Prognoze meteoŞtiri agricole

ANUNȚ ANM: NINSORI ȘI RAFALE DE VÂNT începând DIN ACEASTĂ NOAPTE!

Avertizare meteo! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că începând de astăzi, luni – 19 februarie, ora 22.00 până miercuri, pe 21 februarie, la ora 10.00, vor avea loc intensificări ale vântului în sudul Banatului și în zona înaltă din vestul Carpaților Meridionali dar și ninsori moderate cantitativ în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți și Gorj.

Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica treptat din cursul nopții de luni spre marți (19/20 februarie) în sudul Banatului, unde rafalele vor depăși temporar 80 km/h, dar și pe crestele înalte din vestul Carpaților Meridionali, cu viteze în general de 65…75 km/h, local viscolind sau spulberând zăpada.

În intervalul menționat, în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți și Gorj vor fi ninsori moderate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă.

Vremea rea nu afectează culturile agricole

Culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole ale ţării. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, funcţie de data semănatului vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%).

Rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire (7-13 frunze), în majoritatea zonelor de cultură. La pomii fructiferi şi viţa de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!