• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CULTIVAREA VERZEI ALBE: Soluțiile AGROSEL pentru FERMIERII ROMÂNI!

  agrointeligenta.ro -

  Varza albă se situează pe un loc de frunte în țara noastră, atât în ceea ce privește suprafața pe care se cultivă cât și în privința producțiilor totale care se obțin anual. Importanța alimentară și terapeutică a verzei, explică răspândirea acestei specii legumicole în toate regiunile țării, cu excepția zonelor înalte de munte.

  Particularități botanice și biologice

  De la varză se consumă căpățâna, care este de fapt mugurele terminal al plantei. Căpățâna este formată din 60 – 75 de funze și reprezintă 70 – 80% din greutatea plantei. Frunzele exterioare sunt de culoare verde, îndeplinind procesul de asimilație. Cele interioare sunt albe și servesc ca depozit pentru substanțele de rezervă. Semințele de varză sunt de formă rotundă, de culoare maro – închis, cu suprafața netedă. Într-un gram pot fi 250 – 400 semințe.

  Exigențe ecologice

  Temperatura optimă de germinație a semințelor este de 18 – 20°C. Plantele tinere de varză rezistă până la -10°C dacă au fost bine călite. Consumul zilnic de apă este variabil, de la 0,2 – 0,4 l până la 2 – 2,5 l pe plantă, în funcție de faza de vegetație. Varza are cerințe mari față de lumină, mai ales în faza de răsad, când în condiții insuficiente răsadul se alungește. Excesul de azot și insuficiența de potasiu determină prelungirea perioadei de vegetație, formarea unor căpățâni afânate și reduce capacitatea de păstrare a acestora.

  Date tehnologice

  Literatura de specialitate apreciază că varza nu este o bună plantă premergătoare pentru alte specii legumicole, datorită faptului că extrage o mare cantitate de azot din sol. Varza albă se cultivă ca și varză extratimpurie (în spații protejate – tunele, solarii, sere), varză timpurie, de vară și toamnă. Înfințarea culturii se poate face prin răsad, sau prin semănat direct. La producerea răsadurilor de varză, se va urmari respectarea temperaturii și umidității, în funcție de etapă (tabelul 1).

  Microclimatul necesar în spațiul de producere a răsadurilor de varză

  Specia Perioada Temperatura(°C) Umiditatea relativă(%) Intensitatea aerisirii
  Zile senine Zile noroase Noaptea
  Varză Semănat-răsărit 18-20 18-20 18-20
  7 zile după răsărit 10-12 9-11 8-10 70-75 Puternică
  Până la repicat 12-16 10-12 10-12 70-75 Puternică
  După repicat 14-18 12-14 10-12 70-75 Puternică
  Etapa de călire 8-10 8-10 8-10 70-75 Foarte puternică

  Cultivare

  AGROSEL SRL, societate privată cu capital sută la sută românesc, funcționează pe piața semințelor de legume din România încă din 1998. Încă de la început, societatea s-a declarat a fi un adevărat partener pentru legumicultorii români, oferindu-le acestora nu doar semințe de legume de calitate, ci și consultanța necesară.

  Hibridul de varză Beverly Hills ajunge la o greutate de 3 kg
  Autumn Prince F1 – hibridul de varză de la Agrosel cu rezistenţă la crăpare

  În zona de vest și nord a țării cultivatorii preferă varza de formă aplatizată, cu foliaj fin și cotor scurt precum hibrizii companiei AGROSEL, Beverly Hills F1 și Autumn Prince F1. Acesti hibrizi au o perioadă de vegetație cuprinsă între 70 –  85 zile, o greutate a căpățânilor de 2 – 3 kg, sunt rezistenți la crăpare iar foliajul este ideal pentru industializare, gustul fiind unul deosebit. De asemenea, acești hibrizi pot fi folosiți cu succes și pentru cultura de vară, pentru consum în stare proaspată, având o textură crocantă și un gust plăcut. Hibrizii sunt rezistenți la Fusarium oxysporum f.sp. conglutinans, rasa 1.

  Victoria – hibridul de la Agrosel care este potrivit pentru consum proaspăt cât și pentru murare
  Hibridul New York este recomandat pentru ciclul de vară-toamnă

  Pentru zona de sud a țării unde se preferă varza de formă rotundă, reprezentanții AGROSEL recomandă cultivarea hibridului Victoria F1. Deși are o perioadă de vegetație de 75 – 80 zile, varza poate fi recoltată începând de la 65 zile, dar poate fi menținută în cultură până la circa 90 zile, fără riscul de crăpare. Capățânile de varză au greutatea cuprinsă între 2,5 – 3 kg, sunt ideale pentru murat datorită foliajului fin, fără nervuri proeminente. Plantele acestui hibrid sunt rezistente la Fusarium oxysporum f.sp. conglutinans, rasa 1.

  Pentru cultivatorii care doresc un hibrid pretabil atât pentru consum curent cât și pentru păstrare, AGROSEL recomandă New York F1, un hibrid cu perioada de vegetație de 80 – 85 zile. Căpățânile sferice de 2,5 – 3 kg se pot păstra până la 3 luni. Plantele acestui hibrid sunt rezistente la fuzarioză (Fusaruim oxysporum f.sp. conglutinans) și putregaiul negru al verzei (Xanthomonas campestris f.sp. conglutinans).


  Te-ar mai putea interesa

  Cultivarea roșiilor – calendar lunar 2024. Zile de plantare, fertilizare, copilire sau cules În Grădina Danei, TVR 1. În solarul de legume al lui Vasile Mătrășoaie În Grădina Danei: Plantarea și îngrijirea merilor în funcție de soi

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2023 – calendar cu plățile pentru fermieri până la finalul anului Zăpadă de Moș Nicolae. Cum va fi vremea în această săptămână Apele au făcut prăpăd în mai multe comune. S-au emis noi alerte de inundații