SECRETE DE FERTILIZARE pentru a combate efectele FERESTRELOR DE TEMPERATURI fie prea ridicate, fie prea scăzute!
agrointeligenta.ro -În ultimii ani de zile anomaliile climatice, cum ar fi ferestrele de temperaturi ridicate primvăra foarte devreme, valurile de frig primăvară târziu, diferențele mari de temperatură între zi și noapte, au devenit din ce în ce mai dese, astfel încât deja se poate desluși un tipar. Dacă până acum fermierii au încercat să reacționeze punctual la aceste probleme, încercând să găsească soluții de cele mai multe ori după ce pagubele au avut loc, nu este însă momentul să începem să ne gândim să ne adaptăm tehnologiile luând în calcul aceste probleme care par să apară tot mai des?
Dr. Marius Eftene, Project Manager în cadrul TIMAC AGRO România încearcă să particularizeze câteva din aceste anomalii climatice în scopul de a înțelege cum ne pot ele afecta producția. În plus, specialistul vine și cu câteva recomandări pentru ameliorarea efectelor acestora.
Tot mai des, primăvara devreme au început să apară ferestre cu temperaturi pozitive mult mai ridicate decât media normală ce pot varia de la câteva zile la câteva săptămâni, dar în care diferențele de temperatura dintre zi și noapte sunt foarte mari și bineînțeles sunt urmate iarăși de perioade cu temperaturi scăzute.
În aceste perioade cu temperaturi calde, plantele își reiau activitatea biologică și procesul de creștere și deși necesarul de nutrienți al plantelor în acest stadiu este redus în această perioada, solul nu poate pune la dispoziție N, S, deoarece aceste elemente au fost levigate sub nivelul rădăcinilor pe timpul iernii, iar noi cantități vor fi eliberate din materia organică mult mai târziu, când solul va fi suficient de cald pentru că viață microbiană să își reia activitatea. Astfel, lipsa de nutrienți esențiali cum ar fi N și S, dar și micro nutrienți ce joacă un rol cheie în acest stadiu (de ex. Zn), și temperaturile scăzute din timpul nopții vor afecta metabolismul plantelor, vor crea un stres ridicat și vor stagna procesul de creștere, fapt ce poate afecta numărul de frați viabili în cazul grâului sau numărul de ramificații în cazul rapiței.
Fracție de azot înaintea perioadelor neobișnuit de calde
Recomandarea TIMAC AGRO pentru această situație este aplicarea înaintea acestor perioade de căldură a unei fracții de azot, care însă să conțină suplimentar atât sulf, cât și microelemente esențiale pentru această perioada (B și Zn). O astfel de soluție trebuie să fie sub formă unui îngrășământ cu eliberare treptată, pentru a evita pierderile prin levigare ce sunt inevitabile în această perioada a anului. Astfel, plantele vor avea la dispoziție atât N, cât și S, elemente ce nu sunt puse la dispoziția plantelor până când temperatura solului nu crește considerabil, Borul va ajută la sinteză de zaharuri pentru o rezistență mai bună la temperaturile scăzute ce vor urmă sau din timpul nopții, iar Zincul va reface auxinele (hormon de creștere), plantă depășind astfel perioadele de stagnare.
Biostimulatorul foliar ajută plantele să se refacă după un val de frig
Atât în cazul culturilor de toamnă cât și al celor de primăvară un val de frig târziu poate avea un impact major asupra producției. În cazul culturilor de toamnă afectate de un val târziu de frig, cea mai bună soluție o reprezintă folosirea unui biostimulator foliar care să restabilească rapid metabolismul și să ajute plantă să își reia creșterea și să se regenereze cât mai repede în urmă stresului suferit.
În cazul culturilor de primăvară valurile de frig târzii pot surprinde plantele în faze incipiente în care atât sistemul radicular este slab dezvoltat, dar și sistemul hormonal funcționează la intensitate mai redusă. Astfel, în cazul unui val de frig sau la diferențe mari de temperatura între zi și noapte, sistemul radicular își reduce puternic activitatea, în special în cazul fosforului ce trebui asimilat în mod activ. Temperaturile scăzute degredeaza auxinele, care se vor reface greu, cauzând astfel perioade îndelungate de stagnare ce vor debilită plantele, care în afară faptului că vor fi slăbite vor ajunge cu întârziere la polenizare, riscând astfel că în această fenofaza să fie expuse la un stres hidric și termic puternic.
Efectele valurilor de frig, combătute cu o soluție NPK sau un microgranulat
Recomandările TIMAC AGRO sunt menite să prevină și să amelioreze efectele provocate în acest stadiu de valurile de frig. O astfel de soluție poate fi atât o soluție NPK localizată sau un microgranulat care să ofere un fosfor foarte solubil ce poate asigura necesarul tinerelor plantute în situații de temperaturi scăzute când plantă nu poate asimila fosforul în mod activ, iar asimilarea se face doar în condițiile în care avem disponibil un fosfor ușor solubil ce va intră în plantă prin curgere liberă. Ambele soluții recomandate de TIMAC AGRO conțin și o componentă de biostimulare radiculară, care va reduce riscul carenței induse în caz de temperaturi scăzute.
Astfel, în cazul valurilor de frig din primăvară, formulă complexă din ambele soluții Timac (NPK localizat sau microgranulate) conține un fosfor ușor solubil și imediat disponibil ce poate fi asimilat prin curgere liberă, fără efort din partea plantei, o componentă de biostimulare radiculară, dar și Zn pentru a restabili nivelul de auxine din plantele tinere, necesare pentru reluarea procesului de creștere.
Pentru mai multe sfaturi și soluții personalizate nu ezitați să consultați specialiștii TIMAC AGRO din teritoriu!