Ştiri agricole

BANI de la stat pentru CONSTRUCȚIA DE SERE ȘI SOLARII! Anunțul MINISTRULUI AGRICULTURII pentru FERMIERI!

Măsură importantă pentru fermieri! Sume importante de bani vor fi alocate în perioada următoare pentru producătorii agricoli, după cum a anunțat ministrul Agriculturii Petre Daea. Acesta a declarat că în perioada imediat următoare există posibilitatea deschiderii unei sesiuni pe măsura 4.1, Investiții în exploatații agricole, cu scopul de a sprijini construcția de sere și solarii pentru cultura de legume în spații protejate, sector cu valoare adăugată mare.

Vestea a fost dată legumicultorilor pe 30 ianuarie 2018 când ministrul i-a primit la sediul instituției pe reprezentanții Organizației Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe.

La întâlnire au participat experți ai Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală – Direcția Generală Dezvoltare Rurală, ai Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură, ai Agenției de Plăți pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, precum și personalul tehnic din cadrul Direcției Generale de Politici Agricole a MADR.

Experții din cadrul Direcție Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (DGDR AM-PNDR) le-au precizat reprezentanților veniți la discuție la sediul MADR faptul că această propunere este în analiză la nivelul Autorităţii de Management, fiind deja în plan deschiderea în acest an a unei sesiuni pentru investiții complexe (în construcții–montaj) care includ şi proiectele de investiţii în spaţii protejate, fapt ce ar putea răspunde şi solicitării reprezentanţilor acestui sector.

Cuantumul alocării și perioada de lansare a sesiunii sunt condiţionate de finalizarea evaluării de către AFIR a proiectelor depuse în anul 2017 şi de realocarea propusă pentru această submăsură în cadrul modificării în curs a PNDR. Totodată, alocarea sesiunii 2018 aferente sm 4.1 va ţine cont de distribuirea echilibrată a fondurilor între sectorul zootehnic, vegetal şi zona montană.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

 1. Se spun multe lucruri pe aici. Pentru cine este interesat: http://www.afir.info, masura 4.1. Acolo gasiti ghidul solicitantului, care va da conditiile necesare, documentele, etc. Daca va descurcati bine, daca nu, cautati consultant, un lucru este sigur, nu este usor. Bafta

 2. O idee geniala. Felicitari tuturor celor ce se implica.
  Domnilor, pentru a nu arunca ,,banii pe fereastra” cred ca salariatii din minister, domnii consilieri, sa aiba in vedere DISEMINAREA de PROIECTE TIP- LECUMICULTURA. In arhiva ANCA- BUCURESTI – MADR EXISTA proiecte executate de OJCA din ROMANIA. Aceste PROIECTE TIP se pot intocmi de catre reprezentantii asociatiilor profesionale de profil. Oricum, asociati veti intra mai bine pe piata- este o necesitate si o obligatie in acelasi timp. Te asociezi – faci proiect si primesti grantul, nu te asociezi, folosesti banii din tasca propie. Este foarte usor de inteles!

  1. Daca legati masura asta de ASOCIERE ati dat-o in bara. Eu daca vreau sa fac asa ceva si nimeni nu mai vrea in zona [satul] mea/meu cu cine ma asociez ? si daca e cineva si nu doreste sa se asocieze mai bine nu mai facem niciunul dintre noi lucrarea ? Nu va paraseste defel ideea asta comunista, nu va lasa in pace, va imboldeste rau, este ? Trump sau altii cu cine erau/sunt asociati ?

  2. În niciun caz, nimeni nu vă obligă să vă asociaţi! Asocierea trebuie să plece din convingerea fiecăruia că va putea să-şi eficientizeze activitatea. Cuvântul ,,cooperativă,, la noi produce groază, în alte state produce bunăstare şi eficienţă. Legea 566 privind asocierea în cooperative respectă principiile democratice. Ne plângem că nu avem unde să ne valorificăm legumele, că acele multinaţionale nu ne asigură desfacerea producţiei, însă noi nu facem nimic pentru a ne organiza. Asocierea este voluntară nimeni nu vă ia nimic doar avantajele sunt imense: desfacerea producţiei , accesare de fonduri europene( punctaje mai mare şi şanse mai mari de a eligibili la finanţare). După cum s-a mai scris sm 4. 1 este o submăsura la care trebuie să contribuiţi într-un anumit procent, din valoarea eligibilă a investiţiei cu bani proprii.

 3. Pt proiecte prin masura 4.1 statul contribuie cu 50 % si beneficiarul cu 50% .Tva ul nu este deductibil . Se pot face proiecte pt solarii pana la 2 mil de euro pt cine are buzunarul gros .

 4. Am o intrebare aș vrea sa imi trimiteți un răspuns cât teren e minimul pt ca eu am 15 ari si este in pozitie la noi e ingradit tot e lângă casa noastra si avem sursa de apa lângă teren am 33 ani si liceu si bac si incep eu sa fac solarul il facem noi pt ca am lucrat 15 ani in sp la construcția solare va rog sa imi spuneti când sa depun dolarul de acte si ce anume ar trebui va mulțumesc frumos va rog sa imi răspundeți.

 5. Care este suprafața minimă care este vârsta și de câți bani putem dispune pentru a construi solarii și sere și dacă terenul pe care vrem sa construim trebuie sa fie in proprietatea noastră sau se poate și în arendă mulțumesc anticipat

 6. Pe cand vor aparea si precizari mai detaliate, [daca se refera si la solarii, daca se impune o suprafata minima si cat, daca se refera la o cultura anume, daca sunt limitari de varsta a celor doritori, ce fel de proiecte se fac necesare, daca ajutorul financiar include si costul proiectului, cum se restituie imprumu
  tul, daca se dau cantitati minime obligatorii, daca e obligatorie asigurarea serelor si a productiei, unde se poate desface productia si ce documente insotitoare sunt necesare, etc] ?

  1. Buna ziua! Pe masura ce AFIR o sa vine cu noutatile si Agrointel le va publica imediat. Nu este vorba despre un imprumut din ce stim noi sunt fonduri nerambursabile iar costul proiectului pentru accesarea banilor nu este inclus!

Scrie un comentariu