• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • RAPIȚA DE PRIMĂVARĂ, soluția pentru fermierii care N-AU PUTUT SEMĂNA TOAMNA! Tehnologia completă pentru PROFIT LA HECTAR!

  agrointeligenta.ro -

  Rapița rămâne, fără îndoială, cea mai profitabilă cultură agricolă pe suprafețe mari și în 2018. Iar pentru fermierii care fie mai doresc să își extindă suprafețele cultivate, fie nu au reușit să intre la timp la semănat în toamnă, soluția pentru profit o reprezintă hibrizii de rapiță de primăvară.

  Rapița de primăvară nu este o cultură agricolă foarte întâlnită în fermele din România. O situația care ar putea să se schimbe, având în vedere miza uriașă a oleaginoasei: profitul la hectar, rentabilitatea fermei, într-un final.

  ACHAT și MIRAKEL, cei doi hibrizi de rapiță de primăvară de la RAPOOL

  Dintre producătorii de sămânță de rapiță, Rapool este compania care și-a propus să promoveze în rândul fermierilor și cultura rapiței de toamnă. Având deja în portofoliu hibridul ACHAT, din acest an, Rapool comercializează și un al doilea hibrid de rapiță de primăvară. Se numește MIRAKEL și la testările din ultimii doi ani, 2016 și 2017, media producțiilor din patru locații a fost de 3,4 tone la hectar, respectiv 3,8 tone la hectar.

  Față de Achat, Mirakel este un hibrid mai timpuriu, însă cu un potențial bun de producție și cu o stabilitate foarte bună datorită tipului compact de creștere.

  Caracteristicile celor doi hibrizi de rapiță de primăvară de la Rapool (click pe imagine pentru vizualizare mărită)

  În ce situații se poate cultiva rapița de toamnă

  Rapița de de primavară este o soluție bună pentru fermierii care nu au putut cultiva rapița de toamnă sau au întors cultura. Sunt situații în care agricultorii aleg ”să cârpească” suprafețele cu răsărire neuniformă apelând la soluția hibrizilor de primăvară, însă această practică nu este încurajată de specialiști. Avantajul major al rapiței de primăvară este economia ce se face la inputuri, precum și faptul că agricultorul nu mai trebuie să își facă griji privind lipsa apei pentru germinație sau gerul iernii care ar putea dăuna culturii.

  Rapița de primavară germinează dacă în sol avem 2-3 grade Celsius. Poate prezenta reacții adverse dacă în sol avem mai puțin de minus 4 grade Celsius în perioada în care plantele juvenile sunt în curs de dezvoltare”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ing. Mihaela Radu, Manager de Produs Rapool Ring România și Marketing Manager Saaten-Union România.

  La fel ca și în cazul rapiței de toamnă, și la cea de primăvară cerealele rămân principalele culturi premergătoare. Rămâne în picioare și regula pentru rotația culturilor, specialiștii recomandând revenirea pe aceeași solă la distanță de 3-4 ani pentru a evita creșterea infestării cu boli.

  Cerințele pentru sol sunt foarte importante. Cultivarea rapiței este posibilă pe diverse tipuri de sol cu excepția solurilor nisipoase și celor nisipo-lutoase. O pregatire corectă a patului germinativ este unul dintre cele mai importante aspecte pentru o producție ridicată si stabilă. Obiectivul nostru este să avem o răsărire uniformă a plantelor în câmp, pe întreaga suprafață. (…) Adâncimea minimă de prelucrare a solului este 12 – 15 centimetri, iar o prelucrare normală a solului este de 20 – 25 cm”, spun specialiștii Rapool.

  Rapița are nevoie de o pregătire minuțioasă a solului, patul germinativ trebuie să fie foarte fin pentru o rasărire uniformă, mai ales dacă luăm în calcul dimensiunea semințelor de rapiță. Obiectivul este semănatul rapiței la 2 cm într-un pat bine pregatit și apoi să urmeze o tăvălugire.

  Tratamentul semințelor susține o germinație mai bună. Un insecticid și un fungicid sunt necesare împotriva dăunatorilor și bolilor. Acest tratament protejează plăntuțele de rapiță în stadiul incipent de dezvoltare și asigură o răsărire uniformă cu plante mai puternice/metru pătrat.

  Perioada optimă pentru semănatul rapiței de toamnă este decisă de temperatura din sol și gradul de umiditate. ”Semănatul timpuriu în condiții de umezeală suficientă (și o temperatură de 5-8 grade Celsius pe o adâncime de 5 cm) susține dezvoltarea masei vegetative, dezvoltarea rădăcinii, absorbția nutrienților și în final asigurarea unei producții bune. Deci foarte important să semănăm imediat cum avem aproximativ 6 grade Celsius în sol”, ne spune ing. Mihaela Radu.

  Norma de semănat la rapița de primăvară de data în care se seamănă dar și de tipul hibridului. Astfel, pentru hibrizi se merge pe 70-80 de boabe germinabile pe metrul pătrat, în timp ce la soiuri avem nevoie de 80-100 de boabe germinabile pe metrul pătrat. În funcție de perioada de semănat, se recomandă 70 b.g/mp la semănatul timpuriu și mediu și 80 b.g./mp la semănatul tardiv.

  Cum se calculează norma de semănat la rapița de primăvară

  Pentru a veni în sprijinul fermierilor, specialiștii de la Rapool recomandă un exemplu de calcul pentru norma de semănat, cu mențiunea că detalii necesare pentru germinație sunt disponibile pe eticheta de pe sacii comerciali.

  Cu cât mai tardiv semănați cu atât mai mare este cantitatea de samânță”, subliniază Managerul de Produs de la Rapool Ring România.

  Fertilizarea rapiței de primăvară: azot, fosfor, potasiu, sulf și bor

  Rapița de primavară prezintă cerințe ridicate în special pentru azot, fosfor, potasiu, sulf și bor. Cantitățile de fertilizare depind de producțiile planificate.

  Azotul este necesar de la răsărire până la înflorire. Azotul susține dezvoltarea masei vegetative, formarea silicvelor și numărul de semințe pe metru pătrat.

  Aplicarea azotului la rapița de primăvară ar trebui divizată în 2 doze:
  1) La semănat: 60-80 kilograme N/hectar
  2) La alungirea tijei florale: 40 kilograme N/hectar

  Fosforul susține dezvoltarea rădăcinilor rapiței, rezistența la cădere și maturarea omogenă a semințelor. Lipsa fosforului scade producția. Se recomandă 40 – 60 kg P2O5/hectar

  Sulful susține dezvoltarea proteinei. Lipsa sulfului conduce la absorbția insuficientă a azotului. Se recomandă o fertilizare cu 20 – 30 kilograme S/hectar

  Borul este necesar pentru formarea semințelor. Lipsa borului va duce la reducerea numarului de seminte pe silicve. Se recomandă o fertilizare cu 0,5 – 1 kilogram B/hectar.

  Borul și sulful ar trebui aplicate împreună cu un fungicid sau un regulator de creștere”, recomandă specialiștii Rapool.

  Bolile rapiței de primăvară

  Condițiile de umezeală și precipitațiile în perioada înfloritului pot duce la infestarea culturii de rapiță de primăvară cu Sclerotinia. În perioada maturării precipitațiile pot duce la infestarea cu Alternaria sau Botrytis. Infestarea cu Alternaria duce la samulastra de rapiță din cauza scuturării.

  Substanțe precum Tebuconazol, sau Metconazol pot fi de un real succes. Aplicarea fungicidelor ar trebui realizată imediat ce avem condiții pentru infestare. Fungicidele au de asemenea și funcția de regulator de creștere”, explică ing. Mihaela Radu.

  Când se recoltează rapița de primăvară

  Recoltarea rapiței de primăvară nu pune probleme fermierilor. Semnele că o cultură de rapiță este gata de recoltare trebuie avute în vedere indiferent de data din calendar. Astfel, se va intra la recoltatul rapiței când:

  1. Semințele sunt brune maronii – până la negru închis
  2. Semințele se miscă în silicve și fac zgomot
  3. Silicvele și ramificațiile sunt gri – maroniu

  Dacă recoltăm prea devreme, producția de semințe, respectiv cea de ulei scade. Umiditatea nu ar trebui să fie mai mare de 12% la începutul recoltatului. Umiditatea scade pe măsură ce recoltăm până ajungem la 8%. O recoltare târzie poate reduce semnificativ producția din cauza unui vânt mai puternic”, explică ing. Mihaela Radu.

  Un avantaj mare al hibrizilor de rapiță de primăvară de Rapool este toleranța lor la scuturare.

  ”Datorită ameliorării evaluate, hibrizii de rapiță au această calitate importantă pentru fermieri și putem aștepta până la o coacere completă/ uniformă. Astfel în unele locații se poate recolta și în luna august”, explică ing. Mihaela Radu.


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină”

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu