• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MARII FERMIERI au interzis la FONDURI EUROPENE! Cum a ajuns PERFORMANȚA SĂ LE BLOCHEZE FINANȚAREA!

  Roxana Dobre -

  Marilor fermieri le sunt intangibile fondurile europene. Este o situație cu care se confruntă numeroși investitori din agricultură. După ce au reușit să ridice o afacere, performanța atinsă a devenit o piedică în dezvoltarea mai departe cu ajutorul fondurilor nerambursabile. În plus, eterna problemă a pășunilor continuă să macine afacerile din zootehnie. Sunt concluziile discuțiilor din cadrul vizitelor efectuate în ferme de către europarlamentarul (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, din care ultima la o exploatație de vaci de carne din județul Sălaj.

  În cursul după-amiezii, în urma unor discuții purtate cu câțiva fermieri din zona Sălajului, mi s-a adus la cunoștință faptul că lucrurile nu stau atât de simplu cu fondurile europene (ceea ce de altfel, știam), cu precădere pentru fermele mari! Mai mult, fondurile europene ar fi inapropiabile acestora! După două zile de inactivitate, am decis să vizitez o fermă de vaci de carne, din rasa Limousine și sa stau de vorba cu proprietarul acesteia, un cetățean italian stabilit în România. Ferma cu 200 de capete este situată în localitatea Moiad, comuna Sărmășag. Investiția inițială a fost 467.500 de euro din fonduri europene și 467.500 de euro din resurse proprii”, a scris europarlamentarul pe pagina de Facebook.

  Acesta a aflat că la ferma investitorului din zootehnie, problemele întâmpinate au fost multiple, din păcate. Potrivit europarlamentarului, o parte din cei care au supravegheat implementarea proiectului parcă nu au fost niciodată în vreo fermă! În același timp, fermierul a avut cuvinte de apreciere față de autoritățile din Sălaj care “vin în control, dar nu puse obligatoriu pe amenzi. Își fac treaba și gata! Marea problemă din acest moment este faptul că, din cauza dimensiunii fermei, nu se mai pot accesa fonduri europene pentru creșterea efectivelor undeva la 400-500 de capete. Fermierul mi-a mărturisit că nu este normal ca doar fermierii mici sa fie sprijiniți. În fond, fermierii mari plătesc taxe și impozite la fel ca toată lumea și ar trebui sa aibă aceleași drepturi, a fost mesajul fermierului.

  Problema este cu atât mai spinoasă cu cât dimensiunea este vitală pentru rentabilitatea fermei, în condițiile în care, în fermele de carne, cheltuielile cu resursa umană sunt aproape la fel, indiferent dacă ai 200 sau 400 de capete. Iar de crearea unor condiții artificiale de genul divizării actualei exploatații, nu încape vorba. “Nu merită ca mai apoi sa stai pe la DNA să explici ce și cum “, spunea fermierul!

  ”Sub acest aspect, cred că autoritățile statului trebuie sa fie atente, cu atât mai mult cu cât funcționarii mărunți îți spun de cât sa îți fie gardul la ferma și cât să îți fie bucătăria furajeră. Evident, toate subdimensionate! Dacă mai ai și un constructor care îți dimensionează aleile de furajare “după ureche“, sigur nu poți fi cel mai fericit”, a mai spus fermierul.

  Tocmai de aceea, cred că fermierii trebuie să fie sprijiniți atunci când vor sa facă performanță, mai ales că aceștia cunosc procedurile și căile întortocheate ale hățișurilor birocratice. Chiar dacă au mai absobit fonduri europene, aceștia trebuie să mai beneficieze de aceste instrumente, dacă doresc să se extindă!”, consideră europarlamentarul Daniel Buda.

  Cea mai mare problemă este însă cea legată de suprafețele de pășunat atât de necesare mai ales pentru vacile de carne. Din păcate, și aici ca și în alte situații din țară, autoritățile locale nu reușesc sa găsească soluții astfel încât fermierii sa fie mulțumiți și sa aibă acces cu toții la pășune. Cred că, sub acest aspect, se impune modificarea legislației astfel încât fermierii să știe la ce să se aștepte din partea autorităților locale, după cum și acestea trebuie sa înțeleagă că legea se aplică în literă, dar și în spiritul ei și nu ca un vătaf după bunul plac!”, a mai declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook unde a postat și imagini de la vizita din ferma de vaci a societății SC Salvatore SRL.


  Te-ar mai putea interesa

  Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu