• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația MIORIȚA: SCUMPIREA MIELOR NU ESTE JUSTIFICATĂ! Care este PREȚUL CORECT pentru CARNEA DE PAȘTI!

    Roxana Dobre -

    Prețul pentru carnea de miel, ouă și alte alimente pentru care românii optează pentru masa pascală! O analiză efectuată la mai puțin de două săptămâni de sărbătorile pascale indică faptul că dacă ouăle se vor ieftini, o scumpire nejustificată vom vedea la carnea de miel. Această majorare de preț nu este justificată, atrag atenția crescătorii de ovine reuniți în Asociația Miorița.

    Ouăle se ieftinesc, dar carnea de miel va fi mai scumpă în mod nejustificat se arată într-un studiu bazat pe opiniile specialiștilor Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată (UNCAPI), Țara Mea și Asociația Miorița, remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Prețul la carnea de pasăre rămâne constant, la fel și cel pentru alte alimente de bază.

    Unii crescători de ovine spun că anul acesta de Paște carnea de miel se scumpește pentru că sărbătoarea pică mai devreme, însă Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița anunță că o astfel de majorare nu se justifică în perioada Paștelui. În acest timp, și ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat că urmărește cu atenție evoluția prețurilor în piață și speră că nu vor apărea discrepanțe.

    Asociația Miorița: Scumpirea mielului de Paște nu este justificată

    Sunt oieri care justifică scumpirea cărnii de miel prin faptul că anul acesta Paștele pică mult mai devreme și mieii nu vor apuca să crească suficient. Așa că unii vor prefera să îi țină pentru export, iar cantitatea livrată pe piață va fi mai mică în comparație cu cererea din perioada sărbătorilor. Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița spune că prețurile lor vor rămâne constante și anul acesta chiar dacă Paștele este la începutul lunii aprilie.

    “În viu, prețul este ca anul trecut 10-11 lei kilogramul. Carnea carcasă ar putea ajunge la 23-25 de lei, adică tot ca anul trecut. Cine vrea să vândă de Paște întotdeauna pune montele mai devreme și se pregătește. Se știe tot anul când pică Paștele”, a arătat Ion Branga, președintele Asociației crescătorilor de ovineși caprine Miorița.

    Asociația crescătorilor de ovine și caprine Miorița adună la nivel naţional 423 de crescători de ovine și caprine, cu un număr total de efective de 135.000.

    Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie a anului trecut, când s-a sărbătorit Paștele, au fost sacrificate 3,2 milioane de capete de ovine şi caprine la nivel național, iar greutatea medie în carcasă a fost de 8,8 kilograme.

    Ouăle: mai ieftine de Paște, în ciuda cererii mari

    Cooperativa Țara Mea anunță că va menține pretul constant la ouă chiar și în perioada Paștelui, când cererea va fi mare. Ouăle vor fi cu 20% mai ieftine de Paște față de luna ianuarie, pe viitor urmărindu-se o reglare a prețului pe tot parcursul anului: acel pret constant, avantajos pentru fermier și pentru cumpărători, dar nu și pentru intermediari.

    Cooperativa își propune în anul 2018 un cost unic la ouă, cost real care se va menține pe tot parcusul anului, indiferent de fluctuațiile din piață. Primul pas este prețul ouălor de Paște care nu va fi influențat nicidecum de cererea mare.

    „Față de alți ani, cererea mare de ouă de pe piață din perioada Paștelui nu va influența evoluția prețului la ouă. Livrăm 4 milioane de ouă pe săptămână pe piață, iar obiectivul nostru este ca afacerile micilor fermieri sa supravietuiasca, iar consumatorii sa primeasca un pret corect. Anul trecut au fost patru luni de creșteri substanțiale și nejustificate la prețul ouălor, iar această speculație nu este fondată. Putem spune că programul lansat de cooperativa noastră, de stabilizare a prețurilor, își instalează deja efectele”, spune  Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.

    Acesta adaugă că în general, în perioada sărbătorilor există o tendință pe piață de a creşte prețurile artificial la anumite alimente, profitând practic de cererea mare din acea perioadă. ”Dar acest lucru nu este normal, iar unii producători încep să realizeze că un preț constant, fără fluctuații mari, ajută la dezvoltarea pe termen lung a afacerii lor. Acest lucru ar putea muta concurența de pe preț pe calitatea produsului vândut”, mai atrage atenția Burculescu.

     

    Carnea de pasăre nu se scumpește, iar majoritatea alimentelor de bază vor avea un preț constant

    Producătorii spun că prețul cărnii de pasăre va rămâne constant în perioada Paștelui, cererea mare nefiind un motiv de creștere, iar acest lucru este valabil și la alte alimente de bază precum lactatele, zahărul sau uleiul.

    “Membrii Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată (UNCAPI) ne-au confirmat că prețul va rămâne același la alimentele pe care le livrează pe piață în perioada de Paște. Nu există niciun motiv care să facă aceste prețuri fluctuante în luna aprilie. Acesta este și scopul UNCAPI, de a aduce pe piață produsele de calitate ale membrilor și de a avea un preț corect, care să nu fie influențat de intermediari. Integrăm practic tot lanțul de aprovizionare pe un drum scurt, astfel încât prețurile să nu mai fie schimbate în funcție de vreme, sărbători sau alte motive sezoniere. Ajutăm fermierii să ajungă mai ușor atât la liniile de producție, cât și la cele de distribuție și livrare către marile magazine”, a explicat Ștefan Nicolae, secretar general UNCAPI.

    Cooperativele înscrise în Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată au afaceri de 40 de milioane de euro în cele mai importante ramuri din agricultură. Sectoarele în care activează sunt: sectorul vegetal, legumicol, creșterea păsărilor și producția de ouă, creșterea ovinelor și caprinelor, procesarea și producția de lapte și a produselor din lapte, precum și vânzarea produselor agroalimentare. UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociație a crescătorilor de ovine și caprine și aproximativ 400 de fermieri. În acest moment, toate cooperativele care sunt înscrise în UNCAPI colaborează între ele.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri