• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERI, aveți grijă! HAITELE DE LUPI DAU ATAC DUPĂ ATAC! Ce măsuri trebuie să ia CRESCĂTORII PĂGUBIȚI!

    Roxana Dobre -

    Haitele de lupi dau atac după atac! Crescătorii de animale – mai ales cei care dețin turme de oi, sunt în alertă mai ales că fiarele sălbatice reușesc să vină de hac mioarelor în ciuda măsurilor de pază din fermă, așa cum sunt câinii ciobănești.

    Lupii au dat atacul luni noapte la o stână de oi din zona județului Cluj. Animalele sălbatice au reușit să omoare peste 20 de ovine iar proprietarul turmei și-a inventariat pagubele fără speranță că statul îl va ajuta să își recupereze pierderile. În astfel de cazuri se oferă greu despăgubiri sau alte ajutoare pentru crescători.

    Oile nu au avut nicio șansă în fața fiarelor înfometate

    Necaz mare pentru un oier din Fodora, comuna Aşchileu. În creierii nopții, o haită de lupi au dat atacul la stână și au reușit să îi lase fără viața peste 20 de oi. Crescătorul de ovine spune că ciobanul pe care îl avea paznic a dormit și nu a auzit mare lucru din grozăvenie ce s-a petrecut afară. Nici câinii nu au făcut față fiarelor sălbatice iar oile nu au avut nicio șansă în fața lupilor înfometați.

    Foto: Arnold Balazs Biro

    Am un prieten și are 15 câini și tot i-au luat lupii un miel și i-au mușcat și un câine de s-a băgat sub o boade de fân și 2 săptămâni nu a mai ieșit de acolo”, le-a răspuns crescătorul celor care i-au reproșat că nu a avut destui câini la stână. 

    Recent, într-un caz similar din Harghita, un specialist de la Agenţia de Protecţia Mediu (APM) a explicat că lupul este un prădător cu instinct foarte puternic, dar a susţinut că astfel de cazuri sunt provocate, în general, de neglijenţa omului, care nu asigură paza corespunzătoare a animalelor.

    ”Instinctul de prădător al lupului este foarte puternic şi până vede în faţa lui un animal mişcând el atacă şi aşa ajungem la un număr atât de mare de victime dar trebuie subliniat faptul că aceste cazuri sunt cauzate, de obicei, de neglijenţa umană. Deci, pentru un astfel de lucru, lupii au nevoie de timp de acţionare. Aşa, în sistem tradiţional, când ciobanii stau noaptea lângă turmă nu prea se întâmplă aşa ceva. În judeţul Harghita, astfel de cazuri avem mai ales în perioada de toamnă, când animalele sunt aduse lângă sate şi acolo nu mai sunt păzite ca lumea”, a spus Szabo Szilard, din cadrul APM Harghita.

    Cum un necaz nu vine niciodată singur, crescătorii se confruntă cu alte probleme după pagubele provocate de animalele sălbatice: incinerarea animalelor care implică costuri destul de mari dar și anunțarea imediată la agenția de plăți dacă oile sunt înscrise pentru subvenție.

    Dosarele pentru despăgubiri sunt aprobate greu de Ministerul Mediului

    Ministerul Mediului dă despăgubiri doar celor care au pagube create de animalele sălbatice protejate de lege: urs, lup sau râs.

    Pentru a primi despăgubirile, agricultorii trebuie să demonstreze în primul rând că au avut pe terenuri fie sperietori, fie garduri electrice ori diverse alte obiecte pentru a îndepărta animalele sălbatice iar fermierii trebuie să demonstreze că animalele au fost păzite în timpul atacului. „Am chemat de la mediu comisia, şi de la consiliu, totul, a filmat, iar am făcut dosarul, nici nu au aprobat. Astăzi am primit informaţii. Prin telefon, că nu au aprobat, nu ştiu, aproape după un an şi spune că nu aprobăm”, a declarat Bartalis Attila, un fermier păgubit.

    Surse selective: www.agerpres.ro, www.digi24.roArnold Balazs Biro/Facebook


    Te-ar mai putea interesa

    OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată! Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut