• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FENOMEN RAR: ZĂPADA PORTOCALIE A CUPRINS ROMÂNIA! Care este EXPLICAȚIA METEOROLOGILOR!

  Roxana Dobre -

  România cuprinsă de zăpadă. Un fenomen rar care a fost observat de când au început să cadă primii fulgi i-a uimit pe cei care l-au sesizat. Este vorba despre zăpada care are culoarea portocalie, nuanță despre care meteorologii spun că este dată de praful saharian, adus de un ciclon puternic care are loc în zona bazinului mediteraneean.

  Foto: Facebook

  „În partea de sud a Peninsulei Balcanice, există în suspensie concentrații semnificative de praf saharian. În zona de sud a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei și spre bazinul estic al Mării Negre sunt concentrații importante de praf saharian. Acestea sunt antrenate pe o circulație sud-vest nord-est, motiv pentru care în partea de sud-est a Peninsulei Balcanice, în zona Turciei, se vor înregistra la nivelul solului concentrații mai mari de praf saharian, pentru că în aceste zone sunt precipitații care să ajungă la sol. Foarte probabil, și la sud de țara noastră, în suspensie, existând praf saharian, dar la concentrații mai mici, să se consemneze depozite la nivelul solului. Toată acestă situație se datorează acțiunii puternice a unui ciclon în zona bazinului mediteraneean, pe partea sa de avans, pe circulația sudică intensă. Este antrenată o masă de aer din partea de nord a Africii, respectiv aceste particule de praf saharian. Modelele atmosferice care parametrizează concentrațiile existente în aer și probabilitatea ca ele să fie la sol indică o probabilitate foarte mică pentru concentrații reduse de praf saharian să se depună în noaptea ce urmează și în primele ore de mâine în sud-estul României, Dobrogea și Bărăgan. Dar pentru că vorbim de concentrații foarte mici, foarte puțin probabil să coloreze zăpada în roșu, așa cum se întâmplă frecvent în zona Alpilor la sfârșit de iarnă,” precizează meteorologul meteorologul Gabriela Băncilă.

  Foto: Facebook

  Reamintim că până astăzi, vineri – 23 martie se află în vigoare două atenționări meteo de ninsori, cu Cod Portocaliu și Galben.

  Care este starea culturilor agricole

  Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a țării. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor va fi bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea
  redusă.

  De asemenea, la speciile de toamnă, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer situate sub pragurile biologice critice de rezistență a plantelor (-7…-10°C) se pot înregistra brunificări/arsuri ale aparatului foliar, îndeosebi pe terenurile fără strat protector de zăpadă.

  Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), în toate zonele de cultură. Funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire, la nivelul întregii ţări.

  Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a plantaţiilor.

  Recomandările specialiștilor

  – Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie;
  -Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole;
  -Aplicarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu în culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

  Aflați care sunt zonele aflate sub avertizare meteo aici:

  URGIE ALBĂ ÎN PLINĂ PRIMĂVARĂ! Cele 15 JUDEȚE unde LOVEȘTE NOUL VAL DE NINSORI!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  ANM: Vremea se răcește brusc. Când și unde pot apărea și ploile! ANM: Alertă meteo de frig, vânt puternic și brumă în 10 județe! Alertă de ploi torențiale, grindină și vijelii, în vigoare! Județele unde cantitățile de apă vor depăși 80 l/mp!

  Ultimele știri

  Campioana de la Banat Agri Group! Fiica lui Valentin din Bălțată Fleckvieh – vârf de 52,9 de litri de lapte pe zi! APA Brăila, propunere pentru MADR: Linii de credit de minim 500 euro pe hectarul calamitat! Dezastru în ferma unui crescător de porci! Măsuri drastice impuse de autorități!

  Căutare în articole