Creșterea albinelorŞtiri agricole

EFSA: Neonicotinoidele sunt DĂUNĂTOARE PENTRU ALBINE! Reacția FERMIERILOR ROMÂNI după publicarea NOULUI STUDIU!

Pesticidele de tipul neonicotinoidelor sunt dăunătoare pentru albine, a anunţat astăzi, miercuri – 28 februarie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), confirmând rezultatele unor studii contestate de industrie, transmit DPA şi Reuters. În România, vestea de la Bruxelles i-a pus în alertă pe cultivatorii de porumb care au transmis Agrointeligența – www.agrointel.ro un comunicat de presă în care își arată îngrijorarea cu privire la noile date.

În studiul publicat, cercetătorii EFSA susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) își manifestă îngrijorarea față de ultima comunicare EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) privind privind produsele de protecția plantelor din categoria neonicotinoide.

Fiind utilizatorii direcți ai acestor produse în culturile din România sperăm că autoritățile naționale să susțină în continuare activitatea agricolă și să continue implicarea in proiecte de cercetare la nivel național pentru a găsi soluții alternative pentru culturile cele mai afectate de tratamentul cu aceste produse. Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) va continuă și anul acesta proiectul de cercetare științifică aplicată în câmp pentru a prezența informații concludente pentru cultură de porumb și floarea-soarelui pentru condițiile locale. Vom susține alte soluții identificate ca fiind utile pentru fermieri în condițiile în care aceste soluții vor fi testate în rețelele noastre de testare și cercetare aplicată și își vor dovedi eficacitatea”, se arată în comunicatul transmis de APPR.

Potrivit reprezentanților APPR, anul 2017 a fost un an extrem de favorabil dăunătorului Tanymecus dillaticolis în România iar produsele de tratament al semințelor din familia neonicotinoidelor au fost singurele care s-au dovedit eficiente în culturile infestate. ”Acest lucru a fost relevat și în raportul de cercetare elaborat de APPR în anul 2017, raport care anul acesta va fi extins și la cultură de floarea-soarelui. În acest sens sperăm că poziția României să fie una de continuare a susținerii agricultorilor și de găsire de soluții eficiente și viabile pentru problemele actuale extrem de grave cu care se confruntă aceștia”, arată APPR.

Folosirea neonicotinoidelor reprezintă un risc pentru populaţiile de albine sălbatice şi domestice, a stabilit EFSA. Există o variabilitate a concluziilor, din cauza unor factori cum ar fi speciile de albine, utilizarea intenţionată a pesticidelor şi ruta expunerii, a explicat Jose Tarazona, expert în pesticide la EFSA. ”EFSA și-a finalizat concluziile în urmă a două consultări separate cu experții în domeniul pesticidelor din statele membre ale UE. Experții au susținut concluziile. Că și în evaluările anterioare, expunerea albinelor la substanțe a fost evaluată prin trei căi: reziduurile din polen și nectar de albine; rularea prafului în timpul însămânțării / aplicării semințelor tratate; și consumul de apă”, a declarat  Jose Tarazona.

Studiul a analizat cele trei tipuri de neonicotinoide – clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam – a căror utilizare a fost sever restricţionată în UE, în urma informaţiilor publicate de EFSA în 2013.

Noile concluzii actualizează datele publicate în 2013, după care Comisia Europeană a impus controale privind utilizarea substanțelor. Pentru noile evaluări, care de dată această acoperă albinele sălbatice – albinele și albinele solitare – precum și albinele de miere, unitatea de pesticide a EFSA a efectuat un exercițiu vast de colectare a datelor, inclusiv o revizuire sistematică a literaturii, pentru a adună toate dovezile științifice publicate de la evaluările anterioare. Echipa a aplicat, de asemenea, ghidul elaborat de EFSA în mod specific pentru evaluarea riscurilor pentru pesticide și albine.

