Utilaje și tehnologii

Adio, antibiotice! Păsările trec la fitoterapie

Odată cu implementarea reglementărilor privind interzicerea utilizării antibioticelor cercetătorii în medicină veterinară caută soluţii care să le substituie în ierbarul plantelor medicinale.Numeroase “plante medicinale” se pot dovedi eficiente şi în medicina veterinară în creşterea imunităţii sau chiar în combaterea unor maladii. Din numeroasele experimente făcute pentru a testa potenţialul diferitelor remedii ale naturii unele fiind dezvoltate până la stadiul de tratamente.

Una dintre plantele medicinale utilizate cu succes în creşterea păsărilor este cimbrişorul (Thymus vulgaris).

Crescătorii de prepeliţe din Japonia utilizează cimbrişorul – în funcţie de caz floarea, frunzele sau chiar planta integrală – în dieta păsărilor reuşind să le crească imunitatea faţă de bolile cele mai comune care afectează această specie, reducând astfel nevoia de utilizare a antibioticelor.

Cimbrişorul conţine ulei volatil (thymol), acid cafeic şi rozmarinic, tanini, gumă, flavanoizi, saponină.

În fitoterapie cimbrişorul este folosit ca antiseptic, antimicrobian, antispasmodic, astringent, carminaiv şi dezinfectat.

În ce priveşte “dublul uz” uman-veterinar cimbrişorul mizează pe thymol utilizat cu succes împotriva salmonelei şi stafilococului.

Cimbrişorul este totodată un tonic care stimulează apetitul şi luarea în greutate – un aspect deosebit de important de luat în considerare pentru crescătorii de păsări.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!