UNIUNEA COOPERATIVELOR și-a început activitatea! Care sunt OBIECTIVELE FERMIERILOR DIN SECTORUL VEGETAL!
agrointeligenta.ro -Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și-a început activitatea! Noua structură a fermierilor a avut săptămâna trecută ședința de inauguare și operaționalizare a organizației ce marchează un nou model pentru reprezentarea agricultorilor, a problemelor și priorităților acestora.
”Ne face o deosebită plăcere să vă informăm că miercuri, 14 februarie, a avut loc ședința de inaugurare și operaționalizare a Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, prima de acest gen din România”, se arată într-un comunicat de presă remis de conducerea UNCSV redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro.
UNCSV reunește, pentru început, opt cooperative agricole, membri fondatori, după cum urmează: AGRISUD COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, ARGEȘ BIOSUD COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, BRAICOOP COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, DOBROGEA SUD COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, OLTENIA CEREAL NORD COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, TINOASA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ, UNIREA COVURLUI COOPERATIVĂ AGRICOLĂ și 15 FEBRUARIE ROTUNDA COOPERATIVĂ AGRICOLĂ care au o cifră de afaceri însumată de peste 100 milioane de lei și acoperă o suprafață de aproximativ 150.000 hectare, aflată în continuă extindere.
Obiectivele UNCSV sunt:
să acorde sprijin membrilor săi pe aspecte de legislație, fiscalitate, facilitând schimburile de experiență și îmbunătățirea guvernanței agriculturii românești prin cooperativizare;
să acorde sprijin și consiliere fermierilor care vor să se asocieze în cooperative;
să fie partener de dialog instituțional corect cu M.A.D.R., Guvern, Parlament, Președinție și celelalte instituții ale statului pe probleme specifice cooperativelor agricole și membrilor acestora;
să acționeze complementar cu celelalte organizații profesionale, în parteneriat, pentru atingerea obiectivelor comune;
să se implice activ în:
promovarea cooperativelor agricole și îmbunătățirea cadrului normativ specific;
promovarea si validarea facilităților fiscale pentru cooperativele agricole și membrii acestora;
clarificarea aspectelor legate de dubla impozitare a cooperativelor și membrilor;
elaborarea și prezentarea către autorități a unui nou proiect de lege privind cooperativele agricole;
crearea de filiere scurte;
clarificarea complexităților privind cadastrul agricol și tranzacțiile cu terenuri agricole;
promovarea unor măsuri specifice cooperativelor agricole și României în PAC post 2020, în special finanțări și scheme de sprijin specifice;
schimburi de bune practici;
obținerea de avantaje economice membrilor prin masificare și posibilitatea de a transforma producția primară agricolă și a adăuga valoare.
Din echipa de conducere a UNCSV fac parte:
1. Nicolae Sofone – Președinte Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud și Președinte al UNCSV;
2. Alexandru Haită – Director Cooperativa Agricolă Tinoasa și Vicepreședinte al UNCSV;
3. Mircea Paul Băluță – Director Cooperativa Agricolă Argeș Biosud și Membru al Consiliului de Conducere;
4. Ștefan Stănescu – Membru Cooperativa Agricolă 15 Februarie Rotunda și Membru în Consiliul de Conducere;
5. Ciprian Coja – Director Cooperativa Agricolă Unirea Covurlui și membru în Consiliul de Conducere;
6. Florin Constantin – Președinte Onorific UNCSV;
7. Florentin Bercu – Director UNCSV.
Noua organizație din agricultură se arată încă de la început deschisă colaborării în sectorul agricol, oferind public datele de contact pentru fermierii care doresc să se alăture noii inițiative: ”Ne manifestăm disponibilitatea de colaborare pe orice aspecte legate de o mai bună funcționare a cooperativelor agricole și asocierea fermierilor și ne puteți contacta prin email: florentinbercu@uncsv.ro sau tel. 0722.156.961”.