• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREMIERĂ! Anul acesta, ZIUA PORUMBULUI se va organiza ȘI ÎN MOLDOVA!

    Andreea Elefterie -

    La început de an, Asociația Producătorilor de Porumb din România – APPR, ia decizii importante! Una dintre acestea vizează cel mai important eveniment susținut de APPR – Ziua Porumbului. În acest an, pe lângă deja tradiționalul eveniment din Bărăgan, din ferma ialomițeană Elsit a lui Nicolae Sitaru, fermierii vor avea ocazia să vadă ”spectacolul” hibrizilor și în Moldova.

    Alina Crețu este Director Executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR)

    În premieră, se naște anul acesta și Ziua Porumbului de la Iași, în zona Moldovei, Ziua Porumbului Moldova sau Iași poate fi numită, pentru că încă nu are o denumire foarte clară. Poate se gândesc la un nume final membrii Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași, al cărui președinte este domnul Emil Bălteanu, organizație și din care fac parte mulți fermieri din zona Moldovei, fermieri cunoscuți, cum sunt domnul Bogdan Pantazi, domnul Liviu Bălănici, domnul Vasile Lungu. Sunt mulți fermieri mari din zona Moldovei, dar și fermieri mai mici care au luat această inițiativă și își doresc să aibă un asemenea eveniment de anvergură și în zona Moldovei”, ne-a declarat Alina Crețu, Director Executiv al APPR.

    Deocamdată, după luarea deciziei de a se organiza Ziua Porumbului și în Moldova, fermierii au de stabilit detaliile organizatorice legate de locație, de loturi și de tehnologiile ce vor fi aplicate hibrizilor.

    Suntem abia la început. Astăzi (luni- 5 februarie) au fost doar niște discuții preliminarii între reprezentanții companiilor de semințe și alte companii pe de o parte, și pe de altă parte, fermierii care sunt implicați – domnul Sitaru și domnul Bălteanu și reprezentanți ai ACCPT Iași din zona Moldovei. Acest ACCPT nu are fermieri doar din județul Iași, ci din mai multe județe ale Moldovei. APPR este un fel de liant, pentru că fiind Ziua Porumbului nu putem să nu fim co-organizatori și să nu susținem astfel de evenimente care aduc împreună fermieri din diferite zone pentru a descoperi cele mai noi tehnologii din agricultură și pentru a învăța fiecare, unii de la alții”, ne-a mai declarat reprezentanta APPR.

    În zilele ce vor urma se vor face primii pași pentru a se demara organizarea evenimentului dedicat porumbului și în Moldova. La bază va sta, bineînțeles, experiența fermierului Nicolae Sitaru în ferma căruia Ziua Porumbului ”a împlinit” deja opt ediții.

    Există un istoric și domnul Sitaru, prin ceea ce a făcut a arătat că are o mare tradiție în a organiza un asemenea eveniment. La începutul săptămânii viitoare urmează să aibă loc o întâlnire și la Iași, pentru a se stabili detaliile legate de Ziua Porumbului Iași 2018, prima ediție”, ne-a vorbit Alina Crețu despre planurile APPR și APPT.

    La întâlnirea organizată de APPR s-au stabilit linii generale pentru evenimentele anului 2018. La discuții nu au luat parte numai fermierii, ci și 15 companii din agribusiness care și-au exprimat deja interesul de a participa ca parteneri.

    Sunt companii nu doar din sectorul semințelor, ci și din domenii conexe, urmând ca în perioada imediat următoare să se stabilească lista de hibrizi și aspectele tehnice ale lotului de porumb”, a precizat Directorul Executiv al APPR.

    Astăzi a fost strict o întâlnire legată de Ziua Porumbului, care e un eveniment deosebit de important și merită toată atenția, pentru că în spate sunt tot felul de detalii, detalii tehnice, se publică rezultate și trebuie să fim întotdeauna extrem de atenți la obiectivitatea cu care sunt prezentate aceste rezultate”, a vorbit Alina Crețu despre întâlnirea de astăzi de la APPR.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!