• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • UPDATE: Reprezentanții FABRICII DE ZAHĂR BOD: ”Fabrica este FUNCȚIONALĂ LA CAPACITATE MAXIMĂ. NICI UN SALARIAT NU ESTE TRIMIS ÎN ȘOMAJ!”

  agrointeligenta.ro -

  UPDATE: În urma informațiilor false apărute în presă, compania Fabrica de Zahăr Bod, singurul producător de zahăr din sfeclă cu capital românesc, face următoarele precizări:

  Fabrica de Zahăr Bod, fondată acum 128 de ani, este funcţională la capacitate maximă din punct de vedere operațional. Din punct de vedere al structurii acționariatului, schimbarea cea mai importantă constă în crearea unei noi entități juridice în care principalii acționari (aproape 50%) sunt fermierii din județele Brașov-Covasna. Decizia a fost determinată de faptul că foștii acționari sunt fie foarte în vârstă, fie o parte dintre ei au decedat.

  Prin urmare, cei 350 de angajaţi nu au niciun motiv de îngrijorare. Salariile sunt plătite la zi, la fel şi obligaţiile către stat, informații care pot fi verificate foarte ușor.

  În pofida ştirilor alarmiste şi false lansate pe piaţă în ultimele zile, nu se pune problema trimiterii în șomaj a vreunui angajat al fabricii Bod. În acest sezon, compania a produs deja peste 28.000 de tone de zahăr, dar încă procesul de producţie este departe de a fi încheiat, dat fiind că avem încă multă materia primă pe stoc. Totodată, vom continua livrarea către hypermarket-uri a singurului zahăr românesc de pe piaţă rafinat exclusiv din sfeclă de zahăr”, subliniază Cornelia Crevean, purtătorul de cuvânt al Fabricii de Zahăr Bod.

  Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod, care funcţionează neîntrerupt din 1889, are cel mai înalt randament de prelucare: și-a dublat capacitatea de producţie și s-a clasat printre primele 30 din Uniunea Europeană în ceea ce privește eficienţa procesării sfeclei de zahăr.

  Dintre cele 39 de fabrici de zahăr existente în România în 1989, mai funcţionează doar patru, cea din Braşov fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.

  Lovitură primită de fermieri, dar și de către consumatori! O fabrică românească cu o tradiție de 128 de ani în țara noastră a intrat în faliment, după ce la începutul acestei luni, instanța a acceptat solicitările Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice și Enegie România în acest sens. Este vorba despre fabrica de zahăr Bod, deţinută de mai mulţi antreprenori români cea care cumpăra în jur de 180.000 de tone de sfeclă de zahăr pe an, de la circa 450 de fermieri din judeţele Braşov şi Covasna, producţie pe care o transformă în 30.000 de tone de zahăr pe an. 

  Vestea este proastă și pentru fermierii din județele Covasna și Brașov care mizează anual pe sfeclă de zahăr și care, probabil, nu vor mai avea unde să își vândă producția dar și pentru angajații fabricii. Mai mult, putem afirma că vestea nu este tocmai bună nici pentru iubitorii de produse româneși care căutau pe rafturile magazinelor zahăr sută la sută autohton.

  Fabrica și-a cerut insolvența în 2010, solicitarea fiind admisă în ianuarie 2011. Atunci, compania avea datorii de 93,81 milioane de lei, acestea crescând până în 2012 la 119,17 milioane de lei. Planul de reorganizare propus și acceptat de creditori nu a fost respectat, ceea ce a dus la această situație.

  Termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanțelor este 19 ianuarie 2018. Fabrica este controlată, în acte, de o octagenară – Elena Plătică (84 de ani) având un pachet de 64,92% din titluri, în timp ce Ioana Oprescu (88 de ani) deține un pachet de 11,06% din acțiuni.

  Fabrica are o capacitate de prelucrare de 2.500 de tone de sfeclă de zahăr pe zi

  Anul trecut fabrica lucra la capacitate bună și se produceau 350 de tone de zahăr pe zi care era vândut în proporţie de 60% în Carrefour, Auchan, Kaufland sub brandul propriu Zahăr Bod. Restul producţiei de zahăr mergea la angro, sub orice formă: plicuri, cuburi, ambalaj de un kilogram sau în saci mari.

  Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a fabricii, aceasta este este una dintre cele patru fabrici producătoare de zăhar din țară, fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.

  ”Cultura sfeclei de zahăr reprezintă principala cultură agricolă din județele Brașov, Covasna și Harghita, fiind singura activitate agricolă eficientă cu rezultate sigure și constante. De menționat este că 80% din cultura agricolă a județelor Brașov și Covasna este dată de sfecla de zahăr și cartof astfel încât populația rurală din aceste zone depinde în mare parte de producția celor două culturi. Fabrica de Zahăr Bod susține cultivarea sfeclei de zahăr și în județele limitrofe, respectiv în Sibiu și Alba”, se mai arată în descrierea activității fabricii.

  Peste 780 de ferme mari plus 1200 ferme mici sunt implicate în procesul agricol al culturii de sfeclă de zahăr, acestea furnizând materia primă necesară producției anuale. Conform evidenței AJOFM Brașov, fermele antemenționate susțin un număr de circa 17.000 de angajați care au un loc de muncă stabil datorită funcționării societății. Aceste date relevau importanța fabricii sub aspect economic și social în județele menționate.

  Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod are cel mai înalt randament de prelucare, clasându-se printre primele 30 din Uniunea Europeană cu privire la clasamentul eficienței procesării sfeclei de zahăr având un număr permanent al angajaților de aproximativ 320.

  Fabrica de Zahăr Bod a fost înființată în 1889.

  Sursă selectivă: www.bizbrasov.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

  Ultimele știri

  Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență