• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TEAMA FERMIERILOR legată de EVOLUȚIA VREMII: ”Grâul ar putea fi COMPROMIS TOTAL”

    Andreea Elefterie -

    Cea mai mare temere a fermierilor români este legată de evoluția vremii din următoarea perioadă. După ce în majoritatea regiunilor țării după un episod cu zile călduroase, de primăvară, au venit ploile, agricultorii sunt îngroziți la gândul că temperaturile ar putea scădea sub pragul înghețului. Acest lucru ar compromite culturile agricole, precum grâul, care ar îngheța în câmp în lipsa unui strat protector de zăpadă.

    Până la acest moment, 2018 se anunță a fi un an excelent pentru grâu, dacă vremea nu va strica planurile fermierilor. În multe ferme din țară, păioasa a avut o răsărire și o dezvoltare excelentă, condițiile prielnice fiind de mare ajutor.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu câțiva fermieri pentru a afla starea grâului din fermele acestora și vă prezintă situația culturii.

    Vasile Balcan, mulțumit de gradul de înfrățire a grâului

    În estul țării, în ferma lui Vasile Balcan din județul Neamț, grâul cultivat la începutul lui octombrie pe 630 de hectare a avut o răsărire uniformă, dar și o înfrățire foarte bună. Fermierul a optat anul acesta în mare parte pentru soiul PG 102. Singura temere a lui Vasile Balcan este căderea unor precipitații urmate de îngheț, care i-ar pune în pericol cultura.

    Deocamdată grâul se prezintă foarte bine, chiar condițiile actuale i-au priit foarte mult culturii în sensul că s-a mai dezvoltat. Riscul este să nu avem ploi și să apoi să înghețe imediat fără strat de zăpadă. În rest, totul este în regulă până acum. Am avut o răsărire uniformă și o dezvoltare, o înfrățire foarte bună. Grâul a fost semănat anul acesta chiar în epoca optimă –  de la începutul lunii octombrie, și undeva spre sfârșitul lui octombrie deja el era răsărit și se prezenta bine. Am cultivat 630 hectare cu grâu, din totalul de 3.030 hectare ale fermei. Am folosit soiul PG 102 în proporție de 80%. Este un soi produs de Procera, un soi românesc cu care în ultimii ani am realizat producții peste 7 tone la hectar, chiar și 8 tone am avut producție la hectar. Am asigurat între 450-520 plante la metrul pătrat. În afară de fertilizat, nu am făcut altă lucrare. La momentul acesta urmărim culturile în vegetație, dar din păcate nu putem regla vremea să fie exact cum ar trebui în dezvoltarea culturii normale, așa că depindem și de ce va da Cel de Sus”, ne- a declarat fermierul Vasile Balcan.

    Samson Popescu a mers pe soiuri străine de grâu

    Grâului îi merge bine și în vestul țării, în ferma lui Samson Popescu. Agricultorul timișean și Cărpiniș a semănat între 1-5 octombrie,  iar cultura a avut o evoluție bună până în acest moment. Fermierul a optat anul acesta pentru soiurile Sofru și Sorrial de la Caussade Semences și Exostic de la KWS, singurul tratament efectuat până fiind cel pentru sămânță.

    Am cultivat 70 hectare cu grâu din 260 hectare. Cultura a fost înființată între 1-5 octombrie, la o densitate de 560 de boabe pe metrul pătrat. Am vreo trei soiuri. Am pus pentru sămânță anul ăsta Sofru, un soi nou produs de Caussade, după aceea Exotic și Sorrial. Am făcut arătură la 22-25 cm, pentru că ne-au permis condițiile meteo și am vrut neapărat să fac arătură. Am făcut arătură, am pregătit terenul cu combinatorul și am semănat. O parte a fost ca o plantă premergătoare după rapiță, vreo 25 de hectare, vreo 18 hectare după soia și restul după porumb. Am folosit îngrășăminte 18:46, 180 de kilograme pe hectar pe toată suprafața. Acolo unde am avut soia o să merg cu doză de azot mai mică. Am făcut tratament numai la sămânță, cu Yunta Quattro. În momentul de față, cultura este răsărită și înfrățită, a avut precipitații, a evoluat destul de bine, nu au fost nici temperaturi scăzute în luna decembrie, așa că arată bine, momentan arată bine. Nu am probleme cu dăunătorii și sper să nici nu apară”, a spus fermierul Samson Popescu.

    Florică Mara, 3.000 de hectare cu soiul de grâu Balaton

    Florică Mara, cunoscut fermier din Teleorman, a mizat anul acesta pe soiul de grâu Balaton. Deși grâul se prezintă momentan foarte bine, fermierul este îngrijorat de surprizele neplăcute cu care s-ar putea confrunta în primăvară. Până la ora actuală, niciun tratament nu a fost efectuat la păioasele din ferma lui Florică Mara și,când șoarecii au creat probleme, fermierul a găsit o soluție pentru aceștia.

    Noi suntem un grup de firme și avem în jur de 3.000 de hectare de grâu, toate cu un singur soi, Balaton. Eu am avut mai multe soiuri austriece în timp, am trecut pe românești din nou. După am trecut la Balaton din nou. La grâul străin nu pot să spun o densitate exactă. Acolo se înmulțesc în 3 zile în funcție de cum întârzii, de cum e cultura. Oricum, densitatea la grâu soi străin se știe foarte bine că e mult mai bună ca la grâul românesc. Grâul românesc ajunge până la 600 de kilograme și aici la maxim 200 de kilograme, se pun și 140 de kilograme, și 160, și 180, deci are o înmulțire mult mai mare grâul străin. Bine, are și el o problemă, că nu e aclimatizat. De aceea mergem pe un soi care e aclimatizat, e aici în zonă de mai mult timp. Grâul se prezintă bine la ora asta. Acum depinde ce apare mai târziu. Cu căldurile care sunt, putem să știm ce apare? Ce boli ascunse are? Acum este totul bine. Dacă nu a fost îngheț, a fost ploaie, a fost soare, chiar s-a dezvoltat bine, a înfrățit, dar nu știu acum ce să spun. În primăvară vedem dacă apare fuzarioza sau altceva”, ne-a spus Florică Mara despre cultura de grâu din ferma sa.

    Nu am efectuat tratamente până acum. De obicei mai efectuam, dar am fost puțin întârziat, pentru că nici oameni nu avem câți ne-ar trebui. Și ne-am dus și cu arătura din toamnă, am arat mai mult, pentru că în cultura de primăvară avem 2.000 de hectare de porumb și 2.400 de hectare de floarea-soarelui. Bine, nici nu s-a întâmplat ceva, că dacă se întâmpla, intram imediat și acționam. Nici regulatori de creștere nu am folosit, unii mai folosesc, dar noi nu folosim. Ce am mai avut probleme în zonă au fost cu șoarecii care sunt foarte mulți. E o mare problemă. Aici a fost ceva de groază. Am ajuns să băgăm cu miile de kilograme substanțe pentru șoareci, dar am rezolvat problema”, a mai declarat Florică Mara pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Deocamdată, după zilele ploioase din sedul țării, meteorologii anunță o scădere a temperaturilor. Acestea ar putea ajunge sub pragul înghețului mai ales în jurul zilei de duminică, 14 ianuarie. Până la acest moment, însă, iarna s-a arătat blândă cu fermierii și, să sperăm, va ține cu agricultura și în continuare!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă