• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul GHEORGHE ANGHEL și strategia pentru profit ÎN FERMA DE 100 DE HECTARE!

    agrointeligenta.ro -

    Tehnologiile profitului, accesibile și fermierilor care lucrează suprafețe mici și medii. Cu o suprafață totală de 110 hectare, agricultorul Gheorghe Anghel din Slobozia, județul Ialomița, se declară un adept al tehnologiilor ”tradiționale” pentru că ”modernul înseamnă mai mulți bani”. De peste cinci ani, însă, în ferma sa a intrat un produs nou, care îl ajută ca și în cei mai dificili ani să aibă cel mai bun randament la cultura de pepeni.

    Neavând la dispoziție sute de hectare, fermierul Gheorghe Anghel își gândește atent fiecare pas tehnologic.

    Planul de cultură trebuie să respecte un asolament. În general am culturi de câmp undeva la 80% și merg pe un asolament de 20-20-20 de hectare. Adică porumb, grâu, rapiță, floarea-soarelui. Cam astea sunt culturile. Și în ultimii 10 ani am avut mereu pepeni. Anul trecut, de exemplu, în 2017, am avut 16 hectare de pepeni cultivați”, ne vorbește producătorul agricol care face agricultură din 1983.

    Gheorghe Anghel mizează pe experiența acumulată și mai puțin pe mașini agricole scumpe care, spune el, îl obligă mereu la noi și noi cheltuieli.

    Modernul înseamnă bani mai mulți, bani pe care nu îi am, și având în vedere experiența pe care o am, am adaptat utilajele de pe tractoare decât să iau la pachet și utilajul, și toate să fie noi și frumoase. Asta este politica ce-am considerat eu că mă avantajează. Și m-a avantajat”, vorbește agricultorul despre strategia sa investițională.

    Cultură modernă de pepeni

    Dacă nu cheltuie pe echipamente, fermierul din Slobozia își adaptează mereu tehnologia de cultură. La pepeni are răsaduri altoite, iar plantele primesc apă din irigații. Și, de cinci ani încoace, producția este asigurată cu biostimulatorul TERRA-SORB de la AECTRA. De ce spunem ”asigurată”? Ne exemplifică fermierul: ”Am avut într-o solă de 10 hectare o grindină puternică. În urma dezastrului pe care l-am văzut, am căutat soluții să fac plantele să reziste mai bine, să salvez planta. Și am observat că TERRA-SORB și-a făcut efectul și că aproape că nu s-a simțit faptul că a fost afectată cultura respectivă de grindină. (…) Erau și alți amelioratori cu prețuri mai mici, cu calitate mai slabă bineînțeles, dar am preferat TERRA-SORB, pentru că la alte produse nu aveam garanția că îmi recuperez investiția”.

    Două, chiar trei tratamente cu TERRA-SORB pe an

    Experiența l-a făcut pe agricultor să mizeze an de an pe biostimulatorul de la AECTRA care se administrează într-unul sau două tratamente pe an, în doză recomandată de 1,5 litri la hectar. În ferma din Slobozia, în cazuri excepționale s-a aplicat TERRA-SORB și de trei ori pe an pentru salvarea producției.

    TERRA-SORB aplic la pepeni, ca și perioade, până în înflorit și după înflorit, în timpul vegetației. Cam două tratamente sau, pe unele suprafețe dintr-o solă, acolo unde consider că este mai puțin bine dezvoltată planta, aplic chiar și al treilea tratament”, spune fermierul.

    Preferă să cumpere pământ decât utilaje scumpe

    Cheltuiala făcută cu cap putem să spunem că îl caracterizează pe agricultorul Gheorghe Anghel și ferma pe care o administrează într-un județ în care prețul terenurilor agricole a explodat în ultimii ani. Chibzuința îl ajută să pună bani deoparte pentru ca, atunci când apare ocazia, să mai poată achiziționa mici suprafețe agricole.

    Prețurile fiind mari nu pot să mă hazardez prea mult. Suprafețe mai mici, 2-3 hectare, cam așa am mers în fiecare an. Chiar și 5 hectare, dar mai în urmă. Dacă tot îmi prisosesc niște bani, prefer să iau niște pământ, dacă am cu ce să mă descurc. Din experiența mea nu trebuie să îmi arate curtea neapărat toată frumoasă, roșie, rujată. Asta e, îmi trebuiesc și mie niște bani în final, că d-aia desfășor activitatea, nu să mă bat cu pumnul în piept sau să mă pună la gazeta de perete. Trebuie să-mi rămână niște bani, dacă nu, nu merge. Păi pentru ce să-mi iau utilaje scumpe? Doar să le arăt că-s frumoase?”, vorbește fermierul despre prioritizarea investițiilor din ferma sa.

    În recomandarea sa pentru alți fermieri să aplice TERRA-SORB, Gheorghe Anghel este la fel de tranșant: ”Să încerce pentru că e un produs foarte bun. Eu l-am testat, pentru mine este un produs foarte bun. Și nu mă îndoiesc că și pentru ei. Deci eu îl voi folosi în continuare, fără discuție”.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la AECTRA pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului