• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi subvenții la plată: 269 euro/ha timp de cinci ani

    Roxana Dobre -

    Noutăți pentru subvențiile fermierilor! Ministerul Agriculturii face un anunț important pentru producătorii agricoli care cer bani europeni și anunță că agricultorii pot să încaseze subvenții care ajung la 269 de euro pe hectar dacă încheie un acord pe cinci ani cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru plățile compensatorii.

    Ministerul agriculturii vă informează, într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, care sunt elementele de noutate aduse Măsurii 10 –Agro-mediu și climă începând cu anul 2018.

    Astfel, au fost introduse 3 noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări, după cum urmează:

    1. Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) cu următorul nivel al plăților:
    – sub-pachetul 9.1 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina)- 200 euro/ha/an;
    Pe parcelele angajate se vor lăsa fâșii necultivate/ nerecoltate. Este interzisă utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor și cultivarea rapiței, porumbului și florii-soarelui. Pe fâșiile necultivate se va desfășura activitatea agricolă minimă.
    -sub-pachetul 9.2 – pajiști permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina):
    – varianta 9.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru acvila țipătoare mică – 269 euro/ha/an;
    – varianta 9.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru acvila țipătoare mică – 190 euro/ha/an.

    Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafețe necosite până la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru încărcătura cu animale pe pășuni și pentru cantitățile de gunoi de grajd utilizat în mod tradițional. Se interzic utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor, drenajul și folosirea utilajelor grele.

    2. Pachetul 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole cu o plată de 92 euro /an/ha. Pe parcelele angajate se vor lăsa fâșii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrășăminte chimice sau pesticide. Pe fâșiile necultivate se va desfășura activitatea agricolă minimă.

    3. Pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda), cu următoarele sub-pachete:
    -sub-pachetul 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda),
    o varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajiști – 255 euro/ha/an,
    Pe suprafața angajată se va înființa pajiște.
    – varianta 11.1.2 – zonă de protecție pentru dropie pe teren arabil – 100 euro/ha/an,

    Pe suprafața angajată se va respecta în fiecare an un anumit asolament.
    Pe suprafața angajată în cadrul ambelor variante suprafețele pe care s-au înființat culturi perene vor putea fi cosite după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafețe necosite până la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protecția păsărilor cuibăritoare la sol.
    – sub-pachetul 11.2 – pajiști permanente importante pentru dropie (Otis tarda)
    – varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru dropie – 269 euro/ha/an,
    – varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru dropie – 190 euro/ha/an,
    – varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajiști importante pentru dropie – 169 euro/ha/an.

    Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafețe necosite până la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protecția păsărilor cuibăritoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru începerea pășunatului, încărcătura cu animale pe pășuni și pentru cantitățile de gunoi de grajd utilizat în mod tradițional. Se interzic utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor și desfășurarea oricăror lucrări agricole pe timp de noapte.

    Plățile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioadă de 5 ani, fiind necesar ca fermierii să respecte cerințele de bază și cele specifice aferente pachetelor pentru care aplică și să țină o evidență a activităților agricole prin completarea caietului de agro-mediu. Indiferent dacă pachetul se aplică pe teren arabil sau pe pajiști permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajiștilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare. Beneficiarii vor trebui să facă dovada deținerii cunoștințelor necesare implementării angajamentelor.

    Alocarea totală a acestei măsuri depășește 1 miliard de euro.

    Informații detaliate privind accesarea noilor pachete ale Măsurii 10 – Agro-mediu și climă şi regulile pentru derularea în bune condiţii a angajamentelor sunt disponibile pe site-urile MADR (www.madr.ro, www.pndr.ro, www.rndr.ro), APIA (www.apia.org.ro) și AFIR (www.afir.info), precum și la toate Centrele Locale și Centrele Județene APIA în format tipărit.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris despre aceste măsuri imediat după ce APIA a publicat pe site-ul propriu detalii despre aceste noi scheme.

    Citiți articolul aici: BANI ÎN PLUS pe hectar! NOILE SCHEME pe care LE PUTEȚI CERE de la APIA ÎN ACEST AN!


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!