• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MĂSURI DURE ANUNȚATE de la BRUXELLES: ”Aceste firme TREBUIE SCOASE DE PE PIAȚĂ pentru totodeauna!”

  Roxana Dobre -

  Firmele care își permit să vină pe piață cu produse care să aibă o calitate diferită în statele UE, ar trebui să fie scoase de pe piața europeană pentru totdeauna! Europarlamentarul român, Daniel Buda, anunță că în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, al cărei membru este, a fost examinat proiectul de aviz al raportului pe tema “Diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața unică”.

  ”La acest raport am fost desemnat raportor din umbră din partea Grupului PPE. Diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața europeană este o problemă serioasă care nu e nici nouă și, în ciuda inițiativelor din ultimii ani, nici nu s-a schimbat. Este inadmisibil ca un produs de aceeași marcă să fie diferit în țările din Europa Centrală și de Est unde au o calitate scăzută comparativ cu același produs dinstate din Europa de Vest. Nu vorbim doar despre alimente, ci de absolut orice tip de alte produse, servicii sau mașinării, orice”, atrage atenția Daniel Buda.

  În acest sens, Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală recomandă Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, care este comisie competentă, includerea următoarelor sugestii în propunerea de rezoluție ce urmează a fi adoptată:

  – întrucât consumatorii fac o asociație între marcă, produs și calitate, așteptându-se ca un produs de o anumită marcă să aibă aceeași calitate atât pe teritoriul statului membru al consumatorului, cât și în alte state membre;
  – întrucât laboratoare autorizate dintr-o serie de state membre ale UE, printre care Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria și Slovacia, au efectuat analize care au vizat compoziția și etichetarea produselor;
  – întrucât aceste analize au scos la iveală un conținut mai scăzut de carne și de alte componente în anumite produse, în majoritatea cazurilor din țările care au aderat la UE în 2004, 2007 și 2013; întrucât analizele au scos la iveală cazuri în care același produs este comercializat în aceste țări la un preț considerabil mai mare comparativ cu prețul din așa-numitele „state membre vechi”,
  – salută fondurile în valoare de 2 milioane de euro prevăzute pentru elaborarea unei metodologii și efectuarea de analize în vederea comparării produselor alimentare din diferite state membre; se așteaptă ca analizele să fie finalizate în timp cât mai scurt, de preferință în anul 2018;
  – este ferm convins că, drept răspuns la preocupările cetățenilor europeni privind faptul că produse identice de aceeași marcă sunt diferite în diferite state membre, practica „o marcă, un produs, compoziție și proporții diferite” trebuie încetată prin modificarea Directivei 2005/29/CE din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori;
  – consideră că până la încetarea acestei practici și în scopul conferirii unei vizibilități inițiativei producătorilor de a utiliza rețete locale, trebuie introduse modalități de identificare a rețetei locale pe baza căreia a fost fabricat un produs, respectându-se astfel preferințele consumatorilor și dreptul lor de a efectua o alegere în cunoștință de cauză;
  – solicită înființarea unei agenții sau a unei autorități specializate care să verifice dacă produsele alimentare de o anumită marcă, comercializate în ambalaje identice, au aceeași compoziție și în aceleași proporții.

  Daniel Buda: ”Firmele care își permit să vină pe piață cu produse care să aibă o calitate diferită în statele UE, ar trebui să fie scoase de pe piață pentru totdeauna”

  În calitate de raportor din umbră al Grupului PPE pe acest raport, Daniel Buda a intervenit în cadrul dezbaterii și a subliniat faptul că firmele care își permit să vină pe piață cu produse care să aibă o calitate diferită în statele UE, ar trebui să fie scoase de pe piață pentru totdeauna.

  ”Din păcate, avem o realitate destul de tristă pentru noi, aș putea spune, pentru cei mai ales care provenim din statele unde se vând astfel de produse și anume, produse cu o calitate diferită comparativ cu celelalte produse care se vând în statele din Vestul Europei. Și aici vreau să fie foarte clar de la început că discutăm de acele produse care se vând sub aceeași siglă, sub aceeași marcă și în Germania și în România, Bulgaria sau în celelalte state unde s-au mai identificat o astfel de situație. Iar aceste lucruri, știm foarte bine, că ele au fost identificate de analizele de specialitate sau din partea unor instituții care erau de specialitate și care au confirmat faptul că, da, într-adevăr avem produse care au un conținut diferit și care se vând într-o parte și alta. Și aici nu discutăm de ceea ce înseamnă nevoia de a avea niște rețete locale care să corespundă unor gusturi, să spun așa, la nivel regional. Nu! Aici vorbim de produse care se vând sub aceeași marcă și, în opinia mea, cred că acest lucru trebuie să înceteze pentru că eu nu cred că putem tolera să avem cetățeni de mâna a doua cărora să le fie pusă pe masă produse de mâna a doua. Bun, avem această situație? Ce facem?”, a punctat eurodeputatul.

  În opinia acestuia, este foarte importantă decizia Comisiei de a aloca aceste resurse financiare pentru a face aceste verificări mai departe. ”Eu cred că este important să punem la îndemână instrumente eficiente prin care să se prevină astfel de situații. Iar în ipoteza în care o astfel de structură, o astfel de firmă își permite să vină pe piață cu produse care să aibă o calitate diferită într-o parte sau alta, acea firmă ar trebui să fie scoasă de pe piață pentru totdeauna”, a conchis Daniel Buda.

  Reamintim că  și Ministerul Agriculturii din România a efectuat teste în vara anului trecut. Ministerul Agriculturii care a prelevat probe de produse din Olanda, Germania și Belgia și le-a comparat cu probe similare din retail din țara noastră. Din 29 de probe care s-au calificat pentru proba de laborator, la nouă au fost identificare diferențe calitative, mai exact diferențe cu privire la valoarea energetică, conținutul de proteină – carne, sau de grăsimi.

  La vremea respectivă presa de specialitate a solicitat și numele brandurilor care încalcă practic legislația în domeniu. ”Nu vom da numele vreunui producător sau al vreunui comerciant implicat în această analiză”, a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea care a amintit că legislația în vigoare apără companiile.

  Mai mult, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a informat săptămâna trecută, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, că a depistat produse de protecția plantelor neconforme din punctul de vedere al conținutului de substanță activă. Fermierii au răspuns furioși prin mesaje trimise redacției noastre de ce nu se fac publice aceste companii care îndrăznesc să se joace cu banii lor. Momentan, în niciunul din cazurile unde se descoperă dublu standard legislația nu permite să se facă publice numele firmele implicate.


  Te-ar mai putea interesa

  Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!