• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FORUMUL pentru VITICULTURĂ SYNGENTA 2018. S-a anunțat lansarea unui PRODUS NOU PE BAZĂ DE CUPRU!

    Andreea Elefterie -

    Cea de-a cincea ediției a Forumului pentru viticultură, eveniment organizat anual de compania Syngenta, a avut loc la Poiana Brașov, pe 18 ianuarie. În ciuda ninsorii abundente și a condițiilor de trafic dificile, importanța reuniunii a determinat viticultori din toată țara să facă tot posibilul pentru a fi prezenți.

    Anul acesta, Forumul pentru viticultură Syngenta a abordat mai multe subiecte de interes pentru cei din domeniu, printre care bolile și dăunătorii viței-de-vie și metode de combatere se pot aplica, dar și o noutate: un produs pe bază de cupru în curs de omologare. 

    Surpriza anului pentru viticulori

    Livia Roșu, reprezentant tehnic Specialităţi şi Legume în cadrul Syngenta, a vorbit despre noul produs și despre proprietățile miraculoase ale cuprului. „Ca și noutăți pentru anul 2018 în cultura viței de vie avem un produs nou. Acest produs este un amestec între două formulări, între oxiclorură și dioxidul de cupru. Cuprul, după cum bine știți, întotdeauna e un succes. În Franța, în 1878, a fost observată mana pentru prima dată. A fost folosită prima formulare pe bază de cupru. În prezent există mai multe formulări pe bază de cupru: oxiclorura, hidroxidul, zeama bordeleză și sulfatul tribazic”, a explicat Livia Roșu.

    Aceasta a completat că noul produs este omologat și utilizat în țări precum Italia, Cehia, Slovenia și este în curs de omologare și în alte țări din UE.

    ”Ca și mod de acțiune al produselor pe bază de cupru, sunt produse de tip multi-side, cu flexibilitate în aplicare, controlează bacteriile și sunt utilizate în programele biologice. Au fost efectuate teste cu toate aceste formulări pe bază de cupru, după cum putem observa. S-a testat eficacitatea la doză redusă, acțiunea rapidă, persistența, rezistența la spălare și absența fitoxicității. Astfel, putem observa, dacă vorbim despre dioxidul de cupru, are eficacitate foarte bună la doză redusă. Acțiune rapidă, excelentă. Dacă vorbim de oxiclorura de cupru, aici putem observa eficacitate maximă în absența fitotoxicității. Dacă vorbim de zeama bordeleză și aici putem observa o persistență foarte bună a acestei formulări. De asemenea, oxidul de cupru are o rezistență la spălare foarte bună. Dacă vorbim de siguranța culturii, absența fitotoxicității, putem observa și aici rezultate foarte bune obținute atât de către zeama bordeleză, oxidul de cupru și oxiclorura de cupru”, a spus Livia Roșu.

    În urma testelor efectuate cu produsul pe bază de cupru s-a observat că acesta are o acțiune rapidă, o persistență foarte bună și eficacitate la doză mică. În plus de asta, noul produs deține o tehnologie inovatoare și anume tehnologia Patului Fluid.

    Noul produs este o formulare unică a două forme de cupru cu acțiune sinergică. Conține atât oxiclorură, cât și hidroxid de cupru. Are acțiune rapidă, persistență foarte bună. De asemenea, și eficacitate la doză mică. S-au efectuat teste și din nou putem observa acțiunea rapidă a noului produs pe bază de cupru. De asemenea, persistența produsului este excelentă și siguranța culturii la fel. Putem observa îmbunătățirea adusă de această formulare. Este foarte importantă, de asemenea, micronizarea particulelor pe bază de cupru și putem observa că particulele mari au contact limitat cu suprafața frunzei, mai puțină aderență, acțiune mai slabă. Particulele mici au o acoperire foarte bună, persistență și eficacitate, aderență maximă”, a mai arătat Livia Roșu.

