza în care veniturile agricultorilor scad mai mult de 30% din venitul mediu anual, comparativ cu anul precedent, spune eurodeputatul  (PNL, PPE) român Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

„Acest instrument, împreună cu contractele de asigurare trebuie să devină însă instrumente apropiabile fermierilor în toate statele membre, iar sub acest aspect, apreciez că rolul autorităților naționale este unul hotărâtor în implementarea acestora. Totodată, relevante sunt modificările care permit întărirea poziției de negociere a fermierilor, cu respectarea normelor antitrust și a condițiilor de concurență echitabilă în lanțul de aprovizionare agroalimentară. Astfel, nevoile fermierilor sunt satisfăcute, iar consumatorii au posibilitatea de a beneficia de o hrană ieftină și de calitate”, a spus Buda.

Ajutorul pentru tinerii fermieri va putea fi mărit

O măsură importantă are însă ca scop combaterea fenomenului de îmbătrânire accentuată a spațiului rural, respectiv sprijinirea tinerilor fermieri. Potrivit noilor reguli votate de europarlamentari, statele membre vor avea mai multă flexibilitate în definirea a ceea ce reprezintă un fermier activ, care este eligibil pentru subvenții din fondurile agricole UE, și vor putea să crească ajutorul pentru tinerii fermieri – de la 25% la 50% din plățile lor de bază pentru primele 25-90 de hectare, pentru a face mai atractivă activitatea într-un sector îmbătrânit.

Sursa: www.euractiv.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. In orice caz anul acesta am primit plăti directe pt 8 ha pajiște suma de 4ooo iar anul trecut am primit 9000 Nu stau ce faceți dar tot mai rău vorbit frumos si faceți prost Se zice ca pe pasiune au crescut copaci si ne-a scăzut zona împădurită deci era mai bine cu guvernul 0

Scrie un comentariu