• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ȘEFUL APIA anunță când PRIMESC SUBVENȚIILE FERMIERII LA CONTROL ȘI TELEDETECȚIE!

  Roxana Dobre -

  Directorul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA), anunț despre subvenții pentru fermierii controlați în 2017 și care așteaptă banii. Foarte mulți producători agricoli au trimis întrebări la redacția Agrointeligența-www.agrointel.ro legate de deblocarea producătorilor agricoli din eșantionul de control.

  Adrian Pintea, șeful APIA, ne-a dezvăluit în exclusivitate când sunt programate autorizările la plată pentru agricultorii controlați! 

  Fermierii care s-au aflat în control prin teledetecție au fost chemați în luna noiembrie la sediile APIA unde au depus cererea unică ca să semneze rapoartele de control întocmite de firma Gauss.

  Acolo unde nu au fost neconformități între harta întocmită de Gauss și realitatea din teren în mare parte s-au putut face plățile către fermieri. Au fost și situații însă în care producătorii agricoli au refuzat raportul și au cerut o reinterpetare a datelor cu modificările cerute de ei. Astfel, APIA a cerut la firma Gauss o nouă reinterpretare care urmează să fie finalizată. Inițial se anunțase că aceste plăți vor fi deblocate pe 15 ianuarie dar, conform declarațiilor de ultimă oră a șefului APIA, Adrian Pintea, autorizările vor începe de săptămâna viitoare.

  ”De săptămâna viitoare putem da drumul plăților și pentru fermierii care s-au aflat în Campania 2017 la control prin teledetecție”, ne-a precizat directorul agenției de plăți.

  31 martie – termen pentru plata tuturor subvențiilor

  635.000 de fermieri au deja plata finală făcută, dă garanții directorul agenției de plăți. Într-un interviu acordat pentru ZFLive, Adrian Pintea a reiterat că APIA își propune să finalizeze plățile pentru Campania 2017 la 31 martie și să nu se ajungă la 30 iunie așa cum permit regulamentele europene.

  ”Ca și noutăți, acum este în plin proces de autorizare la plată a cererilor aferente anului 2017, plăți care au început în data de 4 decembrie după regulamentul european și vrem ca până la finalul lunii martie să închidem aceste plăți. Dacă în anul 2017 am avut un număr de 885.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pentru APIA pot să vă spun că până astăzi (luni, 15 ianuarie n.r) 635.000 de fermieri au deja plata finală făcută. Deja strict din plata finală s-au făcut plăți de peste 550 de milioane de euro, iar din această săptămână se vor plăti cele din bugetul național”, a explicat Adrian Pintea.

  Acesta le-a transmis fermierilor care așteaptă banii din subvenții că zilnic APIA face plăți undeva în jurul valorii de 20 de milioane de euro.

  ”Automat, colegii de la nivelul centrelor locale, centrelor județene, trebuie să acorde o atenție la autorizarea dosarelor, facem plăți zilnic în jurul valorii de 20 de milioane de euro. Iar ne apropiem cu pași repezi și începem pe 1 martie demararea primirii cererilor unice pentru Campania 2018. Rugămintea mea este, disciplină și seriozitate, în sensul în care după cutumele APIA, toți acei fermieri care tu îi ai în baza de date, noi le transmitem o invitație acasă, să se prezinte în data x, la ora x, la funcționarul x. Acel funcționar răspunde fermier de la primirea cererii până în momentul în care are banii în cont”, a mai arătat șeful APIA.

  Mai mult Pintea a amintit că agenția de plăți a plătit peste 1,512 miliarde de euro sumă aferentă Campaniei 2017, aici fiind incluse avans plus plățile finale.

  ”Plafonul de 1,8 miliarde de euro este plafonul alocat pentru anul 2018. Pentru anul 2017, plafonul pe care l-a avut APIA a fost de 1, 772 miliarde, plăți care au fost făcute și am avut o absorbţie de 99%, cele 1,772 miliarde care s-au și rambursat”, a conchis Adrian Pintea pentru sursa citată.


  Te-ar mai putea interesa

  Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event