    Specialiștii Syngenta au supus noul produs și testelor pentru rezistența la spălare, nu analiză înainte și după ploaie. În ambele cazuri: concluzia a fost identică: rezistență excelentă la spălare!  ”Mai mult decât atât, noul produs deține o tehnologie inovatoare, tehnologia Patului Fluid. Aceasta este net superioară tehnologiilor standard de formulare a produselor pe bază de cupru. Ce este diferit la această tehnologie? Are granulele de dimensiuni egale cu o structură precum o ceapă. Suprafața externă granulară moale intensifică dispersabilitatea produsului în apă. Dimensiunea uniformă a granulelor limitează dispersia în dimensiuni mai mici. Prezență neglijabilă a prafului în produsul finit. Ce preferați mai mult? Particulele mici, pline de praf, din tehnologia standard, sau granulometria optimă care îl face să fie mai curat? Putem observa din nou teste efectuate cu acest produs, teste legate de dizolvarea produsului în secunde: în 5 secunde produsul este 100% dizolvat. De asemenea, au fost efectuate teste și în legătură cu siguranța. Noul produs prezintă risc redus de fitotoxicitate. Cam atât deocamdată despre acest produs. Vom reveni cu mai multe informații”, a mai spus Livia Roșu.

    Făinarea n-a fost uitată. Informațiile, de mare interes pentru cultivatorii de viță de vie

    Simon Arnsek, expert tehnic Syngenta în protecția culturilor pomicole și viticole, a fost cel care le-a vorbit participanților la forum despre făinarea viței-de-vie, care le dă mari bătăi de cap viticultorilor. Au fost prezentate semnele acesteia, ciclul de viață și biologia făinării, impactul cantitativ și calitativ al acesteia, combaterea și strategia de protecție a plantelor. Totodată, s-a vorbit și despre viitorul acestei boli în podgoriile din țară.

    Pe viitor, problemele cu făinarea nu se vor opri, ci vor continua în principal pentru că rezistența la produsele de protecție a plantelor crește. Din cauza omologării dificile în UE știm că nu vor fi foarte multe produse noi pe piață și după cum știm climatul se schimbă, clima se încălzește. Deci care ar fi alte soluții pentru viitor? Măsurile profilactice cu eficiență slabă, iar cealaltă este să schimbăm varietățile pe care le cultivăm, dar acest lucru este destul de dificil, pentru că și dacă alegeți o varietate rezistentă la făinare, poate nu avea atâta succes la colegii oenologi. Chiar și cu varietăți rezistente, știm că ciupercile se schimbă și se adaptează foarte ușor, deci nu înseamnă că varietățile rezistente astăzi vor fi rezistente și mâine. De aceea credem că substanțele chimice, produsele de protecție a plantelor, sunt singura cale eficientă pentru controlul acestei boli”, a spus Simon Arnsek.

    Specialistul a vorbit și despre Botrytis, putregaiul viței-de-vie și despre impactul pe care acesta îl are asupra vinului. „Vom vorbi despre impactul Botrytis asupra vinului. Va crește dezvoltarea gustului de arome rele, mai ales aroma aceea de ciuperci. Oxidarea, de asemenea, scade aroma specifică a varietății. Avem schimbări ale culorii. Vinul nu mai este atât de limpede și acest tip de vin nu se poate îmbătrâni. Și crește aciditatea volatilă. Astfel, va fi din ce în ce mai dificil să păstrăm un vin de calitate”, a mai spus Simon Arnsek.

    Produsul AFFIRM  de la Syngenta, pe placul și nevoile viticultorilor români


    George Andron, Key Account Manager pe culturi speciale, a vorbit despre dăunătorii cu care se confruntă vița-de-vie, dar și despre produsul AFFIRM, care aduce rezultate foarte bune în lupta cu lepidopterele.

    AFFIRM, un produs pe care deja îl cunoașteți și deja sunteți familiarizați cu el, este un produs pentru care chiar am avut o cerere foarte mare. Partenerii noștri văzând un atac al lepidopterelor în vie, ne-au cerut și noi am dublat volum de AFFIRM care s-a dus pe vița-de-vie și ne face mândri că am avut și un răspuns pozitiv după aceea. Viticultorii au spus că Affirm și-a făcut treaba foarte repede. AFFIRM are o acțiune foarte bună asupra sistemului nervos al lepidopterelor și în acest caz și o eficiență foarte ridicată”, a spus George Andron.

    Forumul pentru viticultură Syngenta a reușit și în acest an nu numai să aducă informații utile cultivatorilor de viță de vie, ci și să reunească în același loc reprezentanți ai podgoriilor, specialiști care au continuat schimbul de idei și experiență și după încheierea prezentărilor tehnice.

     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă