• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EFSA: Neonicotinoidele sunt DĂUNĂTOARE PENTRU ALBINE! Reacția FERMIERILOR ROMÂNI după publicarea NOULUI STUDIU!

  agrointeligenta.ro -

  Pesticidele de tipul neonicotinoidelor sunt dăunătoare pentru albine, a anunţat astăzi, miercuri – 28 februarie, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), confirmând rezultatele unor studii contestate de industrie, transmit DPA şi Reuters. În România, vestea de la Bruxelles i-a pus în alertă pe cultivatorii de porumb care au transmis Agrointeligența – www.agrointel.ro un comunicat de presă în care își arată îngrijorarea cu privire la noile date.

  În studiul publicat, cercetătorii EFSA susţin că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

  Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) își manifestă îngrijorarea față de ultima comunicare EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) privind privind produsele de protecția plantelor din categoria neonicotinoide.

  Fiind utilizatorii direcți ai acestor produse în culturile din România sperăm că autoritățile naționale să susțină în continuare activitatea agricolă și să continue implicarea in proiecte de cercetare la nivel național pentru a găsi soluții alternative pentru culturile cele mai afectate de tratamentul cu aceste produse. Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) va continuă și anul acesta proiectul de cercetare științifică aplicată în câmp pentru a prezența informații concludente pentru cultură de porumb și floarea-soarelui pentru condițiile locale. Vom susține alte soluții identificate ca fiind utile pentru fermieri în condițiile în care aceste soluții vor fi testate în rețelele noastre de testare și cercetare aplicată și își vor dovedi eficacitatea”, se arată în comunicatul transmis de APPR.

  Potrivit reprezentanților APPR, anul 2017 a fost un an extrem de favorabil dăunătorului Tanymecus dillaticolis în România iar produsele de tratament al semințelor din familia neonicotinoidelor au fost singurele care s-au dovedit eficiente în culturile infestate. ”Acest lucru a fost relevat și în raportul de cercetare elaborat de APPR în anul 2017, raport care anul acesta va fi extins și la cultură de floarea-soarelui. În acest sens sperăm că poziția României să fie una de continuare a susținerii agricultorilor și de găsire de soluții eficiente și viabile pentru problemele actuale extrem de grave cu care se confruntă aceștia”, arată APPR.

  Folosirea neonicotinoidelor reprezintă un risc pentru populaţiile de albine sălbatice şi domestice, a stabilit EFSA. Există o variabilitate a concluziilor, din cauza unor factori cum ar fi speciile de albine, utilizarea intenţionată a pesticidelor şi ruta expunerii, a explicat Jose Tarazona, expert în pesticide la EFSA. ”EFSA și-a finalizat concluziile în urmă a două consultări separate cu experții în domeniul pesticidelor din statele membre ale UE. Experții au susținut concluziile. Că și în evaluările anterioare, expunerea albinelor la substanțe a fost evaluată prin trei căi: reziduurile din polen și nectar de albine; rularea prafului în timpul însămânțării / aplicării semințelor tratate; și consumul de apă”, a declarat  Jose Tarazona.

  Studiul a analizat cele trei tipuri de neonicotinoide – clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam – a căror utilizare a fost sever restricţionată în UE, în urma informaţiilor publicate de EFSA în 2013.

  Noile concluzii actualizează datele publicate în 2013, după care Comisia Europeană a impus controale privind utilizarea substanțelor. Pentru noile evaluări, care de dată această acoperă albinele sălbatice – albinele și albinele solitare – precum și albinele de miere, unitatea de pesticide a EFSA a efectuat un exercițiu vast de colectare a datelor, inclusiv o revizuire sistematică a literaturii, pentru a adună toate dovezile științifice publicate de la evaluările anterioare. Echipa a aplicat, de asemenea, ghidul elaborat de EFSA în mod specific pentru evaluarea riscurilor pentru pesticide și albine.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Adresele trimise de Asociația Forța Fermierilor – primele efecte: Conducerea ANZ, băgată urgent în ședință de Adrian Oros! Mesajului directorului APIA, Adrian Pintea, pentru fermieri!

  Ultimele știri

  Fonduri europene 2021. MADR: Sesiune de proiecte cu o alocare de 10 milioane de euro Preț miei de Paște 2021. Cât va costa în acest an kilogramul de carne de miel APIA – subvenție trimestrială: 1 februarie – termen limită pentru depunerea cererilor!