OIERI, ATENȚIE! Care sunt SCHIMBĂRILE ÎN DISCUȚIE pentru SUBVENȚIE LA OVINE ÎN 2018!
Roxana Dobre -Plata subvențiilor pentru ovine va suferi modificări în Campania 2018. Crescătorii de ovine ne-au trimis întrebări legate de pregătirea dosarului pentru banii europeni dar intenția Ministerul Agriculturii este să facă schimbări astfel încât tot mai mulți oieri să poată accesa Sprijinul Cuplat, o schemă care în 2017 a însumat 25,02 euro pe cap de animal. Cu siguranță însă cea mai importantă condiție pentru acești bani este înscrierea în Registrul Genealogic al raselor!
Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis spune că momentan crescătorii de animale nu au ce documente să pregătească pentru că în mod cert vor apărea modificări în Ordinul 619/2015.
”În această clipă, discuțiile sunt doar la început dar domnul ministru a spus mereu că trebuie să ne gândim la o soluție să dăm la mai mulți oieri sprijinul cuplat. Eu i-am făcut câteva sugestii, dar nu mi-am permis să insist prea mult până când nu o să avem o discuție, o dezbatere oficială. Însă probabil vor să lege ceva de producție. Asta ar însemna să înregistreze producțiile, să facă dovada că ciobanul a livrat undeva la un procesator, dar nu toată lumea livrează la procesator. Sau punem carnete de comercializare ca documente la APIA. Nu cred că trebuie cineva să se grăbească pentru pregătirea dosarului până nu avem noi o discuție cu ministerul. Repet însă, toate aceste variante nu sunt oficiale și nici bătute în cuie”, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, Ionică Nechifor.
Liderul oierilor a explicat însă că în niciun caz nu se va elimina din schemă sub nicio formă menținerea Registrelor Genealogice.
”Nu are cum, deci România nu poate notifica la Bruxelles astăzi un alt tip de susținere financiară decât ceva privind criteriile de eligibilitate, atâta tot. Și așa noi avem o problemă, pentru că foarte mulți și vorbesc de cei care au mai prins așa, pe ultima sută de metri, în Ordinul 619 e prevăzut acela care nu are animalele în registrul genealogic să facă dovada cu certificat de origine și raportul de un berbec la 35 de femele. Pe acel oier nimeni nu îl poate controla dacă într-adevăr a folosit acei berbeci la montă, i-a folosit pentru reproducție. Pur și simplu, și-a luat la 350 de oi 10 berbeci. Pe el nu l-a interesat să-i mai folosească, ci a dorit să ia SCZ. Dacă noi nu urmărim chestiunea asta și dăm SCZ la oameni de genul ăsta, fără să aibă un efect pentru a îmbunătăți într-adevăr producțiile în anul următor, aruncăm banii pe fereastră”, a atenționat secretarul general al Federației Romovis.
Mai mult, Ionică Nechifor afirmă că sunt mulți crescători de oi care beneficiază de SCZ dar nu s-au înscris cu animalele în controlul oficial al producțiilor.
”Și atunci e clar că el ține acei berbeci doar ca de bibelouri. Acel oier nu își va schimba rasa Karakul. El își va folosi berbecii lui Karakul pentru montă, dar ține niște berbeci, să zicem țurcani sau Cap negru german sau altă rasă care au certificate de origine, le țin acolo în turmă ca să facă dovada că are berbeci de origine, dar nu o să facă monta niciodată, pentru că el e fan Karakul. Atunci care e efectul? Un efect care să ducă în viitor la îmbunătățirea producției nu există. De aceea trebuie, exact cum a făcut ajutorul de minimis 2016 parcă la berbeci, avea obligația ca produșii obținuți în urma perioadei de reproducție anul următor de exemplu, să fie înregistrați în registrul genealogic. Oierul, că am vrut noi, că nu am vrut, și-a luat berbeci și a venit cu produșii lor să-i înscrie în registrul genealogic. Ca să-i înscrie în registrul genealogic, sigur, trebuia să se înscrie în controlul producțiilor”, a mai afirmat Ionică Nechifor.
Reamintim că Sprijinul Cuplat pentru ovine a putut fi cerut în 2017 de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în Anexa 8.2 „Lista zonelor eligibile M10, M11, M13” a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin decizia Comisiei C(2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul ”www.madr.ro”, „Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020”, „Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx”, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.
Care au fost modificările care au intervenit pentru 2017 în cazul SCZ
• Scăderea pragului minim la 60 de capete femele ovine şi/sau berbeci/beneficiar pentru beneficiarii din UAT-urile din zona montană definită în Anexa 8.2 „Lista zonelor eligibile M10, M11, M13” a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin decizia Comisiei C(2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul ”www.madr.ro”, „Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020”, „Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx”
• efectivul de femele ovine înscrise în Registrul Genealogic al rasei pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minim un berbec înscris în Registrul Genealogic al aceleiaşi rase la 35 de femele ovine;
• efectivul de femele ovine neînscrise într-un Registru Genealogic pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minim un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.
În 2016 oierii au primit 27,06 euro/cap de animal pentru SCZ!