19 comentarii

 1. Si totusi aceeasi apicultori vin de peste 10ani la rapita si floare pe campurile lucrate de mine si nu s-au plans niciodata de probleme la albine,colaboram excelent,ajut cu transport,apa,ei cu acoperirea feliei de paine,etc
  Ps.
  Dati apa albinelor si se vor duce mai putin pe porumb primavara devreme.La polen concentratiile sunt neglijabile.Mai faceti si tratamente,asigurati hrana de calitate,etc,si nu vor mai muri.
  Nu am intalnit apicultor cu experienta sa se planga de pesticide.

 2. Mai arogantilor care nu mai va saturati de castig,voi nu vedeti ca toata U E nu le mai foloseste de 5 ANI,si produc in continuare mancare pentru populatie (si bani pentru buzunarele lor),folosind alte metode pentru combaterea daunatorilor?
  Abia astept sa-l vad pe AROGANTUL NR.1 (L. Baciu) cultivand mosia lui FARA neonicotinoide. O sa vedeti ca se va descurca…

  1. Din datele, planului de cultura ale marelui fermier L.B. sunt 2 culturi de toaman si 2 culturi de primavara (Graiu, Porumb, Fl. soarelui, Rapita. Ce asolament este acesta domnilor? Este bine de stiut din agritehnica acestui ,,bataios cu institutiile statului” ca dupa grau si rapita URMEAZA – IERBICIDUL TOTAL GLIFOSATUL. Inca, pe masa acestei federatii, nu a ajuns, nu s – a invatat despre COVORUL IERBOS, ingrasamant verde,rapita furajera, etc. In ce facultate se predau doar patru culturi domnilor fermieri?

 3. Cum naiba de 11 ani de zile vine acelasi apicultor la mine pe teren si la rapita si la fl si nu mi-a zis niciodata ca ii mor albinele? Si a crescut de la 40 de stupi la 300? Toata tara foloseste substantele astea si mierea e clasificata ca fiind cea mai buna inclusiv in tarile care interzic?

  1. Dumneata si stuparu acela a ti descoperit ce stiinta nu a reusit ,mergeti la fel inainte sa invatam si noi de la voi!

 4. Apa de gutatie si polenul din porumb duc la depopulari masive si mortalitate la familiile de albine, neonicotinoidele daca se vor folosi si in cultura de floarea soarelui punem cruce sectorului apicol din Romania

 5. Si daca nu se mai folosesc aceste substante la tratarea semintelor de porumb si fl. Soarelui,si se constata ca va mor in continuare albinele,platiti voi pagubele produse de ratisoara?

  1. Dar in tarile unde s a interzis de ce mai produc daca au pagube? Nu santeti instare sa faceti ce fac aia nu mai cultivati sa otraviti omenirea si pamantul,crezi ca fara ratisoara,populatie umana si albine mai are sens viitorul tau si al culturilor tele?

  2. Ratisoara, ratisoara scapam de ea cu putina scoala. S – a disrtrus mediul prin MONOCULTURA. Invatati cine consuma ,,ratisoara” si scapati de ea, numai asa si nu cu pumnul de neonice in sacul de seminte.

 6. Vale, mai citeste inca o data articolul. Daca nu intelegi, asta este, ramai la nivelul porumbului. Au fost 3 directii de cercetare. Porcariile astea se folosesc si la floarea soarelui. Acolo s-a descoperit urmele acestor chimicale si in ulei. Tu folosesti ulei? De remanenta ai auzit? Si la astea e una destul de mare.

  1. Pune doua culturi de porumb pe doua sole paralele la 100m distanta una de alta ,tratata si netrata,pe aceea netrata vei vedea albine la polen,mai mult albinele culeg roua pentru a si complecta eezrva de apa,totodata va culege si otrava!

  2. Vale, Vale copil destept ai ramas mereu repe…. Poate ai dreptate> Un prof. univ. dr. ing.sef daj, nu stia ca porumbul este o planta MELIFERA. Daca ai facut scoala sub indrumarea domniei sale OM te – ai facut!

  3. N – ai vazut albia pe CEREALA PORUMB? pai cum sa vezi ca si un prof. univ. dr. a scris ca cerealele nu dau nectar sau polen? daca ai invatat de la acest prof. nu ai decat sa stai cu ochii in ciata toata viata! Asta e cultura pe care o avem!

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!