• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • S-A DECIS: VÂNZĂTORII DIN PIEȚE VOR FI OBLIGAȚI SĂ PUNĂ ETICHETE ca LA SUPERMAKETURI!

  Roxana Dobre -

  Fermierii care vând în piețe ar putea fi recunoscuți ușor de către cumpărători dacă sunt agricultori autentici sau samsari. Producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare etichete care să indice mai multe date despre produsele lor, dar și o copie după certificatul de producător. Mai mulți parlamentari PSD au depus încă de anul trecut un proiect de modificare a Legii nr.145/2014, actul normativ fiind votat miercuri, 21 februarie, cu 214 voturi pentru, 58 voturi împotrivă și 2 abțineri de parlametarii-deputați.

  Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, în vederea facilitării aplicării legii, prin utilizarea carnetelor de comercializare și de către rudele de gradul II ale producătorilor agricoli, precum și posibilitatea utilizării de către comercianți a spațiilor de vânzare aferente producătorilor agricoli, în perioada în care aceștia nu sunt prezenți pe piață.

  Potrivit noilor prevederi care va fi afișată și în piețe pe modelul supermarketurilor va fi din material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare, care trebuie să conțină următoarele elemente:

  1. numele și prenumele/denumirea producătorului;
  2. denumirea produsului;
  3. localitatea de origine;
  4. data obținerii produsului;
  5. prețul de vânzare;

  Atenție! Neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.

  În plus, producătorii agricoli au obligația să afișeze vizibil la locul de vânzare următoarelor documente:

  a) copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;
  b) copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare.

  Supravegherea afișării documentelor prevăzute mai sus este în sarcina administratorului pieței. Legea mai prevede că, desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, și care nu sunt produse în ferma proprie, cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.

  Atenție! Modificările intră în vigoare după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

  Citiți și: VOT ÎN PARLAMENT: ATESTATUL DE PRODUCĂTOR ȘI CARNETUL DE COMERCIALIZARE, VALABILITATE DE 7 ANI!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Calendarul APIA pentru plata subvențiilor în luna august! Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul! Ghiță Ciobanul: De ieri sunt președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor prin decizia membrilor fondatori!

  Căutare în articole