• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adio, antibiotice! Păsările trec la fitoterapie

    agrointeligenta.ro -

    Odată cu implementarea reglementărilor privind interzicerea utilizării antibioticelor cercetătorii în medicină veterinară caută soluţii care să le substituie în ierbarul plantelor medicinale.Numeroase „plante medicinale” se pot dovedi eficiente şi în medicina veterinară în creşterea imunităţii sau chiar în combaterea unor maladii. Din numeroasele experimente făcute pentru a testa potenţialul diferitelor remedii ale naturii unele fiind dezvoltate până la stadiul de tratamente.

    Una dintre plantele medicinale utilizate cu succes în creşterea păsărilor este cimbrişorul (Thymus vulgaris).

    Crescătorii de prepeliţe din Japonia utilizează cimbrişorul – în funcţie de caz floarea, frunzele sau chiar planta integrală – în dieta păsărilor reuşind să le crească imunitatea faţă de bolile cele mai comune care afectează această specie, reducând astfel nevoia de utilizare a antibioticelor.

    Cimbrişorul conţine ulei volatil (thymol), acid cafeic şi rozmarinic, tanini, gumă, flavanoizi, saponină.

    În fitoterapie cimbrişorul este folosit ca antiseptic, antimicrobian, antispasmodic, astringent, carminaiv şi dezinfectat.

    În ce priveşte „dublul uz” uman-veterinar cimbrişorul mizează pe thymol utilizat cu succes împotriva salmonelei şi stafilococului.

    Cimbrişorul este totodată un tonic care stimulează apetitul şi luarea în greutate – un aspect deosebit de important de luat în considerare pentru crescătorii de păsări.


    Te-ar mai putea interesa

    An compromis pentru floarea-soarelui? Georgian Corniță, fermier: Am început să întoarcem culturile! Lista subvențiilor APIA care se plătesc acum fermierilor pe hectar și animale Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata

    Ultimele știri

    Cum poți afla pH-ul solului folosind varza roșie Ciorba și friptura de miel – secrete din bucătăria băciței Flori Mînzat: borș artizanal, leuștean și ierburi aromatice O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase