Culturi profitabileRECOMANDĂRIŞtiri agricole

Culturile de ZMEUR ȘI MUR – sfaturi importante. Pașii de urmat pentru O AFACERE PROFITABILĂ!

Culturile de zmeur și mur reprezintă cele mai profitabile afaceri agricole pe suprafețe de teren cuprinse între 50 mp și 2 hectare.

Plantarea arbuștilor se face primăvara când pericolul înghețului a trecut, pâna la intrarea în vegetație, și toamna de la ieșirea din vegetație pâna la venirea înghețului.

Ing. Achim Gabriel, cultivator cu experiență de mure și zmeură ne-a oferit o serie de sfaturi prețioase pentru înființarea unei culturi care să aducă profit.

Pregătirea terenului înaintea plantărilor de zmeur și mur

Inginerii Pepinierelor Fundulea recomandă ca pH-ul solului unde se înființează plantația să fie cuprins între 5,5-7.0 . Terenul poate fi drept dar și în pantă, însă este important ca apa să nu băltească pe sol deoarece în acele zone plantele cu siguranță vor putrezi.

Înaintea plantării, solul trebuie arat la o adâncime de maxim 30-35 cm pentru a se păstra apa în sol.

Când arătura s-a uscat se va interveni cu utilaje de mărunțire a solului disc sau freză, fiind recomandat ca terenul să fie mărunțit cu câteva zile înaintea plantării.

Cum plantăm drajonii de zmeur și butași de mur?

Arbuștii fructiferi se vor planta în gropi sau brazde de maxim 15 cm adâncime, o adâncime de plantare mai mare de 15 cm putând împiedica drajonarea urmând după sine uscarea plantelor.

În momentul plantării, terenul trebuie să aibă reveneală (umiditate în sol), să fie umed în interiorul gropii. Dacă acest lucru nu este posibil în mod natural, udați locul în momentul plantării butașilor cu aproximativ 500-800 ml apă/groapă.

Dacă bugetul vă permite, este recomandat ca pentru apa pe care o introduceti în gropi să folosiți și stimulenți de înrădăcinare”, ne-a explicat ing. agronom Gabriel Achim, angajat al Pepinierelor Fundulea, pepinieră autorizată care se întinde pe patru hectare în extravilanul orașului Fundulea. (www.zmeura-mure.ro).

Alegerea soiurilor de zmeur și mur

Pe piața internă veți gasi o mulțime de soiuri de zmeur și mur, însă trebuie știut că alegerea soiului trebuie făcută după mai multe criterii. Astfel, la achiziția materialului săditor trebuie avută în vedere alegerea unei pepiniere autorizate, zona de plantare, perioada de fructificare, dacă soiul este remontant sau este soi de vară, benefic zonei de plantare.

Pentru primăvara anului 2018, Pepinierele Fundulea au pregătită o ofertă specială pentru drajoni și butași certificați din cele mai consacrate soiuri.

Drajoni Zmeur

Polka-3,2 lei/drajon
Cayuga -2,5 lei/drajon
Laszka -3,5 lei /drajon
Opal- 2,5 lei/drajon
Sokolica-3,5 lei/drajon
Latham- 2,5lei/drajon

Butași Mur

Thornfree- 4,5 lei/butaș
Navaho -4,5 lei/ butaș

Soiurile noastre sunt acreditate de Institutul de cercetare a plantelor și semințelor, au certificat de calitate și pașaport fito-sanitar. Comanda se poate expedia prin curier sau poate fi ridicată direct de la Pepinierele Fundulea unde cei interesați pot vedea și plantația de unde provine materialul săditor”, arată reprezentanții pepinierei.

De ce pepiniere autorizate?

Deoarece doar pepinierele autorizate pot elibera Certificatul de calitate care certifică puritatea soiului, țara de provenientă și pașaportul fitosanitar care va certifica faptul că ați cumpărat o plantă sănatoasă fară boli si dăunatori.

Cel mai important, la achiziția materialului săditor este să verificăm țara de producție, de recomandat să fie produs în aceeași țară în care se va planta pentru o aclimatizare perfectă.

Pepinierele Fundulea produc, prelucrează și comercializează arbuști fructiferi din anul 2007 însă pe piață, producătorul a intrat în forță din 2011-2012 când plantele au început să drajoneze puternic: ”Avem o experiență în domeniu de peste 10 ani, ingineri agronomi specializati în producerea arbuștilor fructiferi iar pe parcursul anilor ne-au trecut pragul peste 3.000 de clienți”.

Rată de prindere de peste 90%

Materialul săditor de la această plantație are o rată de prindere de peste 90%, iar fermierii care aleg să cumpere de aici vor avea în permanență și consultanță privind plantarea sau îngrijirea plantelor, dau asigurări reprezentanții Pepinierei Fundulea.

În plus, deținem zece angajați specializați în plantarea, înființarea culturilor de zmeur și mur. Firma noastra deține unelte și aparatură modernă pentru plantarea drajonilor de zmeur și a butașilor de mur”, spune producătorul.

Se oferă pachet complet pentru plantări

Pachetul de plantare include: trasarea rândurilor, îngrășăminte la rădăcină, plantarea butașilor și a drajonilor, fasonarea-scurtarea plantelor după plantare. Se poate opta și pentru înființare completă plantare plus montare spalieri plus sistem de irigație: ”Echipa noastră are un randament de plantare de aproximativ 5.000 plante/zi. În momentul plantării la fața locului se va deplasa autoutilitara firmei cu echipa Pepinierelor Fundulea. Aceasta va fi compusă din 9 oameni care se vor ocupa de plantarea butașilor și a drajonilor și un inginer agronom care se va ocupa să dirijeze angajații ca plantarea să fie făcută la standarde cât mai înalte”.

Distanțele de plantare recomandate la zmeur și mur

Distanțele minime recomandate la plantarea drajonilor de zmeur sunt: 2-2,5 m între rânduri și 40 cm-50 cm pe rând pentru culturi intensive cu o producție de 7-9 tone/ha.

Distanțele minime recomandate la plantarea butașilor de mur sunt: 2-2,5 m între rânduri și 1 m-1,20 m pe rând pentru culturi intensive cu o producție de 12-14 tone/ha.

Pentru un hectar de zmeur este nevoie de aproximativ 8.000 drajoni iar la un hectar de mure ne trebuiesc aproximativ 4.000 butași .

Sisteme de irigații recomandate

Sistemele de irigații recomandate culturilor de arbuști fructiferi: irigarea prin picurare, aspersoare sau tradiționala irigare prin inundare.

Sistemul de irigare este foarte benefic în verile secetoase, un sezon secetos fără sistem de irigare poate scădea producția la jumatate.

Pentru detalii suplimentare contactați Pepinierele Fundulea telefonic, la numărul 0726.795.070 sau accesați site-ul www.zmeura-mure.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Buna ziua, ma intereseaza ce drajoni de zmeur si butasi de mur merg in zona Cheia (650-700m altitudine) si daca aveti si pomi care se preteaza la acea zona (ex.: prun, mar, etc…..) si cate zile pot tine acestia pana la plantare? daca aveti si ceva ingrasamant care se pune la radacina in momentul plantarii si cum se tund (eventual niste instructiuni de irigare si tundere). Multumesc! tel.: 0741044622 sau 0761658585 -Mema Teodor

 2. La schema de plantare, pentru zmeur, din articol reiese ca in sistem intensiv se vor aplica in jur de 12.000 drajonila ha cu o productie medie de 8 tone. Mi se pare exagerat de putin. In primul rand e gresit a se planta asa, iar ideea de intensitate mare la o suprafata mare e gresita. Zmeurul se planteaza intensiv pe o suprafata mai mica, usor de controlat si de lucrat. La 1 ha sa pui randurile la 2 metri inseamna chin la efectuarea lucrarilor, a recoltarii, plus atragerea de boli. Preferabil este ca la suprafete de minim 1 ha sa intre doar 8000 drajoni, iar productia trebuie sa fie in jur de 12 tone. La mur e indicat in medie 3333plante/ha din N motive. Succes!

 3. Cand si cum se ‘toaleteaza’ zmeurul? Am langa un gard vreo 20 de metri, sunt cuiburi cam la 30-40 cm, sunt zile in iunie cand adun si 2 kg. tai toamna ce se usca, mai si raresc primavara devreme. tai la o inaltime de vreo 1,6-1,8 metri. dar au si crengute laterale. Se taie sau nu? multumesc.

 4. Buna seara.
  Murul salbatic (cu tepi) din flora spontana.
  Cam greu de intretinut din cauza spinilor care pot produce zgarieturi severe.
  Pentru consum propriu sunt foarte bune , insa daca doriti sa infiintati o cultura sunt soiuri mult mai bune ,cu productie si fructe mult mai mari decat cel salbatic.
  Referitor la plantat , da se poate planta .
  Flora spontana este plina de muri salbatici , luati un harlet (casma) si scoateti plantele cu tot cu radacina.
  Succes

  1. Buna seara.
   Murul salbatic (cu tepi) din flora spontana.
   Cam greu de intretinut din cauza spinilor care pot produce zgarieturi severe.
   Pentru consum propriu sunt foarte bune , insa daca doriti sa infiintati o cultura sunt soiuri mult mai bune ,cu productie si fructe mult mai mari decat cel salbatic.
   Referitor la plantat , da se poate planta .
   Flora spontana este plina de muri salbatici , luati un harlet (casma) si scoateti plantele cu tot cu radacina.
   Succes

Scrie un comentariu