• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PROGNOZA METEO. Ce se întâmplă cu VREMEA ÎN URMĂTOARELE ZILE!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Vestea așteptată de toți fermierii: primăvara se hotărăște în sfârșit să își intre în drepturi iar ninsorile și gerul dispar cu desăvârșire. Potrivit meteorologilor, temperaturile încep să crească de la o zi la alta, astfel încât începând de mâine, luni – 26 martie, sunt prognozate maxime de 10-11 grade. Probabilitatea de precipitații sub formă de ploaie apare tot de mâine în majoritatea zonelor.

  Iată cum va evolua vremea până pe 1 aprilie, potrivit unei prognoze a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM):

  BANAT

  În intervalul 25-27 martie vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul normelor. Se vor înregistra medii ale maximelor de 10…13 grade și ale minimelor de 1…3 grade, iar până pe 1 aprilie variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține.

  Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

  CRIŞANA

  În perioada 25-26 martie vremea se va încălzi, iar până la 1 aprilie nu vor mai fi variații semnificative. Astfel, valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul normelor specifice perioadei, media maximelor fiind de 9…12 grade, iar a minimelor de 0…2 grade.

  Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

  TRANSILVANIA

  Din 26 martie vremea se va încălzi și se vor înregistra valori în jurul normelor. Astfel, media valorilor diurne va fi de 8…10 grade, iar a celor nocturne de -4…0 grade. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere din nou după data de 27 martie.

  MARAMUREŞ

  În perioada 25-26 martie, vremea se va încălzi, iar valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul celor normale pentru această perioadă. Astfel, se vor înregistra medii ale maximelor în jurul a 10 grade, iar minimele vor ajunge să fie, în medie, de -1…0 grade.  Până pe 1 aprilie variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține.

  Probabilitatea de precipitații mai ales sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 27 martie.

  MOLDOVA

  Începând din 26 martie nu vor mai fi variații termice semnificative, maximele zilnice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar media lor va fi între 8 și 11 grade. Vor fi precipitații pe arii mai extinse, mai ales sub formă de ploaie după data de 26 martie. Până pe 1 aprilie doar izolat vor fi posibile precipitații slabe.

  DOBROGEA

  Din 26 martie vremea se va încălzi în primele zile, apoi ăână pe 1 aprilie nu vor mai fi variații semnificative, iar vremea va fi caracterizată de valori termice specifice perioadei, media maximelor fiind în jurul a 11 grade, iar a minimelor de 3…4 grade.

  După data de 26 martie va fi în creștere probabilitatea de ploaie.

  MUNTENIA

  În intervalul 26 maetie-1 aprilie vremea se va încălzi ușor și treptat, iar temperaturi diurne normale pentru data din calendar se vor înregistra abia după data de 28 martie. Din data de 26 martie valorile termice nocturne vor fi în creștere treptată, iar media va atinge 0…2 grade.

  Probabilitatea de precipitații va fi în creștere din nou după data de 26 martie, dar vor fi în general slabe cantitativ, trecătoare și predominant sub formă de ploaie.

  OLTENIA

  De luni vremea se va încălzi treptat, astfel că până pe 1 aprilie media maximelor va ajunge la 12…13 grade, iar a minimelor la 2 grade.

  Precipitațiile sunt prognozate doar până pe 23 martie iar după această dată meteorologii nu mai anunță ploi sau ninsori.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a țării. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea
  redusă.

  De asemenea, la speciile de toamnă, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistență a plantelor (-7…-10°C) se pot înregistra brunificări/arsuri ale aparatului foliar, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.

  Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), în toate zonele de cultură. Funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, la nivelul întregii ţări.

  Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Lucrările agricole specifice (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor efectua cu dificultate în zilele cu precipitaţii.

  Ce lucrări recomandă specialiștii să efectuați în această perioadă

  -Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie;
  -Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole;
  -Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  ALERTĂ METEO DE VIJELIE! ANM: RAFALELE POT AJUNGE LA PESTE 140-180 KM/H! VREME LA EXTREME: Ploi și temperaturi peste media perioadei. Zonele unde precipitațiile se mențin deficitare! Vremea: Prognoza meteo pe următoarele trei zile

  Ultimele știri

  Legume care se seamănă sau se plantează în martie Subvenția pe pășune și fânețe în 2020: Codurile care vă pot lăsa fără banii de la APIA! Dumitru Manole, fermier: Am redus cu aproape 50% suprafața cu floarea-soarelui. E primul an când semăn în februarie!

  Căutare în articole