• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROGNOZA METEO. Ce se întâmplă cu VREMEA ÎN URMĂTOARELE ZILE!

    Roxana Dobre -

    Vestea așteptată de toți fermierii: primăvara se hotărăște în sfârșit să își intre în drepturi iar ninsorile și gerul dispar cu desăvârșire. Potrivit meteorologilor, temperaturile încep să crească de la o zi la alta, astfel încât începând de mâine, luni – 26 martie, sunt prognozate maxime de 10-11 grade. Probabilitatea de precipitații sub formă de ploaie apare tot de mâine în majoritatea zonelor.

    Iată cum va evolua vremea până pe 1 aprilie, potrivit unei prognoze a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM):

    BANAT

    În intervalul 25-27 martie vremea se va încălzi, iar valorile termice se vor situa în jurul normelor. Se vor înregistra medii ale maximelor de 10…13 grade și ale minimelor de 1…3 grade, iar până pe 1 aprilie variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține.

    Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

    CRIŞANA

    În perioada 25-26 martie vremea se va încălzi, iar până la 1 aprilie nu vor mai fi variații semnificative. Astfel, valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul normelor specifice perioadei, media maximelor fiind de 9…12 grade, iar a minimelor de 0…2 grade.

    Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 26 martie.

    TRANSILVANIA

    Din 26 martie vremea se va încălzi și se vor înregistra valori în jurul normelor. Astfel, media valorilor diurne va fi de 8…10 grade, iar a celor nocturne de -4…0 grade. Probabilitatea de precipitații predominant sub formă de ploaie va fi în creștere din nou după data de 27 martie.

    MARAMUREŞ

    În perioada 25-26 martie, vremea se va încălzi, iar valorile termice vor ajunge să se situeze în jurul celor normale pentru această perioadă. Astfel, se vor înregistra medii ale maximelor în jurul a 10 grade, iar minimele vor ajunge să fie, în medie, de -1…0 grade.  Până pe 1 aprilie variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel că aceste valori medii se vor menține.

    Probabilitatea de precipitații mai ales sub formă de ploaie va fi în creștere după data de 27 martie.

    MOLDOVA

    Începând din 26 martie nu vor mai fi variații termice semnificative, maximele zilnice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar media lor va fi între 8 și 11 grade. Vor fi precipitații pe arii mai extinse, mai ales sub formă de ploaie după data de 26 martie. Până pe 1 aprilie doar izolat vor fi posibile precipitații slabe.

    DOBROGEA

    Din 26 martie vremea se va încălzi în primele zile, apoi ăână pe 1 aprilie nu vor mai fi variații semnificative, iar vremea va fi caracterizată de valori termice specifice perioadei, media maximelor fiind în jurul a 11 grade, iar a minimelor de 3…4 grade.

    După data de 26 martie va fi în creștere probabilitatea de ploaie.

    MUNTENIA

    În intervalul 26 maetie-1 aprilie vremea se va încălzi ușor și treptat, iar temperaturi diurne normale pentru data din calendar se vor înregistra abia după data de 28 martie. Din data de 26 martie valorile termice nocturne vor fi în creștere treptată, iar media va atinge 0…2 grade.

    Probabilitatea de precipitații va fi în creștere din nou după data de 26 martie, dar vor fi în general slabe cantitativ, trecătoare și predominant sub formă de ploaie.

    OLTENIA

    De luni vremea se va încălzi treptat, astfel că până pe 1 aprilie media maximelor va ajunge la 12…13 grade, iar a minimelor la 2 grade.

    Precipitațiile sunt prognozate doar până pe 23 martie iar după această dată meteorologii nu mai anunță ploi sau ninsori.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a țării. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea
    redusă.

    De asemenea, la speciile de toamnă, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistență a plantelor (-7…-10°C) se pot înregistra brunificări/arsuri ale aparatului foliar, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.

    Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), în toate zonele de cultură. Funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, la nivelul întregii ţări.

    Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantaţiilor. Lucrările agricole specifice (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor efectua cu dificultate în zilele cu precipitaţii.

    Ce lucrări recomandă specialiștii să efectuați în această perioadă

    -Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie;
    -Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole;
    -Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în epoca optimă.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar