• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FLORIN PÂRGARU a testat TERRA-SORB LA GRÂU anul trecut. În 2018, aplică biostimulatorul LA TOATE CULTURILE!

    Andreea Elefterie -

    O producție mai mare cu 20-25% pe suprafețele de grâu tratate cu TERRA-SORB! Este rezultatul care l-a determinat pe fermierul vasluian Florin Pârgaru să extindă anul acesta aplicarea biostimulatorului de la AECTRA și la restul culturilor pe care le înființează – porumb și floarea-soarelui.

    În localitatea Laza, pe circa 1.000 de hectare, Florin Pârgaru face agricultură cu calculele pe masă. Fiecare nouă lucrare, fiecare nou produs se testează întâi pe suprafețe mai mici, apoi se face o analiză a costurilor în raport cu profitul. Agricultorul stă în câmp, dar și în fața calculatorului, tehnica modernă fiindu-i un mare sprijin în managementul culturilor agricole.

    Începutul meu în agricultură nu a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat. A fost în perioada 2007, când efectiv era cea mai cruntă secetă din România și mai ales pe zona noastră, a Moldovei, a fost un moment nu tocmai fericit, dar cred că ce nu a reușit să mă omoare, m-a întărit și de atunci am reușit an de an să cresc ca suprafață. (…) Tatăl meu, în 1991, a achiziționat un tractor U650 de la fabrica de tractoare Brașov. A început de atunci să facă prestări servicii în localitatea unde are sediul, domiciliul și am prins drag de agricultură. Când toată lumea începea să meargă în toate direcțiile, mai puțin agricultură, eu m-am decis să mă apuc de cultivarea cerealelor. Continuarea pot să zic că a fost una mai favorabilă, pentru că a urmat un an 2008 în care am reușit să mă tehnologizez un pic, am crescut suprafața, producțiile au fost bune, pot să zic, și mi-au dat șansa să merg mai departe”, își amintește administratorul societății Agro Oliver Trans de primii săi ani în agricultură.

    La ferma din județul Vaslui se cultivă cereale și plante oleaginoase, dar și lucernă. ”Pentru anul acesta avem în cultură 400 hectare cereale păioase. Aici mă refer la grâu 300 și în jur de 100 orz. Sunt în jur de 400 hectare cu floarea-soarelui, 120 porumb, 100 lucernă. Am avut 200 hectare de rapiță îîn toamnă pe care am desființat-o, pentru că nu a avut un grad de răsărire. Motivul a fost seceta. Noi avem o problemă an de an. În primăvară avem ploi prea multe, iar în timpul verii ne lasă, nu mai avem precipitații”, este marea supărare a fermierului.

    Mereu în căutarea unui randament mai bun pentru hectarul pe care îl lucrează, Florin Pârgaru mizează pe tehnica modernă. Atât pe partea de utilaje cât și când vine vorba despre produsele pe care le aplică. Anul trecut, pentru prima dată a cumpărat TERRA-SORB Complex de la AECTRA și l-a aplicat la cultura de grâu.

    Dacă reușim să folosim produse din cele mai noi, ne ajută să testăm totodată și să facem diferența între cele clasice și astea moderne și atunci prefer să folosesc produse inovatoare, cum ar fi TERRA-SORB Complex de la firma AECTRA, pe care l-am folosit anul trecut în cultura grâului. Efectele au fost mai mult decât îmbucurătoare, pentru faptul că am reușit să tratez cultura grâului înainte de acel episod de iarnă la 20-21 aprilie, când am avut strat de zăpadă de 60 cm și în urma zăpezii vreau să zic că cultura s-a refăcut foarte bine”, își amintește fermierul. Despre efectul primului tratament cu TERRA-SORB se arată încântat: ”La TERRA-SORB Complex creșterile de producție au fost între 20-25% pe cultura de grâu, circa 800-1.000 kg/hectar”.

    Rezultatele obținute cu biostimulatorul de la AECTRA îl fac pe antreprenorul in Vaslui să extindă anul acesta aplicarea și la restul culturilor din câmp – porumb și floarea-soarelui: „TERRA-SORB Complex, cum spuneam, a fost aplicat pe cultura grâului anul trecut, imediat la desprimăvărare, pentru că ajută planta să se refacă după stresul din timpul iernii. La cultura de floarea-soarelui și porumb o să fie aplicat în stadiul de 4-6 frunze pentru a-i oferi un metabolism care să-i asigure nutriția”.

    La curent cu cele mai noi tehnologii din agricultură, Florin Pârgaru a făcut investiții importante și pe partea de utilaje agricole. Tehnica îl ajută să profite la timp de ferestrele în care vremea îi permite să facă lucrările în câmp.

    La noi în zonă achizițiile de terenuri sunt mai slabe, pentru că masa succesorală nu este dezbătută și nu prea ai posibilitate să cumperi terenurile, sunt foarte fărâmițate. Așa că investiții majore am mai avut în anii trecuți pe partea de utilaje și la spații de depozitare. Am achiziționat o combină de pantă, un Claas Lexion, de 360.000 de euro, care m-a ajutat foarte mult în desfășurarea activității, optimizând oarecum timpii de lucru și având o zonă de deal, am reușit să limitez pierderile pentru recoltare. Anul trecut am achiziționat un tractor de putere mare JCB Fastrac, de 350 CP, cu care, la fel, reușesc să optimizez lucrările, pentru că în zonă, având probleme cu umiditatea sau cu seceta, trebuie să optimizez timpul de lucru. Am redus perioada de lucrări, iar o problemă majoră cu care se confruntă aproape toată lumea este forța de muncă și atunci, făcând investiții în utilaje moderne, de mare capacitate, reușești să mai reduci din mecanizatori”, ne explică strategia sa fermierului Florin Pârgaru.

    În planurile pentru viitorul apropiat, în ferma de la Laza se are în vedere o nouă investiție în spații de depozitare. ”Vreau să mai lărgesc spațiile de depozitare. La ora actuală am capacitate de depozitare de 2.000 de tone. Intenționez să mai măresc această capacitate de depozitare și la utilajele pe care le am deja mai achiziționez utilaje de prelucrare a solului. La tractorul pe care de fapt l-am achiziționat, voi lua un plug și un disc”.

    Dacă pentru vremea problematică apelează la biostimulatorii de la AECTRA, singura luptă pe care, încă, fermierul Florin Pârgaru n-a reușit să o câștige este cea cu animalele sălbatice. Cu mistreții, mai ales. ”Dacă ne referim la factorul natură, e clar că avem perioade foarte mari cu secete și perioade mari cu ploi abundente. Dacă ne referim pe partea de animale sălbatice, avem o problemă deosebită cu porcii mistreți și cu căprioarele, dar porcii sunt cei care fac ravagii. Vă pot da un exemplu, anul trecut estimările pentru anul trecut au fost la 30 hectare, ceea ce înseamnă că la un minim de 2.500 de lei cheltuit pe hectare, pagubele se ridică la cel puțin 15.000 de euro anul trecut”, rămâne marea supărare a fermierului vasluian, o supărare pentru care, încă, nu vede o soluție de rezolvare eficientă…

    Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile profitului, desfășurată de compania AECTRA în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii