• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CLAUDIU VEZEANU a lăsat CALCULATOARELE pentru AGRICULTURĂ. Ferma sa este COMPLET AUTOMATIZATĂ!

  agrointeligenta.ro -

  Specialist în automatică-calculatoare, fermierul Claudiu Vezeanu (36 ani) lucra în consultanță, domeniu cu care o perioadă chiar a fost plecat din țară. Ulterior a revenit la București, unde a lucrat în cadrul unei bănci, pe partea de audit informatic și consultanță IT. În urma decesului prematur al mamei sale, care a generat și o depreciere a sănătății tatălui, era nevoie de cineva care să țină pe făgașul bun ferma creată în anii ‘90 de părinții lui. 

  Așa că, la 32 de ani, tânărul a început să facă naveta între București și județul Olt: „Eu știam despre ce-i vorba, că am fost implicat toate concediile, vacanțele, terminasem și Agronomia între timp, dar asta, cu a deveni fermier, o vedeam mult mai târziu în parcursul vieții mele”.

  Ca să se răzbune pe destin, Claudiu Vezeanu își aplică pe cât poate în agricultură prima dintre meserii: „De-aia am și automatizat aici tot ce ține de partea de utilaje, ca să știu în orice moment toate datele importante, de la consumuri la îngrășămintele care trebuie aplicate la hectar, pe care le import pe utilaje, la mine în fermă se merge numai pe GPS cu AutoTrac de la John Deere. Nu mai sunt suprapuneri. Am implementat și sistem de monitorizare cu camere video peste tot în fermă etc.”

  Îi lipsește viața socială cu care se obișnuise în București, însă profesional se simte mai împlinit în fermă: „Aici se vede ce faci. Când făceam consultanță, mai tot timpul faci niște rapoarte, dar nu vezi ce e în spate. Aici pur și simplu construiești ceva. Observi ce faci”.

  Tânărul fermier își derulează activitatea în agricultură prin intermediul a două firme, cea mai mare fiind Vezagro SRL, care lucrează în comuna Radomirești, județul Olt 1.000 hectare, dintre care aproximativ 300 în proprietate. Terenurile nu sunt irigate, deși „canalele-s în capul terenurilor”, deoarece „s-a furat totul, inclusiv dalele de pe canale, și stațiile s-au demolat. Nu mai există nimic, decât găurile”.

  A eliminat porumbul din planul de rotație a culturilor

  Ca recolte în fermă, în 2017, Claudiu Vezeanu s-a închis cu o producție de 8.100 kilograme pe hectar la grâu, la rapiță 4.000 kilograme pe hectar, la floarea-soarelui 4.100 kilograme pe hectar și la mazăre 4.800 kilograme pe hectar. Din cauza verilor fierbinți și uscate, Claudiu Vezeanu a eliminat porumbul din planul de rotație a culturilor. Explicația dată de fermier pentru producțiile mari din anul trecut esteurmătoarea: „Ne-a ajutat și clima. Au fost ploi care au venit exact când a trebuit și au fost și investiții destul de mari în inputuri, că utilaje avem”.

  Fermierul din județul Olt deține spații de depozitare cu capacitatea de 2.500 tone, în care stochează producția de grâu, volum pe care vrea să-l extindă la anul. Valoarea parcului de utilaje este estimată la 1,5-2 milioane de euro. Ferma are 6 angajați. Claudiu Vezeanu îl are alături de el și pe tatăl său, Paul Vezeanu (58 ani), agronom.

  Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI: TOP 300

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  VALENTIN POPA – micul fermier care intră în politică pentru a schimba JOCUL GREILOR! Nicu Șerban face switch-ul înspre câmpuri irigate și culturi de legume cu valoare adăugată ridicată! Botănoiu: Cum am dat fermierilor despăgubiri de secetă în 2012 și 2015. Un succes din care se pot trage învățăminte

  Ultimele știri

  Director DSVSA: Crotalierea și înregistrarea animalelor sunt servicii gratuite pentru fermieri! Subvenţii APIA 2020: Obligaţiile şi drepturile fermierilor care au intrat în eşantionul de control! Adrian Oros: Despăgubirile de secetă vor fi virate fermierilor imediat după rectificarea bugetară!

  Căutare în